Intră acum și în grupul de
Ministerul Sanatatii a inclus aceasta vaccinare in Programul National de imunizari. Scopul acestui program este ca peste 95% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni sa fie vaccinati, fiind astfel protejati impotriva celor trei boli ale copilariei: rujeola, rubeola si oreion. In cursul lunii mai a.c., Ministerul Sanatatii a inceput vaccinarea copiilor in varsta de 12 luni. „Numai anul trecut au fost inregistrate 120 000 de cazuri de rubeola si aprox. 45 000 de cazuri de oreion. Multe dintre acestea din urma au prezentat complicatii si au generat diferite faze de meningite. Pentru a preveni aceste lucruri recomandam ca toti copiii sub un an sa fie vaccinati impotriva acestor boli care, desi par inofensive fiind cunoscute ca boli ale copilariei, pot produce multe complicatii cand sunt netratate corespunzator”, a declarat dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii. Pana in prezent in calendarul de vaccinari nu exista vaccinul impotriva oreionului, iar vaccinul rubeolic era administrat doar elevelor din clasa
a VIII-a. In calendarul vaccinarilor gratuite, recomandat de Ministerul Sanatatii in anul 2004, este prevazuta administrarea, in maternitate, a vaccinului antihepatic B (24 de ore) si a vaccinului impotriva tuberculozei (4-7 zile), iar dupa externare, la medicul de familie:
– vaccinul hepatitic B, poliomielitic si diftero-tetano-pertussis (2 luni);
– vaccinul poliomielitic si diftero-tetano-pertussis (4 luni);
– vaccinul hepatitic B, poliomielitic si diftero-tetano-pertussis (6 luni);
– vaccinul rujeolic sau rujeolic, rubeolic si urlian (9-15 luni);
– vaccinul diftero-tetano-pertussis si antipoliomielitic (12 luni);
– vaccinul diftero-tetano-pertussis (30-35 luni).
De asemenea, calendarul vaccinarilor cuprinde si campaniile scolare. Astfel, in clasa I se administreaza vaccinul antirujeolic si cel diftero-tetanic, in clasa a III-a se face vaccinul poliomielitic si hepatitic B, in clasa a VIII-a – vaccinul diftero-tetanic si rubeolic, iar in clasa a XII-a – vaccinul hepatitic B. In anul 2002, Ministerul Sanatatii a elaborat si pus la dispozitia proaspetelor mamici Carnetul de vaccinari, pe care fiecare copil il primeste la externarea din maternitate. Prin acest carnet se tine o evidenta stricta a vaccinarilor pe care fiecare copil trebuie sa la faca pentru a fi protejat impotriva unor boli infectioase grave, cum sunt: hepatita B, tuberculoza, poliomielita, rujeola, difteria, tusea convulsiva, tetanosul.
Intră acum și în grupul de