Piata capsunelor in Romania


Intră acum și în grupul de

Cea mai mare suprafata cultivata cu capsuni se gaseste in judetul Satu Mare, respectv, 1.084 hectare, unde se asteapta o productie de peste 11.000 tone.

Judetele in care se cultiva capsuni pe suprafete mai mari sunt: Giurgiu 293 hectare, Valcea 176 hectare, Gorj 99 hectare si alte judete cu suprafete cuprinse intre 25-45 hectare. Capsunii pot fi cultivati cu succes atat in judetele din sudul tarii cat si in cele din nord, dar cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde precipitatiile sunt intre 600-900 milimetri precipitatii/an.

Sortimentul cultivat la noi in tara este format din urmatoarele soiuri: Premial, Sunrice – soiuri timpurii, Gorella, Elsanta, Magic, Redgauntlet, Roreal – soiuri cu coacere mijlocie, Senga Sengana, Benton – soiuri cu coacere tardiva.

Sortimentul de capsuni este divers si se schimba repede in functie de cerintele pietei.

Recoltarea fructelor se face la maturitatea de consum, esalonat pe soiuri si in doua-trei reprize pe soi, datorita coacerii in etape a fructelor. Cand capsunii sunt cultivati in solar, recoltarea fructelor incepe la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, iar atunci cand sunt cultivati in camp, fructele se recolteaza in mai – iunie, in functie de zona.

Fructele sunt foarte perisabile, de aceea este recomandat, ca pentru consumul in stare proaspata, recoltarea sa se faca in caserole de plastic.

Pretul capsunelor pe piata variaza in functie de timpurietate si de zona de cultura. De exemplu, cele recoltate din solar, se valorifica cu preturi mai mari, apropiate de cele provenite din import, iar cele din camp se valorifica la preturi mai mai mici.

In aceasta perioada, din datele culese de la diversi producatori, in judetul Satu-Mare, un kilogram de capsune costa 80.000 lei/kg la poarta fermei pentru fructele provenite din solarii si 50.000 lei la poarta fermei – la inceputul recoltarii din camp.

Aceste preturi scad zilnic ajungand foarte repede la 15.000 lei/kg, pentru valorificare in stare proaspata si chiar 5.000 lei/kilogram pentru cele destinate industrializarii.

In judetul Arges, pretul de pornire se estimeaza la 30.000 lei/kilogram en-gros, la poarta fermei si scade pe masura cresterii productiei recoltate zilnic.

Capsunii se cultiva in procent de 95% in exploatatii private de dimensiuni mici si se valorifica de catre producatori in special pe piata libera neorganizata.

Productia de cirese si visine se estimeaza a fi in anul 2004 de circa 83.022 tone. Din aceasta cantitate numai 28.680 tone se produc in plantatii specializate. Diferenta se obtine din exploatatii mici si pomi razleti, care de cele mai multe ori nu prezinta valoare economica. Valorificarea fructelor rezultate din micile exploatatii se face pe piata libera neorganizata.

Fructele rezultate din plantatiile specializate se valorifica prin supermarketuri, prin magazinele proprii ale producatorilor sau prin engross-isti.

O cantitate importanta de visine in special, se valorifica la export pentru industrializare. Preturile de valorificare sunt stabilite prin negociere directa intre producatori si cumparatori si sunt stabilite in functie de cererea de pe piata.

In cazul industrializarii, din majoritatea fructelor sezoniere se fabrica diverse sucuri, sosuri de fructe, compoturi, gemuri sau dulceturi. De asemenea, o destinatie importanta acestor produse o reprezinta industria bomboanelor de ciocolata sau a dropsurilor de fructe dar si cea a fructelor confiate. Activitatea principala a firmelor o constiutie prepararea sucurilor din fructe si legume dar si prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor.

In ceea ce priveste relatiile comerciale, in anul 2003 Romania a exportat peste 1.700 tone de cirese in valoare de 997.000 Euro, in timp ce importul a fost doar de 11,5 tone, echivaland cu 2800 Euro. Cat despre visine, in 2003 nu s-a importat nici o cantitate iar exporturile au fost de 685,5 tone, ceea ce echivaleaza cu 332.100 Euro.

In judetul Vaslui suprafetele cultivate cu capsuni se afla numai in gradinile de pe langa case si nu se raporteaza statistic. Se apreciaza o suprafata de 12 hectare la nivelul judetului. Evolutia suprafetelor este constanta si in anii anteriori si in perspectiva. Nu exista solicitari ale exploatatiilor agricole de a cultiva capsuni deoarece piata de desfacere in judet este foarte mica. Intrucat productia nu se raporteaza, se apreciaza ca s-au obtinut in anul 2003, trei tone de fructe pe hectar.

In anul 2003, piata oraselor vasluiene a fost aprovizionata cu capsune din judetul Satu Mare si depozitele angro din Bucuresti. Pretul de vanzare a oscilat intre 50-60.000 lei/kg.

In anul 2004, la inceput de sezon, au aparut capsune in Municipiul Barlad si Vaslui, iar comerciantii se aprovizioneaza din Bucuresti si pretul este in jur de 70.000 lei/kg.

In judetul Buzau suprafata aflata in cultura este de 10 hectare. Daca in 1989 in judetul Buzau erau cultivate cu capsuni 216 hectare, aceste suprafete au inregistrat o scadere accentuata, ajungand la numai 4 hectare in 1993, 3 hectare in 1998, iar din 2001, aceasta a crescut din nou, ajungand ca in 2004 sa avem 10 hectare. Ca perspectiva, in urmatorii ani se intrevede o relansare a acestei culturi. In acest sens, in judet, din anul 2003, s-au infiintat 11 loturi demonstrative a 1.000 mp fiecare, cu soiuri noi, creatii 1998-2000 precum Premial, Ideea Magic, Elsanta si in 3 puncte soiuri demontante (care fructifica tot timpul anului ) in zona Vernesti-Parscov. Pe aceste loturi, pe langa materialul biologic de calitate superioara se folosesc noi tehnologii si se aplica sisteme de valorificare eficienta a productiei.

In anul 2003 s-a obtinut o productie medie de 12.500 kg/ha adica 125 tone productie totala. Programul pentru anul 2004 prevede o productie medie de 17 tone la ha insemnand o productie totala de 170 tone. Atat in anul 2003 cat si in 2004 productia obtinuta in sistem semiprotejat a fost intre140 si 80 mii lei/kg iar la productia din camp intre 40 si 20 mii lei/kg.

In judetul Alba singura unitate cultivatoare de capsuni este S.C. HORTICOLA OIEJDEA. Suprafata aflata in cultura in acest an este de 2 ha. In ceea ce priveste evolutia suprafetelor si a productiilor in 2003 si 2004, in anul 2003 au fost cultivate 3 ha si s-a obtinut o productie totala de 2 tone ( 660 kg/ha ). In acest an de pe cele doua hectare cultivate a fost programata o productie totala de 1,5 tone capsune.

Unitatea isi comercializeaza productia in pietele agroalimentare din judet.

In anul 2003 pretul capsunelor a variat intre 100.000 lei/hg la primele aparitii coborand pina la 8.000 – 10.000 lei /kg. In acest an pretul capsunelor a fost de 150.000 lei/kg la inceputul perioadei de comercializare. Astazi, 24.05.2004 capsunele se vind cu 65.000 lei/kg.

Ca unitati de procesare in judet exista un punct de lucru al S.C. MIB PROD COM S.R.L. Cluj-Napoca deschis in localitatea Aiud – strada Horea nr 2 Bis tel / fax 0258 863821. Unitatea este specializata pe fabricarea gemurilor din fructe cu o capacitate de productie de 4.800 tone / an. In anul trecut au fost fabricate 4.500 tone gemuri. Nu au fost folosite capsune.

In viitor, se urmareste privatizarea S.C. HORTICOLA OIEJDEA, in prezent aceasta aflandu-se in lichidare judiciara. Momentan, nu exista semnale de demarare a unor investitii in aceasta directie.

In judetul Cluj, in urmatorii ani sunt perspective de infiintare a culturii de capsuni pe aproximativ 10-15 ha, la producatorii agricoli individuali, in gradinile de langa casa. In anul 2003, s-au valorificat in pietele agroalimentare ale judetului, capsune produse in zona Satu-Mare si s-a inceput de la 100.000 lei/kg, in final ajungandu-se la 20.000 lei/kg.

In anul 2004 s-au vandut primele cantitati de capsune aduse tot din zona Satu-Mare si s-au valorificat la pretul de 80.000-100.000 lei/kg.

Capsunele se prelucreaza la SC Legume-Fructe SA Cluj-Napoca sub forma de gemuri, iar in viitor, se vor cultiva capsune pe suprafata totala aratata mai sus si se va intensifica si prelucratul la SC Legume-Fructe SA Cluj-Napoca, SC 11 Iunie SA Dej.

Suprafata aflata in cultura in judetul Dolj este de 6 ha. Suprafetele cultivate cu capsuni din ultimii ani au fost: in 2000 – 12 ha, in 2001 – 6 ha, in 2002 – 6 ha, iar in 2003 – 6 ha. Pentru anii urmatori se estimeaza urmatoarele suprafete: 2005 – 10 ha, 2006 – 15 ha, 2007 – 22 ha, 2008 – 30 ha.

Preturile in 2003 au oscilat intre 40.000 si 60.000 in timp ce anul acesta s-au inregistrat preturi minime de 60.000 si maxime de 80.000 lei. Preturile oscileaza in functie de cerere si oferta. Cele 6 ha cultivate cu capsuni se gasesc in gospodariile individuale si se comercializeaza pe piata libera. La preturile care se practica pe piata libera in acest an si la realizarea unor productii mari, cultura este foarte rentabila. Datorita profitabilitatii ridicate a culturii, tendinta de crestere se manifesta in marirea atat a suprafetei cat si a productiei la hectar.

La nivelul judetului Dambovita suprafata aflata in cultura este de 4 ha (la nivelul localitatilor Ulieti si Tatarani). Exista tendinta de extindere a culturii de capsuni pe suprafete mici in gospodariile populatiei. Ca urmare a cresterii profitului exista tendinta de a creste si suprafata cultivata cu capsuni si creste interesul agricultorilor privind aplicarea tehnologiilor noi (procurarea materialului saditor de mare productivitate).

In judetul Mures suprafata cultivata cu capsuni este de 5 ha. Suprafetele cultivate cu capsuni sunt reduse , osciland intre 5-7 ha. Nici in anii urmatori nu se intrevede o crestere a suprafetei. Productia medie in anul 2003 a fost de 4.571 kg/ha, deci o productie totala de 32 tone.

In programul pe 2004 productia medie este de 8.000 kg/ha – 50 tone productia totala. Suprafata cultivata cu capsuni fiind mica in judetul Mures, productia este valorificata in gospodaria proprie.

In judetul Neamt exista o suprafata de 4 ha de capsuni. In ultimii 10 ani suprafata nu a prezentat variatii in timp mentinandu-se la 4 ha. In 2003, productia medie a fost de 5.000 kg/ha, cu o productie totala de 20 to, iar in programul 2004 este prevazuta o productie medie de 6.000 kg/ha cu o productie totala de 24 to. Productia obtinuta este comercializata pe piata libera sau utilizata pentru consum propriu. Anul trecut, pretul a variat intre 20.000 si 25.000 lei/kg, cea mai mare cantitate fiind adusa din nord-vestul tarii.

In judetul Prahova suprafata cultivata cu capsuni este de 14 ha. Preturile practicate pe piata prahoveana in anul 2003 au variat intre 40.000 – 70.000 lei/kg. In acest an preturile sunt cuprinse intre 50.000 – 80.000 lei/kg. Productia medie este de 98 de tone in anul 2003 iar pentru 2004 se asteapta o productie de 144 tone.

In judetul Teleorman, in urma inventarierii culturilor din toamna anului 2003 si a Propunerilor de plan pentru anul 2004, suprafata ocupata cu cultura de capsuni se ridica la 8 hectare din care 1 ha capsuni tinere neinrate pe rod.

Cultura capsunului este in prezent relativ redusa la nivelul judetului Teleorman. Cu 10-15 ani in urma, capsunul se cultiva pe o suprafata destul de mare, cateva sute de hectare, care s-a redus insa ca urmare a desfiintarii fermelor specializate, cind cele mai multe plantatii din jurul oraselor au fost parasite.

In anul 2003, din cele 7 hectare pe rod-productie s-a obtinut pe doar 2 hectare din cauza conditiilor de seceta din primavara si vara anului 2003, suprafetele de capsuni nefiind in sistem irigat.

Pe cele 2 hectare care au beneficiat de un aport mai crescut de precipitatii si de efectuarea unei udari dintr-o amenajare locala, productia medie obtinuta s-a ridicat la 3.000 kg/ha rezultand o productie totala de 6 tone fructe.

Situatia din anul 2003 nu este insa reprezentativa pentru cultura capsunului in judetul Teleorman, media in anii precedenti si normali din punct de vedere al precipitatiilor fiind de 3.000 – 5.000 kg/ha.

Locuitorii zonelor de cultura a capsunului valorifica circa 50% din productia obtinuta pe piata interna (Alexandria, Rosiori de Vede, Turnu Magurele sau Bucuresti), restul productiei fiind folosita pentru necesar propriu familial. De export nu poate fi vorba din cauza lipsei de organizare in ferme specializate care sa poata trata cu parteneri straini si sa poata incheia contracte ferme, a lipsei mijloacelor de transport adecvate si din cauza calitatii relativ scazute a fructelor, particularii neaplicand toate verigile lantului tehnologic.

In privinta preturilor, acestea au variat intre 60.000 – 80.000 in 2003 iar in 2004 au fost cuprinse intre 80.000 – 120.000 lei/ kilogram.

La nivelul judetului functioneaza 3 unitati de prelucrare a legumelor si fructelor care nu insa prelucreaza capsune din lipsa materiei prime. Sint insa potentiali procesatori ai acestei materii prime.

In anul 2004 in judetul Timis se afla in cultura o suprafata de 5 ha cultivata cu capsuni. In judetul Timis pe langa suprafata aflata in cultura si-a manifestat dorinta o societate comerciala cu capital strain care are intentia sa cultive peste 50 ha capsune. In anul 2003 productia medie la capsune a fost de 8.750 kg/ha productia totala 70 tone.

In anul 2004 se estimeaza o productie medie de 7.600 kg/ha, productia totala 38 tone. In anul 2003 pretul unui kg de capsune pe piata libera a fost, in prima faza, de 100.000 lei iar la finele perioadei de coacere si valorificare a ajuns la 25-30.000 lei.

Judetul Timis este aprovizionat cu capsune pe piata libera din judetele Satu Mare si Arad.

In acest an pretul la capsune la inceputul perioadei de coacere a fost de 150.000 lei, la ora actuala un kg de capsune se poate cumpara cu 50-60.000 lei.

La nivelul judesului Valcea, cu exceptia a doi ingineri care au infiintat capsunarii pe suprafete mai mari de 2 ha (inginerii Ion Mihaescu – comuna Fartatesti si Ion Radulescu – comuna Bunesti) restul cultivatorilor din judetul Valcea au luat in cultura suprafete mai mici care nu depasesc 0,3 ha. La nivelul intregului judet, cultura capsunului insumeaza 42 ha.

Dupa desfiintarea fostelor cooperative agricole care detineau in monocultura aproape 100 ha, suprafetele de capsun au scazut drastic, la mai putin de 20 ha, mentinandu-se in sistem gospodaresc, privat doar in localitatile Bunesti, Barbatesti, Slatioara si Olanu.

Incepand din anul 1996, Directia judeteana pentru agricultura si Centrul judetean de consultanta agricola, cu sprijinul Fundatiei World Vision, au identificat noi posibilitati de extindere a culturii capsunului in localitatile Dragoesti, Creteni, Dragasani, Vaideeni, Bujoreni si Vladesti unde, pentru inceput, s-au realizat plantatii experimentale in suprafata totala de 12.000 m.p. La ora actuala, sunt infiintate peste 1000 de capsunerii in sistem gospodaresc, iar veniturile obtinute de catre cultivatori constituie un stimulent pentru extinderea culturii si in alte gospodarii taranesti.

In comuna Vaideeni, de exemplu, plantatiile de capsuni au depasit celelalte activitati agricole cu exceptia cresterii ovinelor si bovinelor.

Organizatia World Vision a lansat un program pentru revigorarea culturii de capsuni in judetul Valcea, iar conducerea Directiei agricole a incheiat o conventie cu Institutul de cercetare si dezvoltare pomicola Maracineni in vederea asigurarii necesarului de stoloni din cele mai productive soiuri, asa cum sunt Elsanta, Marmolada, Premial si alte specii autohtone rezultate pe baza cercetarii stiintifice.

In prezent, proprietarii de teren din localitatile sus-mentionate sunt in curs de constituire la nivel judetean a Asociatiei Cultivatorilor de Capsun.

Anul trecut a fost unul favorabil pentru cultura capsunului, obtinandu-se o productie medie de 3.000 kg/ha, respectiv o productie totala de aproape 130 tone. Culturile, pe care au fost efectuate tratamentele fito-sanitare necesare, se prezinta acum la fel de bine ca anul trecut si se spera ca recolta anului 2004 sa egaleze cel putin pe aceea din 2003.

Pe piata de consum, la vanzare directa, preturile au fost variabile, incepand cu 60.000 lei/kg la aparitia primelor capsune si coborand pana la 20.000 lei/kg in timpul maturarii si recoltarii.

Pentru unitatile prelucratoare, pretul de cumparare a fost in 2003 si a ramas neschimbat pentru acest an la valoarea de 10.000-12.000 lei/kg in functie de calitatea fructelor.

Pentru cultivatorii din judetul Valcea singura unitate prelucratoare a fost si este SC Conservil SA Raureni care absoarbe intreaga productie la preturile amintite mai sus. Unitatea valorifica fructele prin fabricarea de gemuri, dulceturi si sucuri naturale, iar produsele acestea sunt destinate exportului in Japonia, Israel, Cehia, Polonia, Rusia in proportie de 60%.

In anul 2003, cand recolta a fost deosebit de mare, cultivatorii au obtinut in medie un venit net de 36 milioane lei/ha. Productia se estimeaza a fi la fel de buna si in acest an si, deci, veniturile vor fi aproximativ egale cu cele de anul trecut.

Specialistii Directiei agricole au primit sarcina expresa de a-i sprijini pe producatori la refacerea plantatiilor existente si, mai ales, la infiintarea de noi plantatii, de tip familial si in exploatatii performante.

In judetul Braila suprafata aflata in cultura este de 5 hectare, aceasta ramanand constanta in ultimii 3 ani. Preturi oscileaza in prezent intre 50.000-130.000 lei/kilogram in timp ce in anul trecut au variat intre 35.000-80.000 lei/kilogram.

La nivelul judetului Calarasi in total, in anul 2002 se aflau in cultura 29 hectare, in 2003, 34 hectare iar in 2004 se regasesc 39 hectare pe rod. In acest fel, pentru 2004 se asteapta o productie totala de 149 de tone. Productia se valorifica direct din camp la preturi ce variaza intre 30.000 si 65.000 lei/kg.

In Arad, suprafata de capsuni aflata in cultura in 2004 – 40 ha, iar productia totala in anul 2003 – 5 tone in timp ce productia medie a fost de 125 kilograme/ hectar. Pentru 2004 se asteapta o productie totala de 45 tone si o productie medie de 1125 kilograme/hectar.

In anul 2003 media preturilor la capsune a fost 30.000 lei /kg. In anul 2004, la inceputul valorificarii un kilogram a costat 250.000 lei, pretul actual fiind de 60.000 -70.000 lei /kg.

Gradul de profitabilitate al culturii de capsuni a fost estimate la 20.000.000 lei /ha.

In judetul Bihor suprafata aflata in cultura este de 25 ha, fiind in crestere usoara fata de anii precedenti. Productia medie in 2003 = 4.700 kg/ha iar in programul din 2004 se estimeaza o productie medie de 4.800kg/ha si cea totala de 120 tone. In 2003 pretul de vanzare a variat intre 80.000 – 20.000 lei /kg.Pretul cel mai mare s-a inregistrat atunci cand au aparut primele fructe pe piata. In 2004 au aparut primele fructe pe piata, iar pretul acestora este cuprins intre 120.000-100.000 lei/kg.

In anul 2004, in judetul Olt , totalul suprafatei de capsuni aflata in cultura este de 16 ha, din care 11 ha in sectorul privat si 5 ha in sectorul de stat . Cultura de capsuni are o tendinta de extindere datorita preturilor foarte mari practicate pe piata in ultimii 2 ani. In anul 2003, la aparitie, capsunele s-au vandut cu pretul de 50.000 lei/kg. Acesta a scazut spre sfarsitul perioadei la 15.000 lei/kg desi a fost suficienta cerere. La acest pret au achizitionat si unitatile producatoare de conserve.
La aceasta data, preturile sunt de 50.000 lei/kg insa sunt cantitati destul de mici care se comercializeaza. In momentul aparitiei pretul de vanzare a fost de 100-120.000 lei/kg insa a scazut foarte repede, acesta fiind mai mult un pret de testare a pietei.
In judetul Vrancea in anul 2004 sunt in cultura 18 ha capsune, intreaga suprafata fiind la gospodariile populatiei. In urmatorii ani, desi suprafata va creste, productia va fi folosita pentru nevoi proprii si pentru comercializare pe piata in stare proaspata, la nivelul judetului neexistand deocamdata unitati care prelucreaza capsune.
In anul 2003 s-au obtinut 324 tone de capsune, in medie 19.000 kg/ha. Pentru anul 2004 se preconizeaza sa se obtina 360 tone capsune, in medie 20.000 kg/ha. In anul 2003 preturile la capsune au evoluat in functie de cerere si oferta si anume 40.000 lei/kg la inceputul sezonului, ajungand la soiurile cu coacere tarzie la 15 – 20.000 lei/kg. In acest an, primele trufandale au aparut la pretul de 100.000 lei/kg, ajungand in aceasta perioada, in functie de calitate, la 30 – 40.000 lei/kg.
Cultura de capsuni este profitabila, desi valoarea investitiei este mare, iar cheltuielile anuale de productie privind intretinerea, aprovizionarea cu materiale sunt destul de ridicate, se obtine un profit de 80 – 90 milioane lei/ha.
Avand in vedere ca Vrancea era un judet care exporta capsune, in eventualitatea in care un intreprinzator particular, sau o societate va avea ca obiect de activitate preluarea si prelucrarea capsunelor, suprafata cultivata cu capsuni va creste.

In judetul Salaj, la nivelul intregului judet, se gasesc in cultura 14 ha de capsuni. In ultimii ani suprafetele plantate cu capsuni au avut tendinta de crestere, dar numai pentru asigurarea nevoilor familiale.
Preturile anul acesta sunt in jur de 40.000 lei/kilogram, iar anul trecut au oscilat in jurul valorii de 30.000 lei.


Intră acum și în grupul de