Cinci elevi suceveni au obtinut premiul I la Olimpiada Nationala a mestesugurilor artistice traditionale, de la Sibiu


Intră acum și în grupul de

Cinci elevi din judeţul Suceava s-au întors cu premiul I, de la cea de-a XVII-a ediţie a Olimpiadei Naţionale a meşteşugurilor artistice tradiţionale desfăşurată şi în acest an la Sibiu, informează purtătorul de cuvânt din cadrul IŞJ Suceava, Laura Hacman, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, tinerii meşteşugari care au reprezentat judeţul Suceava şi care au câştigat premiul I, sunt: Emanuel Hăgătiş, de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei (prelucrarea osului şi cornului), Mihai Ţarcă, de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei (sculptură în lemn), Gianina Chiperi, de la Şcoala Poiana Stampei (broderie, cusături), Mihaela Stolier, de la Colegiul ”Andronic Motrescu” din Rădăuţi (încondeiat ouă), Tiberiu Moroşan, de la Şcoala Grăniceşti (cojocărit).

Profesorii îndrumători şi însoţitori au fost Mihai Vleju şi Domnica Petrovici, care au apreciat organizarea concursului, atelierele de lucru şi demonstraţiile tinerilor artişti meşteşugari din Dumbrava Sibiului, desfăşurate în perioada 22- 26 august 2012.

„Olimpiada Naţională a meşteşugurilor artistice tradiţionale s-a desfăşurat în Complexul Muzeal Astra Sibiu sub egida M.E.C.T.S.- I.S.J. Sibiu. Olimpiada este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de << Tezaure Umane Vii >> , derulat de Muzeul ASTRA şi urmăreşte să conştientizeze populaţia şcolară asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare.

Concursul naţional are scopul de a educa populaţia şcolară în vederea promovării valorilor perene ale culturii şi civilizaţiei populare, de a dezvolta talentul, aptitudinile şi abilităţile practice şi a oferit tuturor participanţilor, sub îndrumarea celor mai buni specialişti din ţară, un stagiu de perfecţionare la care au participat 139 de elevi meşteşugari din toate zonele etnografice ale ţării.

Meşteşugurile prezente în concurs au fost: olărit, ţesut, brodat, confecţionat podoabe sau măşti, cojocărit, curelărit, sculptură în lemn, prelucrarea sau decorarea metalelor, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn sau sticlă, brodat, cusut,broderie, cojocărit, încondeiat ouă, împletit paie, foi de porumb sau nuiele”, se arată în documentul citat.


Intră acum și în grupul de