Trei statii de transfer a deseurilor vor fi construite in judetul Suceava. Vezi la cat se ridica investitia


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a parafat, joi, un contract de 10,5 milioane de lei cu firma Iridex Group Construcţii SRL Voluntari pentru construcţia a trei staţii de transfer şi a centrelor de colectare din Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc şi pentru extinderea a două staţii de transfer la Gura Humorului şi Vatra Dornei, construite deja cu finanţare Phare.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Suceava a spus că firma constructoare şi-a asumat că va finaliza în luna noiembrie lucrările, menţionând că fiecare staţie de transfer va fi echipată cu unitate de cântărire, birouri modulare pentru personal, separatoare pentru lichid uşor pentru preepurarea apei de suprafaţă înainte de deversare în mediu sau în reţele de canalizare, sistem de iluminat, sistem de drenare a apei de suprafaţă şi împrejmuire.

nechifor si teodorov

Totodată, autorităţile sucevene vor organiza o licitaţie pentru construcţia unui număr de 1.250 de puncte de colectare în localităţile judeţului, dar şi pentru achiziţia de 40.000 de containere pentru pregătirea compostului şi 6.600 de eurocontainere pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

 Nechifor a mai declarat că autorităţile sucevene se confruntă cu o dificultate legată de legislaţie privind desemnarea operatorilor pentru cele două gropi de deşeuri ecologice care se construiesc în judeţ printr-un proiect cu finanţare europeană de 218 milioane de lei fără TVA. El a arătat că legislaţia europeană în domeniu a fost modificată la sfârşitul anului trecut, fiind prevăzute noi reglementări pentru operatori, iar legislaţia românească va trebui aliniată la aceste norme. „Sperăm ca armonizarea să se producă cât mai repede. Odată cu modificarea legislaţiei vom începe procedurile de selecţie a operatorilor”, a spus Nechifor, care a precizat că în luna noiembrie a acestui an proiectul trebuie să fie funcţional. Preşedintele CJ Suceava a arătat că va fi nevoie de mai mulţi operatori care să gestioneze cele două depozite ecologice cât şi pentru colectare şi transport.

În prezent, stadiul de realizare a depozitului de deşeuri din localitatea Moara este de 70 la sută, urmând să fie funcţional în luna mai sau iunie, iar cel din Pojorâta, de 25 la sută, şi va fi finalizat până în luna noiembrie.

 În judeţul Suceava, se construiesc, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte, iar cele două depozite ar trebui să fie funcţionale la jumătatea anului 2014. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer.


Intră acum și în grupul de