Municipalitatea suceveana are nevoie de un credit de 16 milioane de lei pentru finantarea unor proiecte europene, dupa ce Guvernul a limitat cuantumul prefinantarilor


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, a anunţat că Primăria Suceava organizează, joi, licitaţia în vederea atragerii unui împrumut în valoare de 15, 64 milioane de lei, cu garanţii guvernamentale, bani care vor fi folosiţi pentru plata cheltuielilor neeligibile, asigurarea cofinanţării şi a plăţii a 15 la sută din prefinanţare la două proiecte care se derulează prin POR.

Primarul municipiului reşedinţă de judeţ a declarat, în cadrul întâlnirii de miercuri cu presa, că speră ca la 1 octombrie acest credit să fie funcţional întrucât municipalitatea trebuie să asigure şi jumătate din prefinanţarea proiectelor europene după ce Guvernul a modificat OUG 64/2009 care prevedea că prefinanţarea poate ajunge la 30 la sută, iar în prezent aceasta se aprobă în limita a zece la sută din valoarea proiectului, în două tranşe egale. „Ne va fi greu să asigurăm prefinanţarea. Se schimbă regulile în timpul jocului şi nu cade bine. Ca economist însă înţeleg dificultăţile financiare actuale din ţară”, a spus Lungu.

El a arătat că municipalitatea suceveană a beneficiat doar de 15 la sută prefinanţare pentru proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare şi că va trebui să găsească resurse pentru plata a celeilalte părţi de cofinanţare.

Pentru cele cinci proiecte din Planul de integrat de dezvoltare ale Primăriei Suceava care se derulează prin Programul Operaţional Regional (POR) şi pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, unde Primăria este partener cu Consiliul Judeţean Suceava, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare de 30 de milioane de lei.

Gradul de îndatorare a municipiului Suceava este sub 20 la sută, a menţionat primarul Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de