Echipe ale Universității Tehnice din Ilmenau, Universității Politehnice București și ale Universității Tehnice Cluj, pe podiumul HARD&SOFT 2025 organizat de USV


Intră acum și în grupul de

Ediția 2025 a concursului internațional HARD&SOFT, organizat de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, s-a încheiat vineri, 16 mai, cu festivitatea de acordare a premiilor.

Pe parcursul a cinci zile, 16 echipe internaționale, formate din câte 4 studenți, au realizat concepte inovatoare, care au încercat să îndeplinească criteriile date prin tema concursului propusă de juriul acestei ediții, format din: Sorin BORA – președinte, membri: Oliver FAUST Anglia Ruskin University din Cambridge, Ciprian TELETIN, Alexandru HUGYESZ, Radu CIOCHINĂ, de la Cognizant Mobility Romania.

Concursul a beneficiat de sprijinul Primăriei Suceava, al Consiliului Local Suceava, al Consiliului Județean Suceava, al Academiei de Științe Tehnice din Romania, precum şi al mai multor firme de succes, pentru care sprijinirea, încurajarea și afirmarea tinerelor talente a devenit o tradiție.

Tema din acest an a fost Smart Wheels: Navigating the Future with Analog Sensors and Ethical Hacking și a presupus proiectarea și realizarea unui vehicul autonom de tip RoboCar, capabil să navigheze printr-un labirint și să ocolească diverse obstacole sau să interacționeze cu factori de mediu folosind senzori analogici și logică bazată pe inteligență artificială. Vehiculul autonom trebuia să răspundă în timp real la factori de mediu (obstacole, vibrații, câmpuri magnetice și detectarea prezenței alcoolului) și să înregistreze detaliat datele pe o platformă cloud personalizată. A fost prevăzută și o componentă de ethical hacking, prin încurajarea participanților să identifice vulnerabilitățile de securitate din sistemele echipelor concurente,  fără însă să le exploateze în dauna celorlalți competitori.

Jurizarea a avut loc în ultima zi a concursului, când echipele au prezentat și demonstrat funcționalitățile lucrărilor realizate în cadrul unei expoziții publice. La modul general, evaluarea juriului a urmărit şi originalitatea realizării prin gradul de noutate corelat cu acoperirea cerințelor temei, complexitatea si nivelul de cunoștințe hardware și software demonstrate, realizarea practică și validarea funcționalității conform specificațiilor temei, precum si abordarea tehnică și inginerească pentru atingerea obiectivelor propuse. Studenții din echipele participante au prezentat un raport final pentru descrierea proiectului, a tehnologiilor utilizate și a modului de integrare a muncii lor într-o aplicație compactă, bine definită. Realizarea acestor lucrări a necesitat un timp mai îndelungat, multă migală și îndemânare, concurenții fiind nevoiți să lucreze 10-12 ore/zi.

Au participat ca invitați speciali:

  • Jean Michel DUTHILLEUL, de la Lille, Franța, care a fost membru al juriului pentru prima ediție HARD&SOFT, din anul 1994, și la alte 11 ediții ale concursului.
  • Peter SCHARFF, de la Ilmenau, Germania, căruia îi datorăm prezența echipei de studenți de la Ilmenau, începând cu anul 2013.
  • Radu Munteanu, care a sprijinit participarea echipei de studenți din Cluj-Napoca.
  • Yuyan PAN, care a facilitat participarea echipelor din Hebei, China, începând cu anul 2017.

Clasamentul ediției aniversare este:

UniversitateaClasament
Technical University of Ilmenau1
Politehnica University of Bucharest 12
Technical University of Cluj-Napoca – Most ingineous ethical hacking –3
Politehnica University of Bucharest 34
Politehnica University of Timisoara 15
Stefan cel Mare University of Suceava 26
Politehnica University of Timisoara 37
Politehnica University of Bucharest 28
Politehnica University of Timisoara 29
Technical University of Moldavia, Chisinau 210
Hebei University of Science and Technology 111
Hebei University of Science and Technology 212
Stefan cel Mare University of Suceava 113
Technical University of Moldavia, Chisinau 114
Gheorghe Asachi Technical University of Iasi15
Odessa Polytechnic National University16

Informaţii suplimentare pot fi găsite la adresa http://www.hardandsoft.ro


Intră acum și în grupul de