Sebastian Lazaroiu incearca sa convinga PDL Suceava ca Miscarea Populara e solutia salvatoare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Fostul consilier prezidenţial şi ministru in Guvernul BOC, Sebastian Lăzăroiu a prognozat la Suceava că PDL va avea în următoarea lună două provocări importante care vor influenţa viitorul partidului pe termen lung, prima fiind înfiinţarea Mişcării Populare, iar a doua fiind relaţia cu UNPR în alegerile locale.

Sebastian Lăzăroiu a spus în cadrul Şcolii Naţionale de Management Politic organizată de OT-PDL Suceava, că dilema Mişcarea Populară sau PDL nu a fost clarificată de Colegiul Director al PDL, iar el consideră că această Mişcare Populară trebuie să înceapă de jos, de la nivel local.

Fostul consilier prezidential nu considera că PDL „ar trebui să se vopsească” pentru că în felul acesta ar fi vorba despre o fraudă de comunicare, iar Mişcarea Populară ar trebui făcută pentru a elimina opinia că PDL este un partid izolat pe eşicherul politic.

„PDL a fost la guvernare şi e un partid izolat în momentul acesta. E un risc mare când intri în alegeri”, a spus Lăzăroiu care a amintit că în 2004, pentru a evita o asemenea situaţie de izolare, PSD a făcut alianţa cu PC.
Fostul consilier prezidenţial a spus că PDL va trebui să găsească parteneri de alianţă şi consideră că este bine ca Mişcarea Populară ar trebui să înceapă de la nivel local cu PNŢCD, cu Partidul Ecologist, cu ONG-uri sau cu persoane individuale cu prestigiu în comunitate.

„Dacă nu există această alianţă înseamnă că PDL e singur. E PDL şi toţi ceilalţi”, a mai spus Lăzăroiu care a subliniat că o asemenea alianţă nu are rolul de a ascunde identitatea PDL ci de a scoate partidul din izolare.

Sociologul nu crede că PDL este atât de detestat pe cât apare şi consideră că există grupuri cu aceleaşi convingeri cu PDL care se pot apropia de acest partid.

„Trebuie să întinzi mâna. Trebuie să faci şi gesturi de umilinţă”, a explicat Sebastian Lăzăroiu care este de părere că Mişcarea Populară nu trebuie să fie un partid politic, iar în funcţie de rezultatul la alegerile locale, în toamnă, dacă lucrurile merg bine, s-ar putea să adere şi alţii la această Mişcare Populară care ar putea deveni o alianţă politică cu program de guvernare.

„Avantajele sunt pe termen lung şi pentru parlamentare şi pentru prezidenţiale. E o construcţie în doi paşi”, a spus Lăzăroiu.
El consideră că ideal ar fi ca această alianţă să se valideze într-un scrutin, iar alegerile locale pot reprezenta primul scrutin în care Mişcarea Populară să participe, iar dacă va obţine un scor de peste 30 de procente va putea merge mai departe.
Lăzăroiu a mai spus că la Mişcarea Populară nu vor apărea orgolii ca la USL, unde partidele componente sunt mari şi candidaturile sunt paritare.

„Mişcarea Populară nu ar trebui să aibă probleme de acest fel. Dacă se face local, ţine cont de distribuţia locală, iar aliaţii PDL sunt mult mai mici. Nu apar probleme de orgolii şi PDL va controla 90 la sută din Mişcarea Populară”, a spus Lăzăroiu care consideră că Mişcarea Populară este o carete câştigătoare pentru alegerile locale.

El a mai spus că cea mai neproductivă variantă ar fi ca în unele judeţe PDL să candideze sub sigla proprie şi în altele sub cea a Mişcării Populare.
„Mai bine peste tot la fel. Va fi o mare provocare pentru PDL în următoarea lună”, a mai declarat Lăzăroiu.

El a mai spus că o a doua mare provocare este relaţia PDL cu UNPR, partid care nu este însă nici pe departe de dimensiunea şi construcţia PDL, dar că are în unele localităţi sau judeţe candidaţi cu şanse de a câştiga alegerile, iar disputa cu PDL va determina ca ambele partide să piardă.

„UNPR a reuşit în doi ani să recruteze nişte candidaţi, unii în funcţie, alţii nu. Candidaţi cu şanse să câştige”, a spus Lăzăroiu.
El a adăugat că sunt zone unde se prefigurează dispute între PDL şi UNPR, cum ar fi Dolj, Iaşi, Hunedoara, chiar şi în Bucureşti sau Ilfov, iar variantele posibile sunt de luptă între cele două partide şi pierd ambele, sau colaborează ambele partide.

„În unele locuri există riscul de lupte dure. Probabil că acolo USL va câştiga detaşat”, a mai spus Lăzăroiu.
El a mai apreciat că dacă PDL va merge singur în alegerile locale va obţine un scor de 27-28 %, iar dacă va participa sub sigla Mişcării Populare, acest procent va creşte peste 30 la sută.

„Dacă UNPR şi Mişcarea Populară îşi dau la picioare, scorurile se pot schimba dramatic. UNPR nu-şi va atinge obiectivele, PDL va avea de pierdut, iar USL ar putea să câştige două-trei procente şi să ajungă la peste 40 %”, a adăugat Lăzăroiu.


Intră acum și în grupul de