Cete de uratori din tot judetul au luat cu asalt centrul Sucevei


Intră acum și în grupul de

[gallery columns=”4″ link=”file” ids=”13620, 13621, 13622, 13641, 13642, 13643, 13644 ” limit=”1″ wraptag=”div” navwraptag=”div” cellclass=”smd_slimbox” navclass=”smd_slimbox_nav” prevlabel=”« inapoi” nextlabel=”inainte »” />Parada Obiceiurilor de Iarnă a adunat şi anul acesta, în centrul municipiului Suceava, mii de locuitori dornici să asiste la manifestări.

Printre cetele de urători s-au aflat grupuri cu “plugul”, iar altele, însoţite de muzicanţi, au prezentat “dansul caprei” sau “jocul ursului”, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.

Conform declaraţiilor oferite de conducerea Consiliului Judeţean Suceava, în municipiul s-au strâns peste 41 de cete de urători de pe raza întregului judeţ.

Suita, care a pornit de la intrarea în municipiul reşedinţă de judeţ începând cu orele 10:00, şi care a numărat peste 1.300 de participanţi, a urmat un traseu ce a încercat să acopere cea mai mare parte din oraş, mascaţii, urşii şi urătorii având drept punct terminus scena amplasată în apropierea clădirii administrative a judeţului.

În faţa miilor de spectatori au evoluat toţi participanţii într-un spectacol de zile mari pus la cale de Centrul Tradiţiilor Populare Suceava şi care s-a întins pe parcursul a mai multe ore, dar nu înainte de a transmite urările de bine şefilor executivului judeţean şi a administraţiei publice locale.

Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Ion Lungu sau de consilieri judeţeni.

Un grup de urători din zona Câmpulung Moldovenesc, însoţiţi de buciumaşi şi plug tras de boi, au oprit în faţa Palatului Administrativ unde au urat oficialităţile prezente.

Gheorghe Flutur le-a oferit urătorilor colăcei şi chiar calendare de perete pentru anul 2012 editate de Consiliul Judeţean Suceava, iar la plecarea grupului a trecut la coarnele plugului, pentru a trage, simbolic, prima brazdă.

Un spectacol de urături şi obiceiuri de iarnă va fi susţinut marţi după amiaza şi în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, urmând să fie prezentat jocul măştilor de la Ciocăneşti, „caprele” din Poiana Stampei şi Fundu Moldovei, „plugul” de la Capu Satului, „bungherii” de la Câmpulung, „malanca” de la Vatra Moldoviţei, sau „urşii” de la Capu Câmpului, iar joi la Vatra Dornei va fi organizată cea de 16-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă la care sunt aşteptaţi să participe peste şapte sute de urători şi mascaţi.


Intră acum și în grupul de