DSP Suceava nu vrea sa renunte la medicii pensionabili ce nu pot fi inlocuiti


Intră acum și în grupul de

Directorul DSP Suceava, Cristian Irimie a criticat , miercuri, o adresa a Colegiului Medicilor din Romania inaintata acestei institutii in care se precizeaza ca orice aviz emis de structurile centrale sau teritoriale ale CMR privind mentinerea in activitate a medicilor dupa virsta pensionarii isi inceteaza valabilitatea incepind cu 1 iulie 2004.

Irimie a spus ca DSP Suceava a fost avertizata in documentul inaintat de CMR ca va purta „intreaga raspundere” pentru mentinerea in activitate a medicilor pensionabili peste limita prevazuta de Legea 74/1995 , „atit sub aspectul incurajarii practicarii ilicite a medicinei, cit si privitor la posibilele erori profesionale”.

Directorul DSP Suceava a mai spus ca structura teritoriala a CMR, respectiv Colegiul Judetean al Medicilor Suceava a transmis aceasta adresa si medicilor stomatologi care lucreaza in sistem privat, aflati la virsta pensionarii , lucru care nu I se pare normal.

Irimie a spus ca masura adoptata de CMR este una „hei-rupista” apreciind ca a fost comunicata cu intirziere, in conditiile in care termenul de la care intra in vigoare este foarte apropiat pentru organizarea unor concursuri de ocupare a posturilor care ar ramine vacante prin pensionarea medicilor.

El a aratat ca prioritatea DSP Suceava este sa asigure populatiei judetului asistenta medicala , iar daca va pensiona un medic din mediul rural fara sa existe un alt inlocuitor se lasa o comuna descoperita, fara asistenta medicala.

„Daca pensionez un medic din mediul rural las fara asistenta medicala o comuna intreaga.La aceasta situatie nu s-au gindit cei de la CMR, dar ne avertizeaza ca intreaga raspundere ne revine noua daca nu punem in aplicare hotarirea Consiliului National al CMR. DSP Suceava are raspunderea sa asigure asistenta medicala in judet si nu incurajeaza practicarea ilicita a medicinii”, a explicat directorul DSP Suceava.

El a spus ca la nivelul judetului Suceava, un numar de opt medici de familie se afla la virsta pensionarii, situatie in care patru comune sucevene, Sadova, Cirlibaba, Scheia si Cajvana ar ramine descoperite pina la ocuparea prin concurs a posturilor ramase vacante in urma pensionarii celor patru medici. Irimie a explicat ca si in conditiile in care in comunele respective ar mai exista inca un medic , va fi dificil pentru acesta sa faca fata solicitarilor populatiei, dar in acelasi timp ar risca sa fie penalizat daca ar depasi numarul pacientilor inscrisi pe liste peste plafonul stabilit.

Directorul DSP Suceava a precizat ca situatii similare se inregistreaza si in spitalele Vatra Dornei si Cimpulung Moldovenesc unde medici primari de diverse specializari aflati la virsta pensionarii nu pot fi inca inlocuiti de alti medici intrucit la concursurile organizate anterior de DSP Suceava pentru ocuparea acestor posturi nu s-au prezentat candidati , medici mai tineri.

El a mai spus ca in cazul celor 14 medici stomatologi din judet aflati la virsta pensionarii , doar doi au relatii contractuale cu CJAS, restul desfasurindu-si activitatea in sistem privat.

Un alt exemplu este cel al celor sase medici primari din Societatea Civila Medicala Bucovina si al celor doi medici din Policlinica Bethesda care, desi sint pensionabili , nu pot fi inlocuiti pina la ocuparea prin concurs a acestor posturi.

„Nu poti desfiinta o structura medicala pentru ca s-au trezit unii sa ia masuri peste noapte”, a conchis Irimie.


Intră acum și în grupul de