Elevii humoreni au celebrat “Zilele Educatiei Nonformale”. Afla aici in ce activitati au fost implicati


Intră acum și în grupul de

Elevii de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au marcat “Zilele Educaţiei Nonformale” prin două activităţi care le-au oferit posibilitatea implicării active, şansa utilizării creativităţii, educaţiei ecologice şi nu în ultimul rând prilejul de a interacţiona cu tineri din diferite ţări, informează într-un comunicat de presă, Luminiţa Cîmpan, profesor în cadrul instituţiei de învăţământ.

Potrivit acesteia, la Gura Humorului a avut loc o activitate extrem de interesantă şi utilă în cadrul Proiectului YIAREDUCE, REUSE, RECYCLE, finanţat de Uniunea Europeană prin programul “Tineret în acţiune”. La această manifestare au participat 200 de elevi proveniţi din şcolile din oraş.

“Aceasta s-a desfăşurat în parteneriat cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) << Sfântul Andrei >> din Gura Humorului care a găzduit şi atelierele de lucru, numărul elevilor participanţi de la Colegiul << Alexandru cel Bun >> fiind de 60.

Obiectivele proiectului au fost: educaţia în spirit ecologic în vederea responsabilizării în ceea ce priveşte consumul de resurse naturale şi protecţia mediului înconjurător, incluziunea socială, egalitatea de şanse şi cetăţenia activă în rândul tinerilor.

Un număr de 32 de tineri din şase ţări europene: Albania, Georgia, Republica Moldova, Spania, Turcia şi România au moderat şase ateliere. Cei 60 de elevi de la Colegiul << Alexandru cel Bun >> , însoţiţi de prof. Mariana Zup şi prof. Georgeta Negrea au învăţat să reutilizeze materiale reciclabile şi au fost foarte încântaţi de modul de expunere a problemelor mediului, de contactul cu tinerii din alte ţări şi de produsele finale ale activităţii. Diversitatea i-a incitat pe elevii care au participat prin rotaţie la toate atelierele: despre materiale plastice, despre confecţionarea bijuteriilor din hârtie, materiale textile, team building, vizionări de filme scurte pe tema protecţiei şi conservării mediului, scenarii privind poluarea şi efectele acesteia, dezbateri pe marginea materialelor”, se arată în document.

Totodată, elevii au fost implicaţi şi în proiectul naţional “Let`s Do It Romania!”, derulat în luna septembrie şi la Gura Humorului. Luminiţa Cîmpan relatează că elevii Colegiului “Alexandru cel Bun” care au participat la acţiune, au fost recompensaţi pentru efort. Primăria din Gura Humorului a fost alături de ei ca de fiecare dată, prin reprezentantul instituţiei, Cecilia Bedrulea.

Profesoara susţine că patru tineri din Bucureşti au organizat totul în două etape, foarte eficient. Prima etapă a constat în curăţarea locului şi plantarea de buxus, iar a doua etapă a fost foarte apreciată deoarece în cadrul unei ore de educaţie ecologică la punctul de informare, elevii au învăţat, au răspuns la întrebări şi au fost motivaţi să o facă. S-au oferit tricouri, huse de telefon, postere şi materiale despre reciclare şi voluntariat. Atmosfera destinsă şi implicarea reală a organizatorilor a făcut ca toţi să se simtă utili.

“Tinerii care au organizat această activitate de voluntariat s-au dovedit a fi foarte încrezători în ceea ce fac şi ne-au făcut să credem la rândul nostru în ei şi în acest proiect << Let`s Do It Romania >> , la care particip pentru a treia oară”, a apreciat Ana, elevă în clasa a XII-a.

“Faptul că am fost asistaţi în permanenţă de tinerii organizatori a fost foarte important, deoarece am ştiut mereu ce avem de făcut”, a remarcat Iulia, elevă în aceeaşi clasă. “O idee foarte utilă a fost existenţa punctului de informare unde am aflat lucruri utile şi am primit premii simbolice pentru răspunsuri”, a spus Narcisa, în curând absolventă a colegiului.

Participanţii şi toţi elevii din Gura Humorului au fost invitaţi la un Pop Up Cinema în centrul oraşului unde două seri la rând au putut viziona filme, au primit ceasuri, stickuri, brelocuri şi obiecte puse la dispoziţie de sponsorul activităţii organizate la Gura Humorului, Orange Romania.

”Am participat la toate activităţile de voluntariat organizate până acum şi am constatat că putem deveni mult mai responsabili prin implicare directă şi că putem învăţa multe lucruri utile şi în afara şcolii”, a concluzionat Ramona, elevă în clasa a X-a.


Intră acum și în grupul de