Primarul Lungu vrea ca Festivalul Medieval sa fie organizat in doua locatii din municipiul Suceava. Afla de aici care sunt acestea


Intră acum și în grupul de

„Zestrea medievală” a municipiului trebuie exploatată, a afirmat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu, arătând că doreşte ca Festivalul Medieval de la Suceava să aibă o amploare cât mai mare şi să devină un eveniment de importanţă naţională. „Vom organiza Festivalul Medieval în două locaţii:în Cetatea de Scaun şi la Curtea Domnească. Avem această zestre medievală pe care puţine oraşe o au şi trebuie să exploatăm acest potenţial”, a subliniat şeful administraţiei locale sucevene.

Lungu a evidenţiat că Cetatea de Scaun a Sucevei este în plin program de restaurare, consolidare şi reamenajare, iar Curtea Domnească va fi amenajată cu sprijinul unei firme spaniole specializate. El a spus că proiectul de punere în valoare a Curţii Domneşti va fi prezentat, cel mai probabil, în luna septembrie, când reprezentanţii firmei spaniole vor reveni la Suceava.

Potrivit propunerilor de până în prezent, Curtea Domnească situată în zona centrală a municipiului Suceava va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă ce va folosi zidurile actuale, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti.

Propunerea pe care se lucrează în prezent, realizată de arhitectul bucureştean Gheorghe Sion, specialist în monumente istorice, prevede realizarea unei construcţii, în formă de U, din sticlă, care foloseşte zidurile actuale şi păstrează şi arhitectura medievală. “Se va pune în evidenţă primul nivel al Curţii Domneşti, nivelul din lemn din perioada Petru Muşat, Alexandru cel Bun”, a spus Ursu.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti din zona centrală a municipiului.

Firma spaniolă va întocmi, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor. Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.

La ediţia din acest an a Festivalului Medieval, care s-a încheiat duminică, au participat peste aproape 14.000 de persoane potrivit numărului de bilete vândute de organizatori.


Intră acum și în grupul de