Anestezia regionala la nastere, o alternativa mult mai sigura, recomandata viitoarelor mamici, la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aflaţi într-un schimb de experienţă la Spitalul Judeţean Suceava, doi medici care profesează în Statele Unite ale Americii recomandă viitoarelor mămici anestezia regională (rahidiană) la naştere, în detrimentul celei generale care implică riscuri mult mai mari.

Cei doi medici, Ashraf Habib care lucrează în Carolina de Nord şi Virgil Mănică, care profesează la Boston, pe specialităţile anestezie şi terapie intensivă, susţin un proiect aflat sub girul organizaţiei nonprofit Kybele, care încearcă să promoveze anestezia regională pentru viitoarele mămici.

„Considerăm anestezia regională mult mai sigură. În America, în travaliu, incidenţa de anestezie peridurală este în jur de 75-80%, iar pentru cezariene incidenţa este total opusă faţă de cea care se regăseşte în spitalele româneşti, implicit la Suceava. În America, 99,2% din cezariene se fac sub anestezie regională, iar mai puţin de 1% se fac sub anestezie generală, acestea reprezentând în general urgenţele majore. La acest tip de anestezie, în mare majoritate riscurile sunt practic inexistente.

Tehnica este foarte sigură, atât pentru copil, cât şi pentru mamă, deoarece cantitatea de medicaţie care se administrează în cadrul acestei proceduri este minimă. Un alt avantaj al tehnicii este faptul că administrăm şi analgezice în cocktailuri care ajută la analgezia postoperatorie a acestor paciente. Noi în America, nu numai că ne întâlnim în prealabil cu pacientele, dar toată lumea ştie că este vorba despre o tehnică foarte sigură. De asemenea, punem accent pe atmosfera creată de încrederea între pacient şi doctor, dar şi pe faptul că viitorii tătici au posibilitatea de a asista la naşterea propriului copil”, a explicat dr. Virgil Mănecă, român stabilit de 20 de ani în Boston.

La rândul său, şeful secţiei de Anestezie-Terpie Intensivă de la Spitalul Judeţean Suceava, Dorin Stănescu, a explicat că în timpul anesteziei regionale (rahidiene), femeia este trează în timpul naşterii, îşi poate vedea copilul şi se recuperează mult mai repede, neavând somnolenţa specifică anesteziei generale.

„Operaţiunea se face cu un tip special de ace, deloc costisitoare, pe care le vom achiziţiona şi noi. Acestea au vârful bont şi diminuează riscul apariţiei cefaleelor. La Suceava, 40% din femei optează pentru cezariană”, a declarat Dorin Stănescu.

Acesta a arătat că principalul motiv pentru care femeile din Suceava sunt în primă fază sceptice în ceea ce priveşte noua modalitate de anestezie (rahidiană) este dat de lipsa de educaţie a pacientelor.

La finalul discuţiei, medicul Stănescu a arătat că la Spitalul Judeţean Suceava se doreşte implementarea acestei anestezii rahidiene, evidenţiind faptul că va fi nevoie de o muncă asiduă de convingere a mamelor, cu privire la eficienţa metodei. „Cele mai multe femei preferă anestezia generală din cauza stresului psihic. Ele se tem de durere şi aleg această metodă din dorinţa de a naşte mai repede”, este de părere medicul.


Intră acum și în grupul de