Cătălin Nechifor propune înfiinţarea unui operator judeţean de termoficare


Intră acum și în grupul de

Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, susţine înfiinţarea unei societăţi judeţene care să fie operator judeţean de termoficare, firma urmând să gestioneze centralele termice de cogenerare din Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, dar şi să realizeze investiţiile necesare pentru distribuţia agentului termic.

Nechifor urmează să discute această propunere cu primarul Sucevei, Ion Lungu, în vederea găsirii unei soluţii pe termen lung pentru termoficarea Sucevei, în special în condiţiile în care există riscul ca firma Adrem Invest să renunţe la construcţia noii centrale de cogenerare.

Noua centrală de cogenerare trebuie să fie dată în folosinţă în luna mai 2013, dar investitorul selectat, Adrem Invest, nu a început încă lucrările.

Preşedintele ales al CJ Suceava a arătat că propune un cuplaj al centralelor de cogenerare din judeţ urmând să fie gestionate de un operator unic care să facă şi investiţiile la Suceava folosind un credit furnizor.

Nechifor a arătat că actuala soluţie pentru centrala de cogenerare din Suceava va trebui să fie dublată de o centrală pe biomasă, subliniind că generaţia a patra de centrale de cogenerare nu necesită un număr mare de angajaţi, iar actualii salariaţi vor putea fi relocaţi în zona de biomasă.

Totodată, el consideră că operatorul judeţean unic în domeniul termoficării se va ocupa şi de distribuţie şi va livra agent termic la un preţ unic în toate localităţile.

În judeţul Suceava au fost construite centrale termice de cogenerare prin proiectul Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, unde acestea sunt nefuncţionale din lipsă de reţea de distribuţie, la Rădăuţi, unde aceasta livrează agent termic la un cost mic, dar şi în Vatra Dornei, unde nu a fost pusă în funcţiune din cauză că nu s-a finalizat magistrala de gaze naturale ce leagă Câmpulung Moldovenesc de Vatra Dornei.

Primarul Sucevei a anunţat, miercuri, că va cere Adrem Invest să precizeze dacă va realiza investiţia pe care s-a obligat să o finalizeze în mai 2013.

Corneliu Bodea, vicepreşedintele firmei Adrem Invest, desemnată să construiască o nouă centrală termică în municipiul Suceava, a declarat, în luna martie, că lucrările pentru această investiţie vor începe în luna iunie, iar prima capacitate de producţie a agentului termic va funcţiona în mai 2013.

El susţinea atunci că soluţia tehnică a fost “conturată” în mare parte şi urmează să fie prezentată în cursul lunii mai într-o conferinţă de presă, dar această prezentare nu a mai fost organizată.

Compania Adrem Invest Bucureşti anunţa, în luna februarie, că va începe construcţia termocentralei de peste 60 milioane euro de la Suceava în luna aprilie, cu două luni mai târziu faţă de planul iniţial, din cauză că încă nu a finalizat detaliile tehnice.

“Suntem în curs de semnare a contractului de finanţare. Trebuia să începem lucrările de construcţie în februarie, dar vom începe în aprilie, pentru că încă se lucrează la conceptul tehnic”, declara, în 1 februarie, preşedintele companiei, Adrian Bodea.

Finanţarea lucrărilor va fi asigurată printr-un credit de la UniCredit, iar termocentrala va produce energie electrică şi termică.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile.


Intră acum și în grupul de