Evaziune fiscala de peste 86 de miliarde de lei in afaceri cu griu


Intră acum și în grupul de

Evaziunea fiscala de peste 86 de miliarde lei a fost descoperita in urma unei operatiuni de anvergura a Garzii Financiare si a Politiei, efectuata in perioada mai 2003 – martie 2004, privind activitatea desfasurata – in domeniul achizitiilor si vanzarilor de cereale – de catre 24 de societati comerciale cu sediile sociale declarate in Bucuresti si in localitati din judetul Ilfov.

In perioada mentionata, Garda Financiara a incheiat 28 de acte de control intermediare, care au servit organelor de politie pentru declansarea cercetarii penale, intrucat s-au evidentiat fapte certe de evaziune fiscala. La finalul operatiunilor de control, a fost intocmita Nota de constatare finala, care cuprinde activitatea desfasurata de toate cele 24 de societati comerciale, fiind evidentiate si legaturile dintre acestea. Toate operatiunile legate de organizarea si desfasurarea activitatii de achizitii de cereale si vanzarea lor ulterioara au fost efectuate de catre un grup de persoane specializat in comertul cu cereale, scopul urmarit fiind acela de a-si insusi sume importante de bani prin prejudicierea bugetului de stat.

Verificarile efectuate de Garda Financiara au necesitat separarea firmelor care au adus prejudicii bugetului de stat in doua grupe.

GRUPA A. Societatile din aceasta grupa au efectuat achizitii de cereale de la persoane fizice si au vandut aceste cereale, pe baza de factura, societatilor din grupa B, dar si altor societati comerciale, incasand contravaloarea facturilor emise precum si sume in avans in contul unor livrari ulterioare.

Societatile din grupa A au fost incadrate in categoria „firmelor-fantoma” in baza urmatoarelor considerente:
· Societatile nu au respectat sediul social declarat
· Nu au condus contabilitatea conform prevederilor legale
· Nu au evidentiat, declarat si virat la buget impozitele si taxele datorate
· Nu au depus la organele fiscale teritoriale Deconturi de TVA si Declaratii de impozite sau au depus astfel de documente cu date nereale
· Unele din aceste societati au fost infiintate sau cesionate pe numele unor cetateni straini, pe baza unor documente nelegale (pasapoarte false)
· Cesionarea acestor societati catre cetateni straini a urmarit impiedicarea accesului la documentele contabile ale firmelor
· De infiintarea sau cesionarea acestor societati s-au ocupat persoane cu legaturi intre ele si specializate in comertul cu cereale

Referitor la activitatea desfasurata de aceste societati, este limpede ca acestea au fost folosite in scopul crearii unei baze aparent legale de deducere a taxei pe valoarea adaugata pentru o parte din societatile beneficiare. De asemenea, societatile-fantoma au servit pentru colectarea sumelor de bani rezultate din tranzactiile cu cereale, sume care ulterior au fost ridicate in numerar de catre persoanele care au pus bazele afacerii, direct sau prin imputerniciti.

GRUPA B. Din aceasta grupa fac parte societati care s-au aprovizionat cu cereale de la firmele din grupa A si au dedus nelegal taxa pe valoarea adaugata aferenta facturilor de aprovizionare.

De mentionat faptul ca, din totalul firmelor care s-au aprovizionat de la societati din grupa A, s-au inclus in grupa B numai societatile care cu buna stiinta au desfasurat relatii comerciale cu firmele „fantoma”, au acceptat si inregistrat in contabilitate documente emise de acestea, in conditiile in care se cunostea faptul ca societatile furnizoare nu vor evidentia si declara organelor competente obligatiile fiscale decurgand din actele de comert respective.

Legaturile dintre societatile din grupa B cu cele din grupa A au fost probate atat de cercetarile efectuate de organele de politie, cat si de declaratiile date de persoanele implicate, respectiv administratori de societati, persoane imputernicite (cu procura) sa se ocupe de activitatea societatilor, persoane implicate in infiintarea sau cesionarea de societati „fantoma”.

Prin activitatea desfasurata in domeniul comertului cu cereale, cele 24 de societati comerciale au prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 86.387.585.336 lei, constituita din:
· Taxa pe valoarea adaugata – 84.108.076.570 lei
· Impozitul pe venitul microintreprinderilor – 1.229.508.766 lei
· Impozit pe profit – 1.050.000.000 lei

Societatile din grupa A au produs bugetului de stat prejudicii in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venitul microintreprinderilor si impozitul pe profit, obligatii fiscale care nu au fost evidentiate in contabilitate, nu au fost declarate la organele competente si nu au fost achitate la buget.

Societatile comerciale din grupa B au adus prejudicii in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, prin deducerea ilegala a acesteia.

Grupul de persoane implicat in prejudicierea bugetului statului este format din Gherman Costel, Ionita Viorel, Mihai Marius Constantin, Serban Dorin, Teslaru Florin, Balaneanu Cornel, Lefter Marius Constantin, Panait Adrian, Moisa Mihail, Papacu Valentin, Stoica Iulian, Tiber Sorin, Manoniu Ion, Manoniu Adriana. Acestia au fost ajutati in activitatea infractionala de cetateni straini, pe numele carora au fost infiintate sau cesionate firme „fantoma”, precum si de persoane imputernicite pe baza de procura sa efectueze diferite operatiuni.

Intrucat au fost evidentiate fapte ce intrunesc elementele de evaziune fiscala de natura penala, actul de control a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean Ialomita, pentru definitivarea


Intră acum și în grupul de