Consultari tehnice cu Comisia Europeana privind capitolul Agricultura


Intră acum și în grupul de

Din delegatia condusa de dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE, au mai facut parte dl. Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si dl. Liviu Harbuz, presedintele Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

In cadrul discutiilor, au fost abordate probleme legate de: protectia plantelor, indeplinirea standardelor comunitare pentru abatoare, unitati de procesare a laptelui, centre de colectare, calitatea laptelui crud colectat, puncte de inspectie sanitar-veterinara la frontiera, managementul deseurilor animale, siguranta animala etc.

” In domeniul sanitar-veterinar, toleranta Uniunii Europene este zero. Romania a facut o serie de progrese si doreste sa finalizeze negocierile de aderare la acest capitol in cursul acestui an. Speram ca aceste consultari sa clarifice aspectele care au mai ramas in negociere in domeniile sanitar-veterinar si fitosanitar”, considera dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE.

„Romania a adoptat in proportie de peste 90% acquis-ul comunitar in domeniul fitosanitar si sanitar-veterinar si s-a trecut la aplicarea acestuia. Au fost realizati pasi importanti in acest sens, am informat Comisia Europeana si speram ca informatiile furnizate sa contribuie la finalizarea negocierilor de aderare pentru aceste sectoare”, a aratat dl. Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

„Romania a realizat strategii nationale si planuri pentru mai multe domenii, printre care managementul deseurilor animale, dotarea cu laboratoare performante a unor puncte de inspectie la frontierele Romaniei, cat si modernizarea si restructurarea unitatilor de procesare din industria agro-alimentara, care au in vedere alinierea la normele comunitare pana la data aderarii, sau la finalul perioadelor de tranzitie, acolo unde au fost solicitate” a aratat dl. Liviu Harbuz, presedintele Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor

Delegatia romana a oferit detalii privind perioadele de tranzitie solicitate pentru indeplinirea standardelor comunitare referitoare la abatoare, fabrici de prelucrare si centre de colectare a laptelui. Ca si la capitolul de mediu, unitatile agro-alimentare pentru care Romania a solicitat perioade de tranzitie trebuie sa ofere planuri si calendare detaliate cu privire la investitiile si masurile care le vor lua, astfel incat, la finalul perioadei de tranzitie, sa corespunda cerintelor europene.

Expertii Comisiei Europene au apreciat masurile luate de Romania si au aratat ca vor procesa informatiile oferite de partea romana, precizand obiectivul comun al Romaniei si UE, finalizarea negocierilor la sectoarele sanitar-veterinar si fitosanitar cat mai curand posibil in cursul acestui an..

Romania a deschis negocierile pentru capitolul Agricultura in luna octombrie 2002 (pentru sectoarele sanitar-veterinar si fitosanitar), iar pentru restul sectoarelor, in decembrie 2002.


Intră acum și în grupul de