“Dor de suflet romanesc”


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul  Aniversării de 95 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara și a Zilei Naționale a României, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina – Suceava,  Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina” și Liga Tineretului Român ” Junimea” din Regiunea Cernăuți, a organizat o suită de manifestări culturale intitulate ” Zilele Culturii Tradiționale Românești și Tineretului European la Cernăuți”.

                                                                                                                                                         (FOTO: Facebook)

 Spectacolul de Gală  al  ediţiei  a VII-a a Festivalului de Folclor Autentic Românesc

 „Să-mi cânţi, cobzar…”, care a avut loc pe scena  Sălii de spectacole a Centrului pentru educație estetică ”Tineretul Bucovinei”  din Cernăuţi, a adus în scenă mai mult de 250 de artişti de toate vârstele. Printre ei s-au numărat: Ansamblul  vocal-folcloric „Perla”, instructor Iurie Levcic, Ansamblul  folcloric ”Poienița”, comuna Poiana Stampei, județul Suceava, Formația folclorică ”Flori maierene”, com. Maieru, Județul Bistrița, Formația folclorică ”Gura Izvorului”, Vatra Moldoviței, instructor Ilaria Pușcă, Grupul vocal ”Ochișelele”, s. Tărăsăuți, raion Noua Sulița, Grupul folcloric „Țărăncuța”, s. Marșinți, raionul Noua Suliţa, Grupul de bărbați  a Corului „ Dragoș Vodă”, dirijor Dumitru Caulea. Au răsunat și cântece ucrainene, aduse în scena Festivalului de membrii Ansamblului folcloric ”Cervona calyna”, (Școala medie generală Ciunkiv, raion Zastavna). Tinerii  interpreți, laureați a actualei ediții a Festivalului “În grădina cu flori multe” – Ana- Maria Calancea, Serafima Tuliuliuc, Cezarina Ștefanesa, Corina Țugui, Ion Dicusar,  educați în studioul vocal – folcloric al Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți, au evoluat alături de consacrații artiști Călin Brăteanu, Natalia Andrieș, Ionuț Urdeș, Gheorghiță Rotaru, Adriana Bucevschi, Valentina Tipa Lulciuc,  Andrei și Veaceslav Bînzari, Andrei Balan.

 În cadrul acestor festivități și  la Iordănești a avut loc un spectacol  folcloric organizat de Centrul Pentru  Conservarea și  Promovarea  Culturii Tradiționale Românești , Cernăuți  în parteneriat cu Asociația Culturală Vatra Satului din județul Suceava  și  Primăria Iordănești.

Căminul Cultural din comuna Iordănești a fost neîncăpător în așteptarea artiștilor români care aveau să participle la spectacolul intitulat sugestiv “Dor de suflet românesc”, prezentat de jurnalistul Vitalie Zâgrea, împreună cu Călin Brăteanu şi Ionuţ Urdeş.

 În fața publicului foarte cald și doritor de cântec românesc au urcat pe scenă “Fanfara de la Chetriș” , jud. Iași coordonată de Adrian Ardeleanu , director CJCPCT Iași , Călin Brăteanu , Ionuț Urdeș , Gheorghiță Rotaru , frații Mihai și Gheorghe  Gostiuc  de la Chișinău, Andrei Balan , Viorica Ticulciuc ,  Veaceslav  și  Andrei Bînzari , Ciprian Chițu .

În scopul de a revitaliza , conserva și valorifica tezaurul muzical-folcloric românesc, de a populariza valorile spirituale și culturale ale neamului și  de a propaga cultura tradițională românească , artiștii români au răsplătit prezența auditoriului cu cântece , jocuri și povești din vatra satului într-un spectacol de 3 ore care s-a încheiat cu o hora strămoșească avându-l  ca vornic pe Călin Brăteanu. Datorită pasiunii cu care interpretează fiecare melodie populară și bucuriei pe care o transmite de fiecare dată când urcă pe scenă a reușit și de această dată să transforme evenimentul într-un adevărat spectacol.

Oamenii doriţi de cântec, joc şi voie bună, s-au prins cu toţi în horă, bucurându-se de viaţă şi de clipele minunate pe care le trăiau alături de renumiţii interpreţi .

  Primarul  comunei  Iordănești  , d-l Gheorghe Liutic , împreună cu redactorul șef  al Monitorului de Hliboca – Nicolae Șapcă au mulțumit celor care ,prin bunăvoința lor, se fac mesagerii societății românești în a promova valorile cultural în spațiul dinafara granițelor țării , instituțiilor românești care se implică în astfel de proiecte și au invitat prietenii și colaboratorii din România să participle la sărbătorile pe vechi care vor avea loc în luna ianuarie în localitățile românești din Ucraina.

 În cadrul acestor ample manifestări cuprinse în programul Zilelor Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți, s-a înscris și Simpozionul Internațional de Etnografie „Vatra dulce strămoșească”. Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Iurie Levcic, principalul organizator al manifestărilor, cercetătorul și folcloristul Dumitru Covalciuc, reprezentanții CCPCT – Suceava – dr. Constanța Cristescu și Călin Brăteanu, consultanți artistici, profesori de la Conservatorul din Iași, Adrian Ardelean, directorul CCPCT Iași, specialiști și oameni de cultură din Reghin, Bistrița, au realizat o amplă și pertinentă dezbatere având ca temă situația folclorului actual, modalitățile prin care toate instituțiile și persoanele interesate trebuie să contribuie la păstrarea nealterată și la transmiterea culturii tradiționale românești.

Prezența pe scenă a oaspeților dragi din dulcea noastră Bucovină a dus la reușita evenimentului și la o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din ținut.


Intră acum și în grupul de