Primaria Suceava are de achitat la „Rosal” o datorie de 5,2 milioane de lei pentru serviciile de salubritate (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat miercuri că nu va fi prelungit unul din contractele încheiate cu firma Rosal pentru măturatul stradal, arătând că va fi organizată o licitaţie în luna septembrie. El a spus, într-o conferinţă de presă că Primăria Suceava are de achitat firmei Rosal o datorie de 5,2 de milioane de lei pentru serviciile de salubritate şi a menţionat că din 2009 costul transportului gunoiului menajer din Suceava spre gropi din alte localităţi a costat 1,5 milioane de euro. Primarul a mai declarat că din taxa de salubritate municipalitatea încasează anual 5 milioane de lei, în timp ce costurile salubrităţii sunt de 12 milioane de lei anual.

Totodată, Lungu a declarat că trebuie înfiinţat cât mai repede depozitul ecologic al municipiului reşedinţă de judeţ, după ce firma de salubritate din Botoşani a informat Primăria Suceava că din 16 iulie se închide şi groapa de gunoi unde este transportat în prezent gunoiul produs de suceveni.

Edilul-şef sucevean a arătat că în aceste condiţii a discutat atât cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, cât şi cu primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, despre modul în care problema depozitării gunoiului menajer din municipiu se poate soluţiona.

El a precizat că primarul din Botoşani va cere Guvernului să aprobe ca în zona actualei gropi de gunoi să fie înfiinţat un depozit temporar, cerere susţinută şi de municipiul Suceava, urmând ca până la sfârşitul acestui an să se reuşească punerea în funcţiune a depozitului ecologic de lângă municipiul Suceava.

Lungu şi-a exprimat încrederea că municipalitatea din Botoşani va obţine aprobarea pentru înfiinţarea acestui depozit temporar, iar autorităţile sucevene să deblocheze proiectul cu finanţare europeană de construcţie a depozitului de deşeuri.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a avertizat, marţi, că există pericolul ca localităţile din judeţul Suceava să nu aibă unde să depoziteze deşeurile menajere în condiţiile în care gropile de gunoi din judeţ sunt închise şi se închide şi cea din Botoşani, funcţională în prezent. El a adăugat că împreună cu prefectul de Suceava urmează să fie analizate situaţiile din fiecare localitate a judeţului, urmând să fie propusă o soluţie care să fie agreată de Guvern. Nechifor a menţionat că a discutat şi cu primarul Sucevei şi cu cel din Botoşani şi că există posibilitatea amânării închiderii groapii de gunoi din Botoşani, dar nu pentru o perioadă foarte lungă, urmând ca între timp să fie soluţionată problema depozitelor de deşeuri din Suceava.

Toate gropile de gunoi din judeţul Suceava au fost închise din iulie 2011, iar primăriile transportă deşeurile la gropi de gunoi din alte judeţe. Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri, unul în zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer. Proiectul cu finanţare europeană este blocat în condiţiile în care sunt contestate mai multe licitaţii în vederea executării acestor investiţii.


Intră acum și în grupul de