Oamenii intelepti stiu sa faca politica incit sa ramina loc de conlucrare


Intră acum și în grupul de


R-Domnule presedinte, v-ati reintors din concediu cu forte noi pregatit pentru a incepe marea batalie electorala din toamna. Probabil ca v-ati gindit in aceasta perioada si la strategia pe care o veti aborda la „generale”. Care vor fi principalele elemente ale acestei strategii cu care veti incerca „sa luati ochii” electoratului?

Gavril Mirza-Este adevarat, am avut 5-6 zile de vacanta care erau foarte necesare. Sigur am venit cu gindul sa ma apuc atit de rezolvarea unor probleme administrative in calitate de presedinte al Consiliului Judetean si am asemenea preocupari in aceste zile de a demara mai in forta proiectul „Suceava- utilitati si mediu”, dar sunt preocupat si de viitoarea campanie electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. Strategia pentru scrutinul din toamna o vom adopta imediat dupa ce vom finaliza alegerile din interiorul partidului pentru desemnarea candidatilor. La aceasta data noi am stabilit un colectiv care lucreaza la oferta electorala pentru alegerile parlamentare care va fi aliniata cu oferta si strategia nationala a partidului. Este normal ca orice partid isi doreste sa cistige cit mai mult, sa acceada la putere si acest lucru ne preocupa si pe noi de aceea vom merge cu mesajul direct catre electorat fara intermediari ,prin deplasari in localitati, prin discutii directe si sigur vom folosi si mass-media. Vom pune insa un accent deosebit pe contactele directe si pe transmiterea mesajului direct catre alegatori.


R-Spuneati de campania de le om la om pe care o veti aplica la „generale”. Aceasta strategie ati aplicat-o si la „locale”, insa fara succes in unele localitati urbane unde PSD a pierdut. Cum veti perfectiona campania de la om la om pentru a avea succes?

G.M.-Sigur ca in campania de la alegerile locale au fost strategii diferite de la localitate la localitate. O concluzie trasa dupa scrutinul local este faptul ca in citeva asezari urbane nu a existat o legatura perfecta intre candidatii nostri si organizatiile partidului in primul rind si apoi oamenii nostri nu au avut puterea de a convinge electoratul. Or, tocmai din asemenea concluzii s-a ajuns la aceasta practica de a se stabili candidatii prin votul direct al membrilor nostri de partid. Recunoastem deschis ca au fost situatii unde candidatii pentru alegerile locale nu numai ca nu au fost sprijiniti de masa de membri de partid ba chiar a existat o adevarata ruptura si atunci consecintele au fost din cele mai putin dorite. Asa s-a pierdut conducerea unor primarii importante, dar lucrurile au specificul lor la nivelul fiecarei localitati care presupun comentarii separate. In unele locuri a trebuit sa fie surmontate prestatiile mai putin bune ale predecesorilor care erau tot oamenii nostri, in alte localitati ale celor care veneau sa candideze in continuare.

R-Ati declansat competitia interna in cadrul organizatiei si in maxim o luna veti stabili candidatii pe listele electorale . Cum ati organizat alegerile interne astfel incit sa nu existe comentarii.

G.M.-Votul pentru desemnarea candidatilor de deputati si senatori va fi un vot direct. Este o forma democratica de stabilire a celor care urmeaza sa ne reprezinte in Parlament. Prin acest vot suntem siguri ca vor avea si sustinerea membrilor nostri de partid, votul fiind direct si nu prin intermediari. Prin acest vot se inlatura poate ca si unele aranjamente care in alte situatii pot avea loc si el se va acorda atit prin sistem electronic cit si pe baza de buletine de vot. La nivelul municipiilor si oraselor cu exceptia orasului Solca va fi un vot electronic iar in localitatile rurale va fi pe baza de buletine de vot. Oamenii din localitatile urbane sunt mai familiarizati cu calculatorul si nu e o chestiune de o complexitate atit de mare pentru se realiza acest lucru. Dealtfel a proceda la vot electronic in tot judetul ar presupune o baza materiala foarte puternica, cel putin un calculator sau doua in fiecare localitate.


R-Credeti ca sistemul acesta de alegeri preliminare va conduce la o innoire a listelor?

G.M.-Prin acest sistem unul din obiectivele care se urmareste este si acest lucru, dar nu pot anticipa in calitate de presedinte al organizatiei ce va iesi pentru ca e vorba de votul a unui numar foarte insemnat de membri de partid. Noi avem in evidenta circa 20.000 de membri, se vor prezenta la vot eu stiu in procent de 50- 60- 80%, va fi vointa acestor oameni, dar speram ca vor iesi oamenii de calitate si va fi si o lista cu oameni noi. Eu cred ca vointa membrilor PSD Suceava este asemanatoare cu a electoratului, pentru ca oamenii traiesc impreuna, aud si lucruri bune despre un anumit candidat, aud si lucruri mai putin bune. De data asta eu cred ca se va face o selectie in cunostinta de cauza si sigur ca pe linga reinnoirea listei va fi si o competitie care-i va scoate in fata pe cei mai buni, pe cei doriti de electorat.

R-Dintre actualii parlamentari PSD care credeti ca mai merita un loc pe lista?

G.M.-As putea sa spun ca merita toti si ca inca un numar cel putin dublu sau triplu de membri de partid din organizatia noastra judeteana merita sa fie pe lista. Imi este greu sa anticipez ce va dori masa de membri de partid care vor acorda votul.

R-Ce criteriu de performanta veti impune organizatiei judetene a PSD pentru alegerile din toamna?

G.M.-Ceea ce dorim sa obtinem si e firesc sa existe o asemenea dorinta este sa atingem criteriul de performanta stabilit in Consiliul Judetean al PSD acela de a cistiga 50% din mandatele de deputat, senator si un procent important de peste 50% la presedintie.

R-Cum veti aborda campania electorala vizavi de PUR si PRM partide cu care PSD a batut palma pentru ocuparea unor posturi importante dupa alegerile locale dar care in toamna va vor fi adversari politici?

G.M.- In primul rind cu PUR si PRM noi am avut aceasta intelegere de a asigura o majoritate in Consiliul Judetean care sa permita alegerea conducerii si care sa asigure o functionare din punct de vedere al administratiei corecta, normala si de o cit mai buna calitate. Pina la aceasta data vreau sa spun ca exista premisele unei bune colaborari in plan administrativ si sigur ca perioada care urmeaza va fi o perioada mai agitata, de campanie electorala cind fiecare partid isi are propriile interese iar reprezentantii lor se afla in conducerea administratiei judetene. Sper ca vom avea atita intelepciune incit aceasta perioada a campaniei sa nu creeze bariere care sa ne faca sa nu lucram foarte bine in continuare pentru Consiliul Judetean si pentru cetatenii din judet. Eu cred ca oamenii civilizati, oamenii intelepti stiu sa faca si politica si sa mearga pina acolo incit sa ramina loc de a da mina si de a colabora si conlucra in continuare. Eu n-as putea sa exprim la aceasta data o parere in legatura cu viitoarele aliante electorale. Ceea ce pot sa va spun este ca la nivelul Biroului Executiv Central al partidului nu s-a stabilit a se realiza nici o alianta preelectorala. Se vor purta discutii cu toate partidele. Nu se poate discuta la aceasta data de o colaborare intre PSD si Alianta D.A.. Dupa alegeri sigur ca parerea mea e ca trebuie sa invinga intelepciunea, ratiunea , in folosul tarii si mai putin orgoliile. Ceea ce anticipez cu sinceritate este faptul ca nici un partid nu va face o majoritate de unul singur, nici Alianta nici PSD-ul si nici celelalte. Va fi nevoie dupa parerea mea de anumite aliante pentru a se putea asigura o guvernare normala si stabila si care sa faca ca tara sa-si urmeze cursul pentru integrarea in 2007 in UE.


R-PNL Suceava a criticat prin vocea purtatorului de cuvint, Orest Onofrei, modul in care au fost cheltuite fondurile destinate lucrarilor de prevenire a inundatiilor si ca in prezent nu exista un plan serios de prevenire a unor astfel de calamitati. Cum comentati?

G.M.-Critica este meseria lui Orest Onofrei in ultima vreme. Nu stiu despre ce fonduri vorbeste si la ce lucrari se refera pentru ca altfel le-am trata punctual. Este un mod de a critica orice se aude, orice zboara sau orice pica. Si nu e numai a domnului Orest Onofrei ci a liberalilor in general. De altfel am comentat si acea actiune in justitie a liberalilor. Se critica lipsa de transparenta, se ataca in instanta si nu li se da dreptate. Lucrurile din punctul meu de vedere sunt limpezi. In aceste zile am prezentat si descarcarea de gestiune a conducerii Consiliului Judetean din partea Curtii de Conturi pentru activitatea financiara desfasurata anul trecut. Nu poate fi nici o acuza la adresa institutiei pe care o conduc si o reprezint de folosire ineficienta a banului public sau a fondurilor pentru calamitati. Daca are o situatie concreta putem trata si discuta punctual.


R-S-a tot batut moneda pe convocarea unei sedinte de Consiliu Judetean. Liberalii au cerut si ajutorul prefectului. Cum comentati aceste demersuri ale PNL?

G.M.- Imi este greu sa dau eu explicatii la ceea ce fac liberalii pentru ca ori o fac numai sa se afle in treaba ori in necunostinta de lege pentru ca nu prefectul convoaca sedinta de Consiliu Judetean. Prefectul are acest atribut doar in situatii deosebite de forta majora, de dezastre. Or, eu nu stiu sa fi fost vreun dezastru in judet pina la inundatiile de acum, insa solicitarea de convocare a fost anterioara. Prin presa am vazut ca mi s-a adresat si mie aceasta solicitare. Nu a fost nici o discutie directa intre mine si purtatorul de cuvint al PNL Suceava. Aceasta solicitare de convocare o facea in timp ce pe masa de lucru a instantei de judecata din Suceava exista o solicitare din partea PNL de anulare a hotaririlor prin care a fost aleasa conducerea Consiliului Judetean si de suspendare a activitatii Consiliului. Pe de o parte cere suspendarea in instanta a activitatii Consiliului Judetean, iar pe de alta parte cere intrunirea sedintei. In asemenea conditii orice hotarire ar fi fost luata pina la pronuntarea instantei ar fi fost nula de drept. Cred ca ar fi bine sa dea o explicatie domnul Orest Onofrei despre aceasta joaca de a convoca, de a ataca in instanta si de a fi prezent cu fel de fel de lucruri in media suceveana. Cred ca din lipsa de subiecte sau alte lucruri pozitive mai serioase colegii liberali procedeaza in acest fel.

R-Foarte multe localitati au probleme cu plata ajutoarelor sociale si chiar a salariilor functionarilor. Cum de s-a ajuns aici?

G.M-Da, este adevarat, am primit si eu asemenea semnale, dar nu e mai putin adevarat ca un numar foarte mare de oameni beneficiaza de aceste ajutoare sociale, sau mai bine zis de venitul minim garantat, un numar foarte mare de persoane cu handicap primesc indemnizatii si foarte multe persoane beneficiaza de indemnizatii de insotitor. Sigur ca prin bugetul initial sumele au fost la nivelul care au fost si au fost repartizate pe localitati. As putea insa sa ridic semne de intrebare daca toti cei care primesc aceste ajutoare sunt indreptatiti sau nu, dar realitatea este ca la aceasta data sumele nu ajung. Am facut si noi fel de fel de interventii si am transferat banii de pe un trimestru pe altul, de la o localitate care avea excedent la altele care nu aveau si speram ca in aceasta luna sa fie o rectificare de buget si sa revenim la normalitate. A fost si aceasta perioada de campanie care trebuie luata in calcul. Indiferent de ce ar spune unul sau altul toti primarii care sunt si ordonatori principali de credit la nivelul localitatilor au facut bugete cu aprobarea consiliilor cu care sa realizeze o serie de lucruri si care sa-i sprijine in alegeri. Au tinut mai putin cont de ceea ce va fi dupa alegeri si atunci au sacrificat fonduri si de la ajutoare sociale si de la alte capitole de cheltuieli. Au investit in infrastructura. Este bine sau rau poate fi judecat si acest lucru, eu zic ca ce-i facut e bun facut si ramine dar s-a creat aceasta situatie pe care tot noi trebuie s-o rezolvam cei care suntem cu responsabilitatea in acest domeniu si sper ca in august sa se primeasca fondurile necesare la rectificarea bugetara.


R-Judetul Suceava va primi in curind bani la rectificarea bugetara, bani pe care Consiliul Judetean ii va repartiza localitatilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Cum va fi tratat spre exemplu municipiul Suceava stiut fiind faptul ca fosta administratie PSD a lasat in urma o datorie de 10 milioane de dolari?

G.M.- Toti locuitorii judetului Suceava au aceleasi drepturi si indatoriri. Repartizarea fondurilor pe localitati se face in raport de anumite criterii. E o formula stabilita prin lege, nu ne-am abatut si nu ne vom abate nici in continuare de la aplicarea ei. Ceea ce este la fel de real este faptul ca deliberativul judetean poate stabili o serie de criterii suplimentare tinind cont de investitii, eu stiu, de niste evenimente deosebite, de situatii de forta majora si sa aloce ceva in plus unei anumite localitati. Municipiul Suceava insa nu cred ca se afla intr-o situatie de dezastru natural sau de forta majora. Ca s-au cheltuit niste bani trebuie vazut pe ce s-au cheltuit. Daca cei care au executat lucrarile au avut posibilitatea sa crediteze aceasta institutie este o alta chestiune si ea va trebui lamurita si rezolvata in timp. Eu n-as indrazni sa promit in acest moment nestiind citi bani vor veni la rectificare ca vom aloca municipiului Suceava o anumita suma sau comunei Izvoarele Sucevei ,ca sa dau doua exemple, o alta suma. Solicitarile sunt foarte mari. Trebuie sa avem in vedere ca nu peste mult timp incepe si scoala si trebuie sa asiguram conditii de invatatura copiilor din judet si sunt si alte actiuni prioritare sau activitati care trebuie rezolvate, am in vedere aici scolile speciale, caminele de copii aflati in dificultate, caminele de bolnavi neuropsihic. Nevoile nu se extind numai la o anumita latura sau numai la o anumita localitate. Va trebui sa facem in asa fel incit sa asiguram o buna functionare a activitatii tuturor institutiilor si subunitatilor finantate de catre Consiliul Judetean si sigur sa orientam activitatea si sa actionam mai intens pentru dezvoltarea localitatilor cu fonduri externe, pe proiecte care sa fie finantate din fondurile UE dar si prin credite de la diferite banci sau prin atragerea de investitori. Va trebui sa avem o preocupare deosebita pentru a atrage fonduri in vederea dezvoltarii judetului.

R-Spuneati odata ca nu veti tolera comportamente necorespunzatoare din partea sefilor de institutii care ar putea afecta imaginea partidului la nivel judetean si ca veti lua masuri severe atunci cind acestea se impun. Cunoasteti cazul directorului de la Casa de Pensii care este acuzat ca ar fi facut nereguli cu biletele de tratament pentru pensionari. Cum veti gestiona situatia? Ce masuri veti lua?

G.M.-Eu la aceasta data nu am o situatie foarte limpede si foarte clara a ceea ce se intimpla la Casa de Pensii si vorbesc in calitate de presedinte al PSD Suceava. Am informatii din presa ca acolo s-au intimplat niste lucruri, am informatii de la forul tutelar, de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei ca in urma unui control dispus de secretarul de stat ce raspunde de Casa de Pensii lucrurile sint normale. Sunt doua chestiuni care se bat cap in cap si am impresia ca adevarul este pe undeva pe la mijloc. Inteleg ca exista si o nemultumire a unor fosti salariati cu contractele de munca desfacute. Eu cred ca acolo trebuie aprofundate putin lucrurile si sigur daca sunt vinovati nu vom ezita nici un moment sa luam masurile ce se impun pe linie de partid. Pe linie de stat va raspunde fiecare de ceea ce a facut, insa la aceasta data nu am o concluzie foarte limpede, certa asupra a ceea ce este ca fapt negativ la Casa de Pensii. Speram ca lucrurile sa se limpezeasca si la timpul potrivit sa hotarim ceea ce se impune.


Intră acum și în grupul de