Ion Lungu propune un proiect de hotărâre pentru consolidarea cu 18,2 milioane de lei a scării de bloc afectat de explozie în urmă cu doi ani în cartierul Burdujeni


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru consolidarea structurală și reabilitarea blocului 139, scara E, de pe strada Rarăului nr. 4, grav afectat de o explozie cauzată de acumularea accidentală de gaze combustibile pe data de 5 decembrie 2022. Explozia, care nu a fost urmată de incendiu, a avut loc la etajul 2 și a deteriorat sever structura clădirii, ducând la încadrarea acesteia în categoria de risc seismic Rs I (unu), cea mai defavorabilă, conform unui raport de expertiză tehnică.

Costul estimat al investiției este de 18,2 milioane de lei cu TVA din care 6 milioane de lei de la bugetul local, iar restul de la bugetul de stat.

Termenul de execuție este de doi ani de la începerea lucrărilor.

În urma incidentului, clădirea a fost declarată nelocuibilă, evenimentul soldându-se cu pierderi de vieți și distrugeri materiale totale. Având în vedere riscul crescut de prăbușire, scara E a blocului nu mai poate fi utilizată, iar locatarii sunt considerați cazuri sociale de mare impact.

Pentru a aborda situația, Primăria Suceava a demarat procedurile necesare pentru a accesa Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, finanțat de la bugetul de stat și guvernat de Legea nr. 212/2022. Acest program multianual are ca obiectiv finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare pentru clădirile încadrate în clasa de risc seismic Rs I sau Rs II.

Proiectul propus de primar urmărește nu doar consolidarea structurală a clădirii, ci și reabilitarea termică, pentru a îndeplini cerințele de siguranță structurală și pentru a reduce consumul de energie și emisiile de CO2. Scopul este de a reclasifica clădirea în categoria de risc seismic Rs III și în categoria energetică A+.

Pentru obținerea finanțării, una dintre etapele obligatorii este aprobarea de către Consiliul Local Suceava a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, a indicatorilor tehnico-economici, a devizului general pentru acest obiectiv de investiții, precum și a finanțării de la bugetul local a cheltuielilor neacoperite de bugetul de stat.

„Având în vedere cele expuse, propun spre aprobare proiectul de hotărâre în forma prezentată, formă agreată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA),” a precizat primarul Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de