La Suceava, au inceput inscrierile la cursurile de planorism si parasutism


Intră acum și în grupul de

La Aeroclubul „Grigore Baştan” din municipiul Suceava au început, luni, 16 ianuarie, înscrierile la cursurile de planorism şi paraşutism. Orele de pregătire şi de iniţiere în zborul cu planorul sau cu paraşuta se adresează persoanelor începând cu vârsta de 16 ani, perioada de înscrieri fiind până în data de 24 februarie 2011.

„Înscrierile au început de astăzi, 16 ianuarie 2011 şi sunt destinate persoanelor care doresc să se iniţieze în planorism şi paraşutism. Persoanele care au între 16 şi 22 de ani vor învăţa să piloteze gratuit, iar cele care depăşesc pragul de 22 de ani vor plăti o sumă modică ce va fi achitată în baza unui contract semnat de ambele părţi. De exemplu, la paraşutism saltul se face contra sumei de 20 de euro”, a explicat Ionel Mocodeanu, instructor profesionist de paraşutism.

Potrivit aceleiaşi surse, după înscriere, persoanele vor fi supuse unui set de analize care să confirme o bună stare de sănătate a viitorului cursant, mai ales din punct de vedere cardiac. Iniţierea se face pe durata a patru luni, în intervalul ianuarie-aprilie, urmând ca apoi cursantul să fie supus unui test practic pentru a demonstra cunoştinţele acumulate în decursul celor patru luni de pregătire în planorism şi paraşutism. Cursanţii care vor trece cu brio examenul vor primi un document care să ateste faptul că au absolvit un curs de planorism sau de paraşutism.

Suceveanul Alexandru Pavelescu este dovada vie a faptului că sportul te modelează fizic şi psihic într-un mod sănătos. „Practic paraşutismul de aproximativ zece ani, iar planorismul de cinci ani, la Suceava. Am făcut performanţă în paraşutism participând la diferite competiţii la care m-am clasat pe locurile III şi IV, iar la planor, anul trecut, am reuşit să obţin un nou loc VIII, la distanţă, o performanţă destul de bună pentru clubul nostru. De asemenea mă mândresc şi cu locurile II şi III pe care le-am obţinut în urmă cu doi ani. În momentul de faţă sunt pilot militar, iar pentru mine planorismul este un hobby”, a declarat Alexandru Pavelescu.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că cei care doresc să practice planorismul sau paraşutismul trebuie să dispună de o condiţie fizică bună. „Ai spune că pentru a manevra un planor, sau pentru a realiza un salt cu paraşuta nu ai nevoie de o condiţie fizică extraordinară, lucru pe care îl contest. Ca să faci performanşă ai nevoie atât de o condiţie fizică foarte bună, cât şi de o condiţie psihică pe măsură, deoarece în permanenţă trebuie să iei decizii corecte pentru a nu ajunge jos. Atunci când manipulezi un planor trebuie să premeditezi direcţia în care vrei să o iei, trebuie să îţi planifici zborul chiar şi cu o zi înainte, trebuie să ştii cum va fi vremea şi ce fronturi vor fi”, a explicat sportivul.

Cursurile de planorism şi paraşutism se vor ţine pe Aeroportul Salcea. Informaţii suplimentare şi înscrieri se pot obţine la numerele de telefon: 0372/761.328, respectiv 0740/461.098.


Intră acum și în grupul de