Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, vrea sa schimbe vacile de lapte cu cele pentru productia de carne (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul agriculturii din România, Stelian Fuia, şi-a exprimat interesul ca în judeţul Suceava să aibă loc reconversia fermierilor de la vacile pentru producţia de lapte pe creşterea taurinelor pentru carne.

Intenţia domniei sale a fost exprimată la finele săptămânii trecute în cadrul unei întâlniri pe care Stelian Fuia a avut-o la Moara cu crescătorii de animale din zonă.

Ministrul agriculturii a afirmat în cadrul discuţiilor că zootehnia este critică pentru dezvoltarea economică a ţării şi a agriculturii din ţara noastră şi că este nevoie de acordarea unei atenţii sporite pentru conceperea unor specii autohtone performante cum ar fi “Bălţata românească”.

“Eu vin agricultura de subzistenţă. Am crescut la ţară în căruţă, cu cai, cu vaci şi cu oi. Zootehnia este critică pentru dezvoltarea economică a agriculturii. De aceea pentru mine ca ministru este foarte important un concept de integrare a producţiei agricole şi un program naţional zootehnic care să pornească încă de la reproducţie, pentru că noi ne-am pierdut mare parte din genetica românească şi acum mergem în vest şi încercăm să aducem genetică de ultimă oră şi asta vom face în continuare până vom reuşi să punem cercetarea noastră la punct” a declarat ministrul Stelian Fuia.

El a mai afirmat că în perioada următoare vor fi alocate fonduri guvernamentale importante pentru dezvoltarea zootehniei dar mai ales pentru reconversia crescătorilor de vaci de lapte în ferme cu vaci pentru producţia de carne mai ales în zonele de deal şi munte, existând în momentul de faţă o mare cerere a carnei de vită pentru consum.

“Este foarte important să investim în zootehnie. Guvernul are fonduri şi vom aloca fonduri şi în continuare. Este important în zona aceasta, a Bucovinei, şi în special în zona de deal şi munte ca la gospodăriile mici să facem o conversie a producţie de lapte la producţia de carne. Astăzi avem o mare problemă deoarece noi funcţionăm pe o derogare ce expiră la 31 decembrie 2013, de la Comisia europeană la lapte. Majoritatea laptelui român este neconform” a declarat Sebastian Fuia.

Ministrul agriculturii a adăugat că pentru crescătorii de animale care au un număr mai mic de capete se încearcă obţinerea printr-o notificare la Comisia europeană a dreptului de a relua monta artificială susţinută de stat, gratuit.

“Pentru a putea merge la populaţie şi să obţinem prin montă metişi şi a îndruma populaţia către producţia de carne în mica gospodărie şi mai puţin de lapte. Astea sunt preocupările noastre de a dezvolta un program naţional zootehnic plecând de la genetică şi mergând apoi pe filieră până la sacrificare şi la procesarea cărnii pentru aducerea ei pe piaţă” a conchis Fuia.


Intră acum și în grupul de