Conducerea Spitalului Județean Suceava aduce clarificări în cazul pacientului care s-a ridicat de pe masa de operație și a fost trimis la Iași pentru că nu ar fi fost cooperant


Intră acum și în grupul de

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a transmis precizări pentru a clarifica situația unui pacient de 19 ani, diagnosticat cu plagă corneană posttraumatică la ochiul stâng, internat pe 6 iulie 2025, în contextul informațiilor apărute în presa din Iași.

Potrivit comunicatului SCJU Suceava, pacientul a primit tratament conform protocoalelor medicale, incluzând terapie antibiotică intravenoasă și topică locală.

Totodată, s-a încercat realizarea unei suturi corneene sub anestezie locală, însă intervenția nu a putut fi finalizată din cauza lipsei de cooperare a pacientului, care a părăsit masa de operație în timpul procedurii.

„Din păcate, intervenția nu a putut fi finalizată din cauza lipsei de cooperare a pacientului, care s-a ridicat de pe masa de operație în timpul procedurii. În aceste condiții, și având în vedere necesitatea unei intervenții în condiții de siguranță, s-a decis, în interesul pacientului, îndrumarea acestuia către o clinică universitară de profil cu bilet de trimitere”, arată sursa citată.

Spitalul sucevean precizează că viața și integritatea pacientului nu au fost puse în pericol în nicio etapă a tratamentului.

Conducerea SCJU Suceava menționează că activitatea secției de Oftalmologie din Suceava este susținută, în prezent, de un singur medic specialist- celălalt fiind în concediu de odihnă-care asigură atât consulturi în ambulator, cât și intervenții chirurgicale pentru pacienții internați și solicitările din partea secțiilor spitalului

Astfel, de la 1 iulie 2025, medicul specialist dr. Giurcă a evaluat 12 pacienți internați, a efectuat 7 consulturi interdisciplinare și a asigurat, din 4 iulie, singură linia de gardă, gestionând 52 de urgențe oftalmologice.

Secția tratează o cazuistică complexă, incluzând endoftalmite, keratite herpetice, edem macular diabetic, uveite, patologie corneană, chirurgia pterigionului și a cataractei.

De la începutul anului 2025, în UPU au fost consultați 1.234 de pacienți oftalmologici (599 de dr. Dumitrescu și 635 de dr. Giurcă), doar 5 cazuri necesitând transfer către clinici universitare din Iași.

„Această situație evidențiază deficitul național de personal medical specializat, resimțit și în Suceava. În ciuda provocărilor, personalul medical al spitalului depune eforturi susținute pentru a respecta standardele medicale actuale”, se arată în comunicat.

Conducerea SCJU Suceava mulțumește Clinicii de Oftalmologie Iași pentru colaborarea de lungă durată, esențială în gestionarea cazurilor complexe.

„Spitalul Județean de Urgență Suceava își exprimă respectul și multumirea pentru colaborarea cu Clinica de Oftalmologie din Iași, parteneri de tradiție în asigurarea continuității actului medical complex și în interesul pacienților din regiunea de nord-est”, se arată în comunicat.

Spitalul Județean de Urgență Suceava reiterează angajamentul pentru o îngrijire medicală de calitate și transparență în comunicarea cu publicul.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, un tânăr de 19 ani cu o urgență oftalmologică a fost externat de Spitalul Județean Suceava fără să fie tratat complet, după ce a mișcat capul în timpul intervenției, fiind trimis „să încerce în altă parte”, deși putea fi operat acolo. Acesta a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, unde problema i-a fost rezolvată, medicii de aici criticând dur decizia colegilor suceveni și arătând că, deși pacientul nu fusese tratat, spitalul tot încasează bani de la stat, menționează sursa citată.

„Deci acest pacient a fost văzut de un medic oftalmolog la Suceava, a fost internat, apoi externat și trimis, fără avizul meu, care eram medic de gardă la Iași, doar pentru că și-a ridicat capul în timpul procedurii. Nu zic că nu s-a întâmplat așa – se mai întâmplă. Dar iei anestezistul, îi faci o formă de anestezie, faci sutura și rezolvi problema omului, nu îl externezi”, a declarat prof.dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Iași, care a fost de gardă și a preluat pacientul.

Dr. Bogdănici spune, conform sursei citate, că a fost consternată când a citit biletul de externare în care se explica, practic, că pacientul a fost externat din spital cu aceeași urgență cu care a venit.

„Sistemul funcționează în felul următor: dacă nu poți rezolva un caz, soliciți un transfer, pacientul merge la altă unitate, iar cine îl tratează la final încasează ulterior și fondurile pentru tratament de la CJAS. Dar în cazul acesta, spitalul de la Suceava ia bani pentru un pacient pe care, de fapt, nu l-a tratat. Se plimbă pacienți degeaba și se iau bani degeaba de la Casa de Asigurări. Nu cred că doar la Oftalmologie se întâmplă asta. Nu e normal să primesc un astfel de caz dintr-un spital județean, un spital universitar mai nou, unde a fost internat pacientul”, a sublinat prof.dr. Camelia Bogdănici.


Intră acum și în grupul de