Parastas pentru Înaltpreasfințitului Părinte Pimen la cinci ani de la trecerea la Domnul


Intră acum și în grupul de

Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, a găzduit, marți, 20 mai 2025, o slujbă de pomenire dedicată Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la împlinirea a cinci ani de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba Parastasului a fost săvârșită în paraclisul mănăstirii, unde se află, pe durata lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, moaștele Sfântului Ioan cel Nou, așezate într-un baldachin de lemn sculptat.

Soborul, condus de arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor, a inclus membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, consilieri, protoierei și stareți, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Cuvântul de învățătură, intitulat „Înaltpreasfințitul Părinte Pimen – un arhiereu, un filantrop, un păstor și un părinte”, a fost rostit de pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar al Centrului Eparhial Suceava. Acesta a evocat personalitatea marcantă a ÎPS Pimen, subliniind dragostea sa pentru cei în nevoie și implicarea în proiecte social-filantropice. „A zidit zeci de case pentru familiile afectate de inundații sau incendii, a vizitat zilnic cămine de bătrâni și copii și a fost un păstor apropiat de credincioși. La agape, înconjurat de autorități locale și copii în port tradițional, vorbea despre viața simplă de la sat, fredonând: Frunză verde, iarbă deasă, iarbă din zăvoi/ Nu e viață mai frumoasă ca în sat la noi,” a rememorat pr. Ilișoi.

Părintele a evocat și ziua de 20 mai 2020, când poporul Bucovinei l-a condus pe ultimul drum cu lacrimi și flori, de la granița județului până în Suceava, marcând un moment de profundă tristețe și recunoștință.

În cei peste 29 de ani de arhipăstorire, ÎPS Pimen a redeschis mănăstiri, a sprijinit construirea de noi lăcașuri de cult și a inițiat proiecte pentru bătrâni, orfani și persoane defavorizate. A îmbogățit literatura religioasă cu studii despre iconografia bisericească și a fost un fervent susținător al valorilor românești.

Născut în 1929, la Greabănu, Buzău, sub numele Vasile Zainea, ÎPS Pimen a simțit chemarea monahală de tânăr. A studiat la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț, apoi la Institutul Teologic din București și la Universitatea din Köln. A slujit ca stareț la Mănăstirea Putna și la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, precum și la Ierusalim. În 1982 a devenit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar în 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, slujind cu devotament până la trecerea sa la Domnul, pe 20 mai 2020.

Comemorarea a reafirmat moștenirea spirituală și filantropică a ÎPS Pimen, un ierarh iubit, care rămâne viu în inimile bucovinenilor.


Intră acum și în grupul de