Intalnire de grad zero in Pasul Bilbor intre conducerile administrative ale judetelor Suceava si Harghita. (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Conducerile administraţiilor judeţene din Harghita şi Suceava au avut pe parcursul zilei de miercuri o întâlnire foarte importantă chiar la graniţa dintre cele două judeţe, mai exact pe platoul din vârful Pasului Bilbor.

Conform declaraţiilor celor două părţi întâlnirea a fost una de lucru şi s-a dorit să se facă la faţa locului pentru a vorbi mult mai clar, cu imagineaîn faţă, despre problemele existente şi modalităţile de rezolvare în ceea ce priveşte realizarea unei legături rutiere normale între Bucovina şi Ţinutul Secuiesc.

Atât partea suceveană cât şi cea din Harghita a venit la întâlnire şi cu reprezentanţii constructorilor precum şi primarii localităţilor din apropiere pentru a stabili câteva etape concrete ce urmează a fi derulate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a declarat foarte mulţumit de întâlnire catalogând-o una extreme de importantă dacă nu crucială pentru ceea ce se doreşte a fi viitoarea legătură rutieră între cele două ţinuturi.

“Nu degeaba am ales să avem o întrevedere între cele două conduceri pentru că pe 1 august s-a anunţat prima licitaţie câştigată din ţară iar acum putem discuta concret despre această arteră de circulaţie. Până acum judeţul Suceava era vecin cu Harghita doar pe hartă, învăţam la şcoală dar nu am avut niciodată un drum de legătură aşa cum ar trebui să existe, acum această normalitate se materializează”, a declarat Gheorghe Flutur.

Drumul mult aşteptat ar trebui să unească localitatea Vatra Dornei, judeţul Suceava cu Topliţa, judeţul Harghita pe o distanţa de peste 61 de km, 30 în judeţul nostru iar restul pe teritoriul vecinilor. În ceea ce priveşte Suceava, din distanţa avută în lucru, circa 22 de km de drum au fost realizaţi déjà printr-un proiect POR pe parcursul anului trecut fiind vorba despre o şosea betonată pentru susţinerea şi a traficului greu.

De partea cealaltă calea de acces de pe platoul Bilbor şi până în Topliţa este accesibilă dar e vorba de un drum pietruit, dorinţa fiind şi de o parte şi de alta de a se realize o şosea asfaltată.

“Judeţul Suceava mai trebuie să construiască 8 km de drum prin Pasul Bilbor şi vom începe lucrările imediat fiind vorba de două tronsoane de 4 km fiecare, unul pe raza localităţii Glodu şi celălalt până pe platou care este şi cel mai greu fiind vorba de nouă serpentine. Există critici din partea opoziţiei cu privire la valoarea proiectului dar îi invit să vină şi ei pe traseu să vadă la faţa locului ce înseamnă o investiţie prin acest pas”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Şeful administraţiei publice judeţene sucevene a arătat că este vorba despre lucrări care privesc dinamitarea şi transportul a nu mai puţin de 650.000 de mc de stâncă şi realizarea a peste 2,3 km de ziduri de sprijin. Costurile totale se ridică la valoarea de aproximativ 7 milioane de euro, bani proveniţi din Programul Naţional de Investiţii în Infrastructură, judeţul nostru reuşind adjudecarea a circa 100 de milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Hudeţean Harghita, Borboly Csaba, s-a arătat deosebit de interesat de realizarea acestui proiect dar un pic jenat de faptul că administraţia harghiteană nu se poate lăuda cu aceleaşi reuşite ca şi Suceava. Cu toate acestea Borboly Csaba a spus că va depune toate eforturile ca obligaţiile judeţului a cărui administrare o conduce să fie îndeplinite la termen.

“Eu sunt de părere că ceea ce se leagă trebuie să rămână unit pentru totdeauna şi de aceea trebuie să depunem toate eforturile pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, pentru realizarea unor lucrări de calitate. Dacă se realizează această legătură rutieră cu renumele turistic al Ţinutului Secuiesc şi alături de renumele Bucovinei, cele două judeţe pot deveni un concurent serios pentru Valea Prahovei ca să nu mai vorbim de dezvoltarea economică dintre cele două judeţe precum şi numeroasele proiecte commune ce pot fi realizate” a declarat Borboly Csaba.

Şeful administraţiei harghitene i-a propus chiar preşedintelui CJ Suceava ca în cel mai scurt timp să fie realizată şi o comisie în care reprezentanţii celor două părţi să identifice şi să stabilească concret care ar putea fi déjà primele proiecte comune ce pot fi derulate imediat după finalizarea lucrărilor.

La încheierea discuţiilor ambele conduceri şi-au exprimat speranţa că în cel mult un an de zile se va tăia panglica inaugurală a rutei Vatra Dornei – Topliţa.


Intră acum și în grupul de