Sanda-Maria Ardeleanu: “Pentru o zi, la Bucuresti, s-a vorbit despre doua universitati – surori: Suceava si Cernauti”


Intră acum și în grupul de

La invitaţia deputatului PDL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, o delegaţie academică de la Universitatea “Yurii Fedkovici” din Cernăuţi a efectuat la începutul acestei săptămâni o vizită la Bucureşti.

Parlamentarul democrat-liberal sucevean a apreciat pe blogul său că “vizita colegilor universitari din universitatea – soră a Universităţii << Ştefan cel Mare >> a reprezintat un moment unic, prin importanţa întâlnirilor la cel mai înalt nivel la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul de Externe, prin dialogul cu conducerea Academiei Române, în prezenţa a trei dintre vicepreşedinţii săi, academicienii, Marius Sala, Ionel Valentin Vlad şi Dan Berindei, prin discuţiile avute cu parlamentari în cadrul Grupului parlamentar de prietenie România-Ucraina şi al Comisiei de Învăţământ, Cercetare, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, avându-l drept gazdă pe preşedintele acesteia, deputatul prof.univ.dr. Cristian Dumitrescu”.

Potrivit Sandei-Maria Ardeleanu, care a participat la acest „adevărat eveniment internaţional”, la Bucureşti “s-au abordat teme de maxim interes în colaborarea dintre ţările noastre, dar şi, mai larg, dintre ţările din această parte a Europei care trebuie să se regăsească, poate acum mai mult ca altădată, pentru traversarea unei perioade cu schimbări fără precedent în plan economic, politc, social şi cultural, ce afectează decisiv şi deseori dramatic modul de viaţă şi gândirea tinerei generaţii”.

Tot de pe blogul deputatului democrat-liberal mai aflăm că tineretul şi grija pentru construirea unei lumi în care copiii, adolescenţii şi cei foarte tineri astăzi se vor regăsi peste douăzeci de ani au constituit subiectul predilect al tuturor întâlnirilor, “în acest context vorbindu-se deschis despre reforma Educaţiei din cele două ţări, despre schimburile de studenţi şi profesori dar şi de bune practici, despre nevoia de dinamism şi flexibilitate în sistemele de educaţie”.

“Într-o Europă a plurilingvismului şi multiculturalităţii, s-a abordat din nou chestiunea minorităţilor şi rolul acestora în deschiderea noastră unii către ceilalţi, schimbându-se idei legate de rezolvarea problemelor minorităţilor şi declarându-se ferm că românii trebuie să sprijine minoritatea ucraineană, după cum şi ucrainenii au obligaţia de a susţine românii în păstrarea identităţii lor culturale şi de limbă.

A fost avansată ideea de << diplomaţie academică >> şi s-a recunoscut rolul decisiv al şcolilor şi universităţilor în construirea de punţi de comunicare şi colaborare atât de necesare în zonă. S-a exprimat clar dezideratul colaborării între instituţiile ştiinţifice cele mai prestigioase ale celor două ţări, Academiile, dar şi între acestea şi universităţi, evocându-se numele multor personalităţi academice care au contribuit magistral la construirea relaţiilor dintre cele două spaţii.

Şi peste tot, discuţia a început sau s-a dezvoltat într-un subiect drag ambelor părţi: parteneriatele interuniversitare, istoricul acestora, dezvoltarea lor care poate şi trebuie să fie lărgită, îmbunătăţită şi întărită prin consistenţa acţiunilor. Protocolul de colaborare dintre cele două universităţi bucovinene a fost mereu dat de exemplu”, arată Sanda Ardeleanu pe blogul personal, concluzionând că:

“ << Suceava-Cernăuţi >> s-a transformat, pentru o zi, la Bucureşti, într-un model de trăinicie a unor legături istorice, actualizate şi modernizate de la o etapă la alta, în funcţie de nevoile studenţilor şi profesorilor lor, ca exponenţi ai celor două societăţi, română şi ucraineană, în plină prefacere.

S-a afirmat deschis că avem nevoie unii de alţii şi că această vizită, prin deschiderea manifestată de ambele părţi, va fi, cu siguranţă, încă un punct de referinţă în baza căruia să continuăm să scriem o istorie adevărată, înfruntând vitregiile timpului şi îngrijindu-ne templul culturii şi ştiinţei pentru toate etniile din această regiune: UNIVERSITATEA”.

Întâlnirile de la Bucureşti au fost organizate cu sprijinul celor două Consulate Generale de la Suceava şi Cernăuţi, precum şi al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.


Intră acum și în grupul de