Nechifor vrea sa reduca evaziunea din turism cu embleme speciale


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a propus miercuri, la Gura Humorului, la înfiinţarea Consiliului Consultativ al Turismului, ca toate unităţile de cazare din judeţ care sunt în regulă atât din punct de vedere al fiscalizării cât şi al serviciilor să primească o emblemă specială.

Scopul acestei embleme este de a/l atentiona pe turistul care vine în Bucovina de faptul ca unitatea respectivă respectă sau nu norme de cazare si servire a mesei astfel încât turistul să ştie dacă îşi asumă anumite riscuri.

Catalin Nechifor a participat, la Gura Humorului, la înfiinţarea Consiliului Consultativ al Turismului, structură judeţeană din cadrul CJ Suceava, unde participanţii, asociaţii profesionale şi patronale şi operatori economici din turism au arătat că există probleme cu unele structuri turistice care oferă servicii de proastă calitate sau nu sunt fiscalizate.

Proprietarul unei agenţii de turism din Vatra Dornei a arătat că cei care plătesc toate taxele la zi sunt şi cei care sunt „călcaţi” de controale şi a apreciat că peste 60 la sută dintre locaţiile care oferă cazare nu sunt înregistrate subliniind că introducerea impozitului forfetar nu rezolvă problema celor neînregistraţi şi a criticat şi modul uşor în care se emit clasificări pentru unele unităţi de cazare.

sedinta gura humorului

Totodată, reprezentantul unei asociaţii de turism din Suceviţa a reclamat că unele pensiuni oferă servicii de proastă calitate, fapt care se răsfrânge împotriva tuturor pensiunilor din zonă.

Preşedintele CJ Suceava a propus ca institutia pe care o conduce împreună cu Consiliul Consultativ să emită o emblemă pentru locaţiile care sunt în regulă în ceea ce priveşte fiscalizarea şi serviciile, acest element de identitate vizuală urmând să fie promovat astfel încât turiştii să ştie că îşi asumă riscuri dacă vor merge „la negru”.

Nechifor a mai spus că, pentru combaterea evaziunii fiscale din turism ar putea fi introdus sistemul de înregistrare în timp real a numărului de turişti cazaţi în structurile din judeţ, asociaţiile din turism luând în calcul înfiinţarea unor centre de cazare care să fie informate în timp real despre gradul de ocupare al diferitelor structuri de cazare.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că în ultimii ani, în baza statisticilor oficiale, numărul de turişti este în creştere, anul trecut fiind peste 250.000 de turişti, dar le-a cerut asociaţiilor turistice să ofere pachete turistice pe o perioadă mai lungă, de şapte-opt zile.

El a arătat că în judeţ sunt structuri de cazare moderne, obiective de vizitat, servicii bune, dar că oferta trebuie diversificată şi găsite modalităţi prin care să fie atrase în special familiile cu copii, dar şi turismul activ.

Nechifor a spus că în domeniul infrastructurii turistice se vor realiza noi investiţii, cum ar fi o bază sportivă nautică „Nada Florilor” la Fălticeni, un program de construcţie de puncte de belvedere, semnalizare rutieră pentru promovarea vizuală a obiectivelor din judeţ, dar şi proiectul de parc de aventură şi safari de la Păltinoasa care va cuprinde şi un muzeu de tehnică militară.

Consiliul consultativ cu nechifor

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, Nechifor a spus că CJ Suceava a făcut eforturi pentru reabilitarea şi repararea unor trasee importante de drumuri judeţene, că se va crea o legătură rutieră între mănăstirea Putna şi mănăstirea Moldoviţa, iar Aeroportul Suceava este într-un program de modernizare. El a mai arătat că, în prezent, se discută despre înfiinţarea unei curse aeriene Suceava-Budapesta-Viena, proiectul depinzând însă de oferta turistică a zonei.

În aceeaşi întâlnire, reprezentanţi ai asociaţiilor din turism au arătat că se impune modificarea legislaţiei astfel încât să fie menţinută arhitectura tradiţională locală pentru noile construcţii.

Proprietarul unei pensiuni din Putna, Pascal Garnier, investitor francez, a subliniat că în ultimii ani au fost distruse case bătrâneşti, iar în locul lor au apărut case mari, ca nişte castele şi a apreciat că trebuie păstrat ceea ce a rămas întrucât există numeroşi turişti care apreciază acest tip de locuinţe.

El a arătat că ceea ce s-a întâmplat în Maramureş unde s-au distrus numeroase care vechi este un lucru rău, adăugând că cei din Transilvania s-au trezit şi îşi protejează casele vechi.

Preşedintele CJ Suceava a spus că, în acest sens, ar trebui înfiinţate zone protejate unde sunt astfel de case, dar a subliniat că dezvoltarea din mediul rural nu poate fi oprită şi că şi aceste persoane trebuie să beneficieze de utilităţi şi de facilităţile actuale.

În aceeaşi întâlnire, primarul staţiunii Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că este necesar ca pentru perioada de finanţare 2014-2020, în judeţul Suceava să fie constituită o zonă care să fie pol de dezvoltare turistică de la ape minerale, turism balnear, până la turismul ecumenic, cultural, cel de aventură şi la turismul extrem.

„Vorbim aici de complementaritatea şi diversificarea ofertei turistice”, a spus Ursaciuc.

Consiliul Consultativ al Turismului înfiinţat miercuri este o structură organizatorică judeţeană, fără personalitate juridică, din cadrul CJ Suceava şi are în componenţă asociaţii profesionale, organizaţii patronale, operatori economici din turism, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi instituţiilor cu atribuţii în domeniul turismului.


Intră acum și în grupul de