USV Suceava gazduieste Concursul de interpretare de cantece „Fancy fiesta à la française”


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava va găzdui sâmbătă, 16 iunie 2012, de la ora 18.00, în Auditorium „Joseph Schmidt”, Concursul de interpretare de cântece Fancy fiesta à la française, organizat de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. Acţiunea îi încurajează pe copii şi pe adolescenţi să se exprime în cât mai multe limbi şi să aprecieze interacţiunile între ele, informează într-un comunicat de presă, lector univ. dr. Cătălina Pânzariu.

Potrivit acesteia, unul dintre aspectele cele mai importante ale misiunii Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava este promovarea respectului faţă de toate limbile planetei, ca etapă importantă în formarea unor cetăţeni europeni care să înţeleagă şi să accepte diversitatea culturilor secolului XXI.

„Cu cât înveţi mai multe limbi, la orice vârstă, cu atât perspectivele asupra lumii şi asupra propriei existenţe devin mai bogate şi mai nuanţate. Toleranţa lingvistică poate încuraja bunăvoinţa etnică şi poate atenua conflictele sociale. Plurilingvismul este în primul rând o atitudine, care presupune, de exemplu, ca, atunci când întâlneşti un străin să-ţi asumi mai degrabă riscul de încerca să comunici cu el, chiar dacă asta înseamnă să faci o mulţime de greşeli într-o limbă pe care nu o stăpâneşti foarte bine, decât să te izolezi şi să refuzi orice apropiere doar fiindcă limba lui maternă nu e aceeaşi cu a ta.

Concursul de interpretare de cântece “Fancy fiesta à la française”, organizat pe 16 iunie 2012 de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea suceveană, îi încurajează pe copii şi pe adolescenţi să se exprime în cât mai multe limbi, să aprecieze interacţiunile între ele. La acest concurs, fixat cu câteva zile înainte de data la care se sărbătoreşte, în lumea francofonă, La fête de la musique, vor participa studenţi, dar şi preşcolari şi elevi de la Grădiniţa p. n. Obcine, Grădiniţa p. n. Nr.1 Pinocchio, Colegiul de Artă << Ciprian Porumbescu >> Suceava, Colegiul Naţional << Mihai Eminescu >> Suceava, Grupul Şcolar Broşteni Grupul şcolar Dumbrăveni, Şcoala cu clasele I-VIII << Vasile Bumbac >> Costâna, Şcoala cu clasele I-VIII Stroieşti, Şcoala cu clasele I-VIII Vereşti. Se va cânta în franceză, spaniolă, engleză, italiană, germană, dar şi în alte limbi alese de concurenţi”, se arată în document.

Potrivit organizatorilor, acest eveniment plurilingv va fi precedat vineri, 15 iunie, de un spectacol cu intrarea liberă, oferit de Tuna de la Universitatea din Insulele Baleare şi de tenorul Sorin Ursan. „Amintim că Tuna este o tradiţie universitară în Spania, Portugalia, America Centrală şi de Sud: e vorba de grupuri de interpreţi în componenţa cărora intră atât studenţi ai unei universităţi cât şi absolvenţi. Fiecare membru al grupului este numit << tuno >> , dar mai poate fi numit şi << sopista >> , apelativ derivat de la << supa >> . De-a lungul timpului, grupurile de Tuna îşi foloseau talentele muzicale pentru a-şi câştiga mâncarea, cântând chiar şi pentru un bol de supă (de unde şi numele de << sopista >> ). Grupurile de Tuna, de la origini şi până în prezent, au continuat popularizarea instrumentelor tradiţionale muzicale, cum ar fi bandurria, luta, chitara şi tamburina”, precizează Cătălina Pânzariu.

„Sorin Ursan va face trecerea de la ritmurile spaniole, la melodicitatea altor limbi.
La buna desfăşurare a celor două zile muzicale îşi aduc contribuţia instituţii internaţionale – Ambasada Franţei la Bucureşti, Ambasada Chile la Bucureşti, Agenţia Universitară a Francofoniei (Biroul pentru Europa centrală şi orientală), Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes – dar şi parteneri locali fideli ai Universităţii sucevene”, se precizează în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de