Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dr. Andrei Cristof, a transmis, luni, un răspuns acid la comunicatul emis de managerul instituției, dr. Alexandru Calancea, în care acesta nega refuzul acordării stimulentelor financiare pentru un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Într-o declarație publică, dr. Cristof acuză conducerea spitalului de lipsă de soluții și de gestionare defectuoasă a crizei de personal, punând sub semnul întrebării modul în care managerul își împarte timpul între activitatea de cardiolog și cea administrativă.
„L-am văzut pe domnul manager Alexandru Calancea cum încearcă, printr-un comunicat ‘muncit’ un weekend întreg, să nege că a refuzat acordarea de stimulente financiare unuia dintre puținii medici de la UPU. Un comunicat prin care minte prin omisiune și spune că nu poate acorda acele stimulente, în timp ce el își aprobă lunar indemnizații de mii de lei, pe lângă un salariu de aproape 5.000 de euro. Despre indemnizațiile pe care și le aprobă singur, însă, nu amintește nimic. Nici un cuvânt,” a declarat dr. Cristof.
Medicul subliniază că, deși doctorița în cauză nu este angajată permanent, ci lucrează pe bază de contract de colaborare, există soluții legale pentru acordarea stimulentelor financiare, mai ales în contextul situației critice de la UPU. „Spitalul poate solicita Consiliului Județean aprobarea acordării unor stimulente lunare, în limita a maximum două salarii minime brute pe țară, conform Legii nr. 95/2006. Dacă în alte județe se poate, de ce nu și la Suceava?” a întrebat retoric președintele CA.
Dr. Cristof a atras atenția și asupra plecării recente a doi medici cardiologi valoroși, Laurian Blaga și Paul Turcoman, din programul de gărzi pentru urgențele de infarct miocardic acut, criticând lipsa de sprijin din partea conducerii.
„Ani la rând, acești medici excepționali au făcut sacrificii în beneficiul pacienților și al spitalului, iar dumneavoastră nu ați găsit nicio soluție pentru a-i sprijini. Este o problemă de management extrem de gravă,” a adăugat el.
„De ani de zile ridicați din umeri și în privința deficitului de la Urgențe. Mergeți noaptea la Urgențe, unde zeci de părinți își țin copiii bolnavi în brațe, așteptând ore întregi să fie consultați. Priviți-i în ochi și spuneți-le cât de performant sunteți”, a arătat dr. Cristof.
Într-un ton ironic, dr. Cristof a ridicat întrebări legate de programul managerului: „Domnule Calancea, cum este să ‘munciți’ patru ore pe zi, de luni până vineri, și șapte ore pe zi, sâmbăta și duminica, ca medic cardiolog, și, în același timp, să fiți manager? Între ce ore sunteți cardiolog și când sunteți manager? Cum vă împărțiți, nu vă e greu? Că financiar, cu un salariu de 23.730 de lei brut și stimulente de 6.500 de lei brut, cu siguranță vă este foarte bine!”
Medicul a încheiat cu un apel către managerul Calancea, cerându-i să găsească soluții reale pentru problemele spitalului, în loc să se concentreze pe apariții publice.
„Rugămintea mea: încercați, în timpul care v-a mai rămas între emisiuni TV, podcasturi și saloane de înfrumusețare, să mai găsiți și soluții pentru spitalul pe care tot alții, nu dumneavoastră, l-au făcut clinic. Medicii tac și pleacă, domnule Calancea. Un spital cu un ‘management performant’, dar cu o grămadă de probleme,” a conchis dr. Andrei Cristof, medic UPU și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean Suceava.
Intră acum și în grupul de