Intră acum și în grupul de
Curtea de Apel Suceava atrage atenția asupra situației critice cu care se confruntă instanțele din circumscripția sa, în contextul comunicatului emis de Președinții Curților de Apel pe 14 iulie 2025 și al atacurilor constante care blamează puterea judecătorească pentru eșecurile administrative și legislative ale altor autorități. Printr-un comunicat de presă, instituția aduce în atenția publicului date concrete privind volumul de activitate, problemele de infrastructură, condițiile de muncă și deficitul de resurse umane.

Vă prezentăm integral comunicatul de presă al Curții de Apel Suceava:
Având în vedere comunicatul din data de 14.07.2025 al Preşedinţilor Curţilor de Apel și observând atacurile constante prin care puterea judecătorească este mereu culpabilizată pentru eşecurile administrative şi legislative ale Guvernului şi Parlamentului, aducem la cunoștința publicului o serie de date în vederea unei corecte informări cu privire la volumul de activitate specific la instanţele din circumscripţia Curții de Apel Suceava, probleme legate de infrastructură, condiţii de muncă şi resurse umane cu care aceste instanțe se confruntă.
- Scheme de personal subdimensionate
În primul rând trebuie precizat că volumul de activitate al instanțelor din circumscripția Curții de Apel Suceava a cunoscut o creștere constantă în decursul ultimilor ani – de la un număr de 73.872 dosare nou intrate în anul 2020, la 97.192 dosare nou intrate în anul 2024. Este vorba de o creștere a volumului de activitate de 31,5% în decurs de 5 ani, o dinamică impresionantă pentru orice sector de activitate, care însă nu a fost în nici un fel contrabalansată prin alocări suplimentare de personal sau dotări. Din datele statistice aferente primului semestru al anului 2025, se constată că această tendință de creștere a numărului de dosare nou intrate se menține.
Astfel, în privinţa Judecătoriilor Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei se remarcă o subdimensionare a schemelor de personal.
Judecătoria Suceava are în schemă un număr de 21 de posturi de judecător, în condițiile unei creșteri constante a numărului cauzelor nou intrate în decursul unui an și a unei încărcături raportate la volumul de activitate peste media națională (1548,6 dosare de soluționat/judecător, față de o încărcătură medie pe țară, la nivel de judecătorii, de 1514,8).
Judecătoria Gura Humorului funcţionează cu o schemă de 5 judecători, în condiţiile în care, urmare şi a arondării suplimentare în circumscripţia acestei instanţe a cinci unităţi administrativ-teritoriale, în anul 2024 a înregistrat o creștere cu 90% a numărului de dosare nou intrate, raportat la anul 2020 (anterior arondării suplimentare). Și în acest caz încărcătura raportată la volumul de activitate este peste media națională (1589,6 dosare de soluționat/judecător, față de o încărcătură medie pe țară, la nivel de judecătorii, de 1514,8).
Judecătoria Vatra Dornei are în schemă un număr de 4 judecători (urmare a reducerii schemei de judecători de la 7, câți erau în anul 1997, la reînființare), astfel că încărcătura raportată la volumul de activitate este mult peste media națională (1735 dosare de soluționat/judecător, față de o încărcătură medie pe țară, la nivel de judecătorii, de 1514,8).
În ceea ce privește situația personalului auxiliar, se constată o subdimensionare generală a schemelor de personal, în contextul în care, urmare a intrării în vigoare a noilor coduri de procedură, atribuţiile acestora s-au înmulţit.
- Neocuparea schemelor de personal
Toate instanțele se confruntă cu dificultăți semnificative în ocuparea schemelor de personal existente. O perioadă considerabilă nu au fost organizate concursuri de admitere la INM şi de admitere în magistratură, ceea ce corelat cu majorarea cerinței de vechime în vederea promovării la tribunale (respectiv 7 ani), a condus în prezent la existența de dificultăți majore în ceea ce privește ocuparea posturilor de judecător la nivel de tribunale.
De asemenea, instabilitatea generată în spaţiul public cu privire la statutul magistratului a determinat numeroşi colegi să solicite eliberarea din funcţie prin pensionare.
La Tribunalul Suceava îşi desfăşoară efectiv activitatea 28 de judecători, schema fiind de 45 de posturi (un grad de ocupare de 62%). În consecință, la nivelul anului 2024, încărcătura raportată la volumul de activitate este mult peste media națională (1245,2 dosare de soluționat/judecător, față de o încărcătură medie pe țară, la nivel de tribunale, de 982,3).
La nivelul judecătoriilor, deși în ultima perioadă au fost organizate concursuri de admitere în magistratură la nivel național, se constată că încă numeroase judecătorii au în continuare posturi libere. Astfel, în conformitate cu harta posturilor vacante de judecători de la nivelul judecătoriilor, la 1 iunie 2025, prezentată de CSM, din totalul celor 175 de judecătorii, instanţele din judeţul Botoşani sunt cel mai grav afectate, înregistrând un deficit de 35% posturi vacante.
La Judecătoria Dorohoi în anul 2024, în condițiile unui grad redus de ocupare a schemei de judecători, încărcătura raportată la volumul de activitate a fost mult peste media națională (1716,9 dosare de soluționat/judecător, față de o încărcătură medie pe țară, la nivel de judecătorii, de 1514,8). De asemenea, pentru aceleași motive, la Judecătoria Botoșani încărcătura raportată la volumul de activitate a fost peste media națională (1522,4 dosare de soluționat/judecător, față de o încărcătură medie pe țară, la nivel de judecătorii, de 1514,8).
Datele statistice pentru perioada 01.01.2025-30.06.2025 relevă deja o încărcătură de peste o mie de dosare/judecător la toate judecătoriile din județul Botoşani (de ex. Judecătoria Dorohoi – 1258,1 dosare/judecător și Judecătoria Botoșani – 1292,3 dosare/judecător).
Astfel, în prezent, în cadrul următoarelor instanţe îşi desfăşoară efectiv activitatea:
– 10 judecători la Judecătoria Rădăuţi, schema fiind de 12 posturi (la această instanță, în prezent, un judecător nu îşi poate începe activitatea, deşi a fost propus spre numire la instanţă prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, iar un alt judecător, deşi CSM a hotărât eliberarea sa din funcţie prin pensionare, nu îşi poate înceta activitatea în lipsa decretului prezidenţial de eliberare din funcţie);
– 4 judecători la Judecătoria Gura Humorului, schema fiind de 5 posturi;
– 3 judecători la Judecătoria Vatra Dornei, schema fiind de 4 posturi;
– 3 judecători la Judecătoria Dorohoi, schema fiind de 9 posturi (în acest caz, cu privire la președintele instanței, deşi CSM a hotărât eliberarea din funcţie prin pensionare, nu îşi poate înceta activitatea în lipsa decretului prezidenţial de eliberare din funcţie);
– 22 de judecători la Judecătoria Botoșani, schema fiind de 35 posturi (grad de ocupare de 62,8%).
De altfel, anterior numirilor din anul 2024, în perioada anilor 2018 – 2023, instanțele au funcţionat cu un număr nepermis de mic de judecători:
– Judecătoria Fălticeni a funcţionat în perioada 2021 – 2023 cu un număr de 2 judecători definitivi, schema fiind de 8 posturi;
– Judecătoria Suceava a funcţionat cu un număr de 9-12 judecători, schema fiind de 21 de posturi;
– Judecătoria Gura Humorului a funcţionat cu un număr de 2 judecători, schema fiind de 5;
– Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a funcţionat cu un număr de 3 judecători, schema fiind de 6 posturi.
În mod evident aceste perioade îndelungate în care activitatea s-a desfășurat în condiții dificile a condus la acumularea unor stocuri de dosare, care au revenit, ulterior, spre soluționare noilor judecători aflați la început de carieră și încă neexperimentați. Mai mult, într-un astfel de context ocuparea posturilor vacante este anevoioasă, întrucât instanţele devin neatractive atât ca urmare a distanţelor relativ mari faţă de oraşele reşedinţă de judeţ, dar mai ales ca urmare a volumului de activitate foarte ridicat (cauzat de scheme subdimensionate și gradul de ocupare redus).
- Lipsa spațiilor adecvate
Creşterea numărului de dosare și a timpilor de soluţionare a dosarelor, determinate de gradul insuficient de ocupare al schemelor de personal și de modificările legislative, au condus la lipsa de spaţii corespunzătoare atât pentru personalul instanţelor, cât şi pentru păstrarea şi depozitarea dosarelor în arhivele curente sau în arhivele depozit. Suplimentar, o parte dintre sediile instanțelor sunt în clădiri vechi, iar compartimentarea spațiului nu este propice pentru desfășurarea activității judiciare în secolul XXI.
O situația aparte și extrem de dificilă este la nivelul Judecătoriei, Tribunalului și Curții de Apel Suceava, care își desfășoară activitatea în aceeași clădire. În consecință, s-a identificat necesitatea realizării unui sediu nou pentru Judecătoria Suceava.
Noul obiectiv este cuprins în Programul național de investiții care a fost demarat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform Memorandumului adoptat încă din ședința Guvernului din data de 10 decembrie 2014 și va fi amplasat pe un teren în suprafață de 6.600 m.p., situat în municipiul Suceava, B-dul George Enescu f.n.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 826/24.10.2018, terenul a trecut din administrarea Ministerului Justiției în administrarea Tribunalului Suceava, iar principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului au fost reaprobați la faza ”Notă conceptuală și Temă de proiectare” în ședința Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Justiției din data de 17 martie 2022.
Studiul de Fezabilitate elaborat de către proiectant a fost predat Companiei Naționale de Investiții, în calitate de beneficiar, pe data de 3 noiembrie 2023 și a fost avizat în cursul lunii aprilie 2024. Se așteaptă aprobarea indicatorilor tehnico – economici la această fază de investiţie prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
În consecință, în ciuda problemelor structurale, constante și complexe cu care instanțele din mun. Suceava se confruntă, progresele înregistrate în ultimii 10 ani au fost minime.
De asemenea, bugetele alocate instanțelor au fost în mod constant insuficiente pentru realizarea unor lucrări de renovare a spațiilor, mai ales în cazul acelor instanțe care își desfășoară activitatea în clădiri vechi (de ex. Judecătoria Câmpulung Moldovenesc).
Intră acum și în grupul de