Judetele Suceava si Neamt se vor razboi in instanta in privinta granitelor


Intră acum și în grupul de

O comisie condusă de prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a participat marţi la o întâlnire desfăşurată la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Neamţ în vederea medierii divergenţelor rezultate din identificarea şi recunoaşterea hotarelor la graniţa dintre cele două judeţe.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, în discuţie se află recunoaşterea hotarelor dintre comuna Drăguşeni din judeţul Suceava şi comunele Drăgăneşti şi Răuceşti din judeţul Neamţ şi a hotarelor dintre comuna suceveană Boroaia şi comuna nemţeană Brusturi.

Prefectul a arătat că această întâlnire s-a desfăşurat în baza obligaţiilor ce revin instituţiilor prefectului potrivit legislaţiei care precizează că “prefectul, în termen 30 de zile de la primirea documentaţiei de delimitare, iniţiază concilieri sau, în caz contrar, sesizează instanţele de contencios administrativ cu privire la acţiunea privind stabilirea hotarelor unităţilor administrativ-teritoriale”.

Sinescu a mai spus că din procesele verbale încheiate la finalul întâlnirii de reprezentanţii oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară din judeţele Suceava şi Neamţ, a reieşit că traseele hotarelor contestate de cele două unităţi administrativ teritoriale din judeţul Suceava diferă de graniţa de judeţ stabilită ca urmare a aplicării Legii nr.2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România. “Potrivit documentaţiilor comisiilor de delimitare reiese că fiecare parte are varianta proprie, cu menţiunea că varianta stabilită la delimitarea hotarelor intrajudeţene ca urmare a aplicării actului normativ mai sus enunţat este cea folosită la avizarea documentaţiilor cadastrale atât de OCPI Neamţ, cât şi de OCPI Suceava. După discuţiile purtate s-a concluzionat că părţile îşi susţin în continuare variantele proprii, aşa cum au fost prezentate în cadrul procesului de punere în aplicare a aplicaţiei informatice RELUAT 2012”, a spus prefectul.

El a subliniat că în aceste condiţii, litigiul care nu a fost stins în cadrul şedinţei de conciliere urmează să fie soluţionat pe calea instanţelor de judecată competente. Florin Sinescu a mai spus că situaţii similare mai sunt cu judeţele Botoşani şi Iaşi, respectiv oraşul sucevean Liteni cu comuna Tudora din judeţul Botoşani şi comuna suceveană Hănţeşti cu localitatea botoşăneană Vârfu Câmpului, dar şi comuna suceveană Drăguşeni cu localitatea ieşeană Tătăruşi.

Litigii privind delimitarea localităţilor mai sunt şi în interiorul judeţului, a precizat prefectul, care a adăugat că există 37 de astfel de cazuri. „În cea mai mare parte situaţia este generată de faptul că Legea nr.2 din 16 februarie 1968 nu are o transpunere grafică a limitelor unităţilor administrativ teritoriale ”, a conchis prefectul judeţului Suceava.


Intră acum și în grupul de