Gheorghe Lazar, seful ISJ Suceava, anunta ca 10 % dintre scolile din judet se vor inchide in urmatorii ani


Intră acum și în grupul de

primari CJ

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Avem 813 unitati scolare in judet din care, pentru ca avizarea sanitara a fost un subiect important, sunt autorizate 266 de unitati. O serie de scoli sunt in curs de autorizare. E probabil ca un numar limitat sa il gandim intr-un profil de a functiona mai bine. Sunt cateva unitati care se vor desfiinta, dar nu vor pune in pericol educatia copiilor. Din cauza unor proceduri, nu am putut furniza microbuzele, dar speram ca primim suficiente masini si sa putem interveni.

16 scoli sunt in spatii inchiriate, practic e de doar 2% din total. Mai sunt elemente de discutat la autorizare si cred ca prin grija primarilor si suportul oferit de ISJ si minister sa reusim ca in septembrie, sa fim cu un numar mult mai mare cu unitati avizate. Sunt si situatii dificile, 39 de scoli care nu au conditii de autorizare.

Aceste 39 de scoli, din pacate, au conditii extrem de dificile: Bobeica, Mitoc, Brodina de Sus si alte unitati.”

Gheorghe Lazar, seful ISJ Suceava:

„Situatia in scoli nu e chiar atat de grava cum ni se prezenta. Pana la 1 septembrie 2014, ar trebui inca 229 de scoli sa se autorizeze. As vrea ca primarii sa ii ajute sa rezolve toate retusurile. Daca reusim la 1 septembrie sa autorizam, va insemna ca 61 % din scoli vor fi avizate.

Exista situatii cand e bunavointa de la scoli si ar insemna ca 88 scoli in 3-4 ani sa se autorizeze. Vor fi insa desfiintate si scoli cu insuficienti copii.

84 de scoli se vor inchide in decurs de 6 ani. In acestea nu se merita sa investim pentru ca nu are rost. Din cele 800 care sunt in functiune, estimam ca 70% sa fie autorizate in anul viitor. Sper ca primarii sa ajute scolile sa intruneasca conditiile de autorizare. ”

Catalin Nechifor:

„Decizia privind inchiderea scolilor nu o ia inspectoratul, ci dupa consultarea cu dvs. Sunt scoli care nu au profesori de calitate, e si greu cu distantele foarte mari. Vreau sa fim pragmatici si sa decidem daca nu e mai intelept sa ne focusam pe centre scolari mai mari. Am vazut si la recensamant ca a scazut populatia.

Trebuie sa fim atenti. Sunt localitati cu 2-4 copii care mai merg la scoala. Trebuie consultari si cu populatia care e acolo.

Inchiderea survine doar dupa ce avem solutii de a transporta copii si la alte destinatii apropiate.”

Catalin Coman , primarul municipiului Falticeni:

„Din ce am vazut eu nu e nimic pentru gradinite. Sunt foarte multi colegi si investitii la nivel judetean pe gradinite. La Falticeni, e una inceputa din 2008. La Falticeni, din 4 scoli generale si din 9 gradinite, avem autorizare pentru toate.”


Intră acum și în grupul de