PSD trebuie suspendat temporar de la conducerea tarii


Intră acum și în grupul de

Reporter- Domnule Steiciuc, faceti parte din echipa care elaboreaza strategia PNL de dezvoltare a judetului Suceava. Va rog sa punctati elementele de baza ale acestei strategii.

Mihai Aurel Steiciuc-Dupa anul 2000, PNL a inceput sa-si schimbe mentalitatea de partid mic, astazi fiind a doua forta politica din tara. Odata cu asumarea raspunderii de a fi un partid mare, trebuie sa arati si de ce esti in stare, cu ce idei si cu ce oameni vii spre guvernare. Noi, liberalii, ne deosebim de social democrati in primul rand prin doctrina. Daca socialistii din intreaga lume tin la proprietatea de stat, la centralizare, iar omul este vazut doar ca membru al societatii in ansamblu, in conceptia liberalilor omul este pe primul loc, iar societatea este suma acestor individualitati si de aceea tinem la proprietatea privata, la descentralizare, la clasa de mijloc. Daca social democratii doresc sa aiba in mina robinetul prin care sa primeasca populatia portia de viata, liberalii doresc ca toti oamenii sa fie pe propriile picioare, pentru ca doar asa tara poate fi puternica, iar oamenii pot gandi liber si pot alege corect pentru viitorul lor. De aceea, programul nostru de dezvoltare a judetului se deosebeste fundamental de cel al PSD. In timp ce PSD, prin toate programele pe care le-a facut pana acum a reusit doar o insiruire de promisiuni, adica de cheltuieli pe care le promit ca le vor face si pe care le considera realizarile lor, noi venim si aratam ca pentru un program de dezvoltare nu conteaza prea mult pe ce vei cheltui, ci rezultatul in nivelul de trai al acestor cheltuieli. Pentru a stii pe ce sa cheltui banii, care sunt prioritatile acestui judet poti sa faci un sondaj si afli totul, asta daca nu ai ochi sa vezi si urechi sa auzi. Noi venim si spunem ca pentru un program de dezvoltare cele mai importante sunt doua segmente: sa stii sa-ti asiguri finantarea si sa-ti asiguri venituri astfel incit returnarea banilor pe care ii angajezi sa fie suportabila pentru comunitate si sa nu fie nevoie de o crestere a taxelor locale, sau a cheltuielilor beneficiarilor proiectelor de dezvoltare. Dar ca sa nu fie prea complicat raspunsul meu, voi spune numai ca PSD s-a preocupat de cheltuieli, nestiind cum sa-si creasca veniturile proprii, altele decat taxele si impozitele, iar noi venim cu stiinta de a produce venituri proprii cu care sa acoperim datoriile facute de PSD si neacoperite pana acum. De asemenea, prin solutiile noastre, contribuim si la cresterea nivelului de trai din judetul nostru. Vreau sa mentionez ca ne-am facut programul de dezvoltare in conditiile legilor actuale si vom arata populatiei cum se putea si inca se mai poate ca judetul sa se dezvolte si sa creasca nivelul de trai, folosind parghiile existente in consiliile locale si in consiliul judetean.


R-Care ar fi punctul forte al PNL-ului in lupta cu PSD-ul?

M.A.S.-Putem spune ca avem un punct forte. Avem o echipa puternica care a aratat si arata ca poate conduce acest judet. Oamenii cu care venim nu numai ca nu au gresit, dar au si monitorizat puterea si le-a aratat celor care acum conduc unde si de ce au gresit. Mai mult, cred ca cel mai important lucru este ca oamenii nostri doresc sa aplice solutii europene de rezolvare a problemelor spre deosebire de liderii PSD care inca mai traiesc cu nostalgia centralizarii comuniste cind nu-ti puneai problema de unde obtii banii si mai ales cum ii dai inapoi. Prin oferta electorala lansata in multe dintre localitatile judetului, noi ne detasam de PSD prin lozinca noastra „intr-o comunitate problemele sunt aceleasi, solutiile sunt altele”. Noi avem solutii.


R-Se vorbeste tot mai des ca PNL ar putea colabora cu PRM la alegerile locale din vara. Chiar senatorul Norica Nicolai a avansat o astfel de ipoteza. Credeti ca spre exemplu la Suceava ar fi posibil acest lucru?

M.A.S.-Depinde ce intelegeti prin colaborare. Daca prin colaborare va referiti la diverse intelegeri punctuale, da, cred ca putem colabora cu toate partidele din opozitie. Consideram ca adversarul nostru politic este PSD. Conform calculelor, bazandu-ne pe sondajele de opinie, opozitia din judetul nostru este creditata cu mai multe sanse decat PSD.


R-Principalul obiectiv al liberalilor este cistigarea presedintiei Consiliului Judetean si eventual a uneia din cele doua functii de vicepresedinte. Aveti o solutie magica pentru realizarea acestui scop?

M.A.S.-PNL, ca orice partid, s-a infiintat pentru a cistiga puterea astfel incit sa-si poata pune in practica ideile de dezvoltare. La nivelul judetului, cistigarea puterii inseamna conducerea Consiliului Judetean. Candidatul nostru pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean este senatorul Gheorghe Flutur, care in sondajele facute este cel mai bine pozitionat pentru aceasta functie. Referitor la eventualele functii de vicepresedinte sunt mai multi in partid care le pot ocupa. Sigur pot sa va spun ca PNL va lupta si va fi in conducerea C.J. Solutia magica este impunerea noastra prin programele prezentate, bine fundamentate pentru o economie de piata functionala, astfel incit populatia judetului sa stie de ce noi suntem mai buni decat ceilalti.


R-Ati tot reclamat si sesizat diverse abuzuri facute la nivelul judetului de primari ai partidului de guvernamint si de unii sefi ai unor institutii descentralizate. Ce efect au avut sesizarile liberalilor?

M.A.S.-Unul dintre rolurile opozitiei este de a monitoriza puterea si de a sesiza opinia publica si organele abilitate de nerespectarea legii. In perioada 2001-2004, a fost un rol foarte greu intrucit ar fi trebuit ca toata ziua sa facem sesizari. Neregulile facute de putere au fost foarte multe si din partea opozitiei locale numai liberalii au facut mereu sesizari pentru ca societatea sa continue sa se indrepte pe directia fireasca, spre democratie si nu catre dictatura. Rezultatele acestei munci au fost corectarea multor decizii incorecte adoptate de PSD, dar din pacate marea majoritate a neregulilor nu au fost inlaturate din cauza ca primarii PSD si unii sefi de institutii descentralizate nu au inteles ca legea se aplica si lor si ca nu poti incalca legile chiar daca te afli sub umbrela partidului de guvernamint. Membrii PSD nu au inteles ca daca faci parte din partidul de guvernamint ai mai putine grade de libertate si nu ca ai mai multe atuuri sa nu respecti legea. In Romania oamenii comunitatii inca nu constientizeaza ca primarul este angajatul lor si nu seful lor.


R-In ce masura credeti dumneavoastra ca s-a respectat legalitatea in actualul mandat si ce nota ati acorda institutiei care se ocupa de acest lucru?

M.A.S.-Este de notorietate ca in perioada 2001-2004 in Romania coruptia a ajuns la cote foarte inalte. Cand Europa, prin Comisia Europeana si prin Parlamentul European, vorbeste de coruptie se refera la coruptia institutionalizata, adica la faptul ca cei care conduc iau hotarari care acopera o neregula. Din acest punct de vedere nu s-a facut nimic pentru a stavili coruptia. Nu s-a facut pentru ca nu pot fi corupti in ideea sus mentionata decat cei de la putere si pentru ca justitia este condusa politic. De aceea Comunitatea Europeana ne cere reforma in justitie. Singura nota pe care o pot da este nesatisfacator, nota care nu este de trecere dar nici de a repeta anul. Este nota de suspendare temporara a PSD din conducerea tarii.


Intră acum și în grupul de