Statistici si prognoze pentru piata graului

Pretul graului din import variaza intre 215-225 USD/tona, in functie de calitate, distanta pana la procesator, modalitatea de plata.

Pe piata interna se constata o scadere a pretului la grau, cererea fiind redusa, insa deoarece piata interna este dependenta de import, pretul va fi influentat de miscarile de pe pietele internationale, de politicile comerciale ale companiilor din domeniul comertului cu cereale precum si de capacitatea de achizitionare a utilizatorilor.

In acest sens, pot aparea majorari ale pretului la grau in perioada urmatoare din cauza cresterilor de pret ale produselor finite, insa nu se poate vorbi de o “criza a graului”.

In perioada 09-12.04.2004 marea majoritate a burselor au fost inchise.

Din analiza preturilor de la licitatiile bursiere precum si a celor de pe pietele externe se constata ca in ultima saptamana pretul graului a fost in crestere.

· Australia – anunta ca vanzarile de grau in 2003/04, catre Egipt a atins cifra record de 2,1 milioane de tone, reprezentand cea mai mare vanzare anuala din ultimii 15 ani. Pana la data prezenta au fost livrate peste 1,3 milioane de tone;

· Algeria – informa in data de 07.04.2004 despre achizitionarea cantitatii de 25.000 de tone de grau din Argentina;

· Coreea de Sud – a facut publ