Consiliul Județean Suceava a aprobat modernizarea energetică a SCJU Suceava prin PNRR. Flutur: Se vor face economii anuale de un milion de euro la funcționarea spitalului


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a aprobat, vineri, în ședință de îndată, documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru implementarea  în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava proiectul „Renovarea energetică a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava” în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, pentru care a fost semnat Contractul de finanțare de 65.726.905,86 lei TVA inclus.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea lucrărilor de renovare a clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în vederea reducerii consumului de energie în exploatare și creșterii performanței energetice a clădirilor, respectiv reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; reabilitarea/ modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri, montarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu – utilizarea surselor regenerabile de energie și echiparea obiectivului de investiții cu 2 stații de încărcare pentru mașini electrice.

Proiectul va fi implementat în 18 luni din care 10 luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că este vorba de anveloparea unei arii de 25.000 de mp.

„Va fi o anvelopare specifică, cu vată bazaltică, fațada cu vată ventilată placată cu elemente din aluminiu compozit”, a explicat președintele CJ Suceava.

El a adăugat că proiectul are mai multe componente, respectiv refacerea întregului sistem de încălzire și furnizare apă caldă, înlocuirea corpurilor de iluminat și montarea a circa 2100 de corpuri de iluminat tip LED.

Totodată, vor fi montate instalații de umbrire pentru sezonul cald pentru suprafețele vitrate, cu umbrire automată în funcție de intensitatea soarelui, dar se va monta sistem de producere a energiei electrice și termice cu utilizarea surselor regenerabile, respectiv 240 de panouri fotovoltaice.

Flutur a explicat că lunar acum SCJU Suceava plătește în medie circa 90.000 de euro pentru încălzire, iar pentru energia electrică alți 45.000 de euro.

„Cel puțin la jumătate se vor reduce cheltuielile și vom avea o economie în jur de 77-78.000 de euro pe lună, ceea ce ar fi aproape un milion de euro pe an. Aceste investiții în fotovoltaice, în izolare termică, geamuri cu folii speciale cu trei rânduri de sticlă înseamnă un randament foarte mare și o reducere a cheltuielilor pe care le avem cu funcționarea Spitalului Clinic Județean de Urgență”, a mai declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de