Laptele din judetul Suceava este sigur pentru consum


Intră acum și în grupul de

Laptele din judeţul Suceava nu este contaminat cu aflatoxină. Asta arată rezultatele analizelor efectuate în cadrul laboratorul sanitar veterinar judeţean zonal Iaşi, unde au fost trimise 85 probe de lapte recoltate din 62 de ferme de vaci din judeţ care livrează lapte la procesare, precum şi din 14 centre de colectare a laptelui, de la opt unităţi de procesare de lapte şi de la un automat de vânzare de lapte.

Directorul DSVSA Suceava, Octavian Ilisoi, a declarat că a dispus, săptămâna trecută, constituirea unei echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, care să facă verificări oficiale cu privire la modul în care operatorii alimentari din sectorul laptelui implementează prevederile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, cu referire în special la aflatoxina M1 din lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obţinerii de produse lactate.

octavian ilisoi 1

El a spus că echipa a efectuat controale tematice în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud prin intermediul automatelor şi au fost  prelevate probe de lapte crud, din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare şi automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final, precum şi probe de lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obţinerii de produse lactate de la unităţile de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar. Ilisoi a precizat că s-au efectuat controale în ferme privind condiţiile de igienă a adăposturilor, igiena mulsului, precum şi verificarea calităţii furajelor folosite în hrana animalelor.

„Rezultatele pentru toate probele recoltate şi analizate sunt corespunzatoare, ceea ce arată că furajele destinate hrănirii animalelor, laptele materie primă utilizat în procesare, precum şi produsele din lapte care sunt puse în consum sunt conforme cu legislaţia în vigoare şi sigure pentru consum uman”, a spus Ilisoi, care a ţinut să sublinieze că judeţul Suceava are cel mai mare număr de ferme de vaci de lapte din ţară şi procesează, zilnic, în perioada de iarnă 250.000 de litri de lapte şi 500.000 de litri de lapte în perioada primăvară-vară.

Ancheta vizând industria laptelui a început după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, în 4 martie.


Intră acum și în grupul de