Rabie la un taur din comuna suceveana Cacica. Vezi aici ce masuri a luat DSVSA Suceava in acest caz


Intră acum și în grupul de

Al zecelea caz de rabie înregistrat în acest an în judeţ a fost confirmat în satul Pârteştii de Sus, din comuna Cacica, fiind vorba de această dată de rabie la un taur. Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, animalul a prezentat semne clinice nervoase, iar proprietara, ajutată de alte patru persoane, a sacrificat taurul respectiv în propria gospodărie.

După tăierea taurului, proprietarul a anunţat medicul veterinar din localitate care, în urma celor relatate, a suspicionat rabia şi a trimis capul animalului pentru analize la laboratorul DSVSA Suceava unde s-a confirmat diagnosticul de rabie.

DSVSA Suceava a efectuat în acest caz o anchetă epidemiologică şi a stabilit un program de masuri care include izolarea şi punerea sub observaţie a animalelor care au coabitat cu taurul respectiv.

Totodată, persoanele care au participat la sacrificarea taurului au fost preluate de autorităţile sanitare pentru instituirea tratamentului profilactic antirabic, iar carcasa, organele şi pielea animalului au fost confiscate şi trimise spre incinerare la o unitate autorizată.

Dulgheru a reamintit că populaţia trebuie să anunţe medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor şi a subliniat că manipularea cadavrelor animalelor se face doar de personalul unităţilor de ecarisare.


Intră acum și în grupul de