„Noaptea cercetatorilor” a adunat zeci de participanti, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Zeci de copii, elevi, părinţi, dar şi cadre didactice au participat vineri seară la activităţile desfăşurate în aer liber, ce au avut loc pe platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiu reşedinţă de judeţ, în cadrul evenimentului „Noaptea cercetătorilor”.

Găzduit pentru prima oară la Suceava, evenimentul a avut un impact pozitiv asupra a zeci de copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani, care au avut posibilitatea să participe la jocuri interactive şi la ateliere susţinute de oamenii de ştiinţă care activează pe plan local.

Vizitatorii de toate vârstele au avut putut să dezlege mistere din diferite ramuri ştiinţifice, să îşi poarte curiozitatea prin labirintul cunoaşterii, să câştige premii în cadrul concursurilor ce s-au desfăşurat pe toată durata evenimentului şi, nu în ultimul rând, să cunoască ce fac cercetătorii din comunitatea locală şi cine sunt ei.

Participanţii au avut prilejul să vadă ce fac de fapt cercetătorii şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi, cum reacţionează organismul uman şi cum ne ajută să ne îmbunătăţim performanţele, cum funcţionează roboţii sau cum este să fii cercetător ştiinţific. “Copiii au avut ocazia să vadă îndeaproape partea umană a cercetătorului, descoperindu-l ca pe un om obişnuit ca fiecare dintre noi, ce contribuie la evoluţia societăţii prin ceea ce face. Prin discuţii, experimente interactive sau ateliere practice se stimulează dorinţa de a şti mai multe despre acest domeniu şi de a atrage tinerii către o carieră în cercetare”, a arătat conferenţiarul univ. dr. Dan Milici, din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, iniţiatorul manifestării, cel care a făcut demersurile necesare pentru ca Suceava să se înscrie pe lista celor 400 de oraşe din Europa în care anual, se celebrează “Noaptea cercetătorilor”.

Activităţile i-au angrenat pe copiii sucevenilor în experimente ştiinţifice (observaţii astronomice cu telescopul), jocuri de inteligenţă (scrable) etc.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol pe cinste asigurat de artiştii Ansamblului “Arcanul” din cadrul USV şi de membrii unei formaţii de rock din cadrul Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Suceava.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene, în parteneriat cu Prefectura Judeţului Suceava, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Muzeul Bucovinei, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Societatea Ştiinţifică CYGNUS – Centru Unesco.


Intră acum și în grupul de