Tribunalul Suceava l-a achitat pe fostul vicepreședinte al CJ Suceava Silviu-Cristinel Crețu pentru trafic de influență și luare de mită. Decizia nu este definitivă


Intră acum și în grupul de

Tribunalul Suceava a pronunțat, joi, achitarea fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava Silviu-Cristinel Crețu, acuzat de infracțiunile de trafic de influență și luare de mită. Decizia a fost pronunțată în baza art. 396 alin. 5 și art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală.

Inculpatul a fost reținut și arestat preventiv în perioada 4 aprilie – 8 august 2022, iar măsura controlului judiciar, instituită prin încheierea din 2 august 2022, a fost constatată ca fiind încetată de drept. Tribunalul a dispus, de asemenea, ridicarea sechestrului asigurător aplicat asupra unui imobil al lui Crețu, instituit de DNA Cluj prin ordonanța din 9 mai 2022. Propunerea DNA Suceava privind confiscarea sumei de 40.000 de euro a fost respinsă ca neîntemeiată.

În cadrul procesului, cererea martorului Laurențiu Cezar Munteanu pentru decontarea cheltuielilor de transport (201,4 lei) a fost admisă parțial, suma urmând a fi plătită din fondul Ministerului Justiției. Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Hotărârea poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Decizia a fost pronunțată astăzi, 12 iunie 2025, și pusă la dispoziția părților prin grefa instanței.

Cristinel Crețu a fost arestat de la începutul lunii aprilie 2022 și a fost trimis în judecată de DNA Cluj pentru luare de mită și trafic de influență.

Procurorii anticorupție din Cluj arată în rechizitoriu că în cursul lunii decembrie 2020, Cristinel Crețu, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente.

Anchetatorii susțin că aceste demersuri ar fi avut loc în contextul unor neînțelegeri între autoritatea județeană Suceava beneficiară a proiectului și asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.

Procurorii DNA Cluj mai arată că într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, Crețu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte. Ulterior, la data de 29 martie 2022, Crețu ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.

În vederea confiscării speciale, s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat.


Intră acum și în grupul de