Eclipsa Totala de Luna se va putea urmari si la Suceava, din turnul Observatorului Astronomic


Intră acum și în grupul de

Ultima Eclipsă totală de Lună din acest an va avea loc în data de 10 decembrie, aceasta putând fi urmărită de suceveni din turnul Observatorului Astronomic din Suceava.

„Anul 2011 a fost un an bogat în eclipse, cu patru eclipse de Soare şi o Eclipsă totală de lună care a avut loc în data de 15 iunie 2011. Toate fazele eclipsei vor putea fi observate în totalitate în Extremul Orient (China, Japonia, Oceanul Pacific). Din România, respectiv din Suceava se va putea vedea doar partea a II-a a eclipsei”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Dimitrie Olenici, cercetător în cadrul Observatorului din Suceava.

Potrivit acestuia, fazele eclipsei în ţara noastră sunt următoarele: la ora 13.33 Luna va intra în penumbra Pământului. La ora 14.45 va începe eclipsa parţială, iar la ora 16.06 va începe eclipsa totală, moment în care luna se va afla în totalitate în umbra Pământului şi va avea o culoare roşiatică, sângerie. La ora 16.57 va avea loc sfârşitul eclipsei totale. La ora 18.17 va avea loc sfârşitul eclipsei parţiale, iar la ora 19.30 Luna va ieşi din penumbra Pământului.

„Maximul eclipsei se va înregistra la ora 16 şi 25 minute, când luna va fi situată exact în centrul umbrei Pământului. Având în vedere că la noi luna răsare la ora 16 şi 16 minute, vom vedea eclipsa de la ora 16 şi 16 minute până la final, în partea sud-estică a orizontului, asta numai dacă va fi senin”, a precizat cercetătorul.


Intră acum și în grupul de