Profesioniști IT vin la Suceava pentru a sta de vorbă cu elevii de liceu


Intră acum și în grupul de
Liceenii din Suceava au ocazia, pentru al patrulea an, să învețe aplicat cum se dezvoltă un proiect de computer science și să simuleze timp de 6 luni munca într-o companie IT. Pe 9 octombrie s-a dat startul celei de-a patra ediții a programului educațional Opening Opportunities, un program inovativ de încurajare a carierelor în computer science pentru elevi de liceu, creat de Asociația Techsoup România în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, în parteneriat cu Microsoft România și ANBPR.

În data de 17 octombrie 2017 la ora 14:00, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” va avea loc evenimentul de prezentare a programului și a felului în care liceenii pasionați de IT, care vor să exerseze crearea de produse noi de tehnologie, se pot înscrie pentru a face parte din echipele care vor beneficia de sesiuni de mentorat alături de voluntarii Microsoft.

Partenerul local al programului este Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, printre primele biblioteci care au răspuns afirmativ parteneriatului în cadrul programului Opening Opportunities.

În cadrul evenimentului, voluntari profesioniști IT din Microsoft România le vorbesc elevilor de liceu despre ce înseamnă o carieră în IT, care sunt cerințele și pașii, cât de tehnic sau netehnic poți fi, ce abilități și trasee de carieră pot fi cultivate ca să ajungi în această industrie. Apoi, liceenii sunt invitați să aplice online la activitățile de mentorat și timp de 6 luni, sub coordonarea mentorilor IT Microsoft, elevii selecționați vor lucra online pentru a dezvolta produse și aplicații software sau alte proiecte tehnice.

Nu este prima oară când liceenii din Suceava fac parte din acest program, un program cu o istorie de peste 4 ani care a ajuns la peste 6.000 de elevi din 15 localități și cu peste 100 de evenimente publice pentru elevi și mentori Microsoft.

În 2016, la ediția a treia, în cadrul evenimentului final care s-a desfășurat la București, premiul pentru cea cel mai inovativ proiect a ajuns la o echipă de la Colegiul Național Petru Rareș Suceava, pentru proiectul DriveVision, un proiect de machine learning.

“Opening Opportunities este o experiență unică pentru elevii de liceu, în care pot să experimenteze inovația. Sunt mulți liceeni care doresc să treacă din pragul de la consumatori de tehnologice către crearea de tehnologie, însă mulți își aleg alte cariere deoarece ori își pierd interesul, ori nu sunt pregătiți să facă față provocărilor acestei industrii dinamice a IT-ului. Ori acest program, prin simularea mediului de lucru și a etapelor de dezvoltare a unui produs de tehnologie, le deschide orizontul posibilităților și îi lasă mult mai pregătiți să pășească încrezători în noua lume care li se deschide în față după terminarea liceului”, este de părere Ioana Popa – manager de proiect, Asociația Techsoup.

Pentru detalii legate de proiect, o puteți contacta pe Ioana Popa, manager proiect, la numărul de telefon 0726 450 472 sau pe email [email protected].

Pentru detalii legate de evenimentul local, o puteți contacta pe doamna Lăcrămioara Cocuz, Șef serviciu relații cu publicul – Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.

___

Opening Opportunities, cel mai mare program educațional de mentorat în computer science, este construit și derulat anual de Asociația Techsoup în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, începând din 2013.

 

Partenerul principal la programului este Microsoft CSS România – angajații Microsoft CSS România voluntariază cel puțin 2 zile pe an în cadrul Opening Opportunities, cea mai mare contribuție de muncă voluntară a unei companii IT în România.

Recunoscut național în 2015 cu Premiul pentru cel mai bun proiect de responsabilitate socială al unei companii mari și Proiectul anului în voluntariat corporatist, Opening Opportunities acoperă și servește regiunea Moldova de la Suceava la Vaslui, de la Bârlad la Onești sau Focșani, construind oportunități pentru ca elevii talentați în IT din aceste orașe și altele să își împlinească potențialul în inovație.

 

Alte detalii: www.openingopportunities.ro, www.facebook.com/OpeningOpportunities

 

–––––––––––

Despre Asociația Techsoup

Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Credem că tehnologia contribuie la o societate deschisă și democratică, de aceea ne-am propus să facem tehnologia accesibilă, ușor de înțeles și familiară celor care sunt motorul schimbării sociale în România. Asociația facilitează accesul la soluții software, cloud și traininguri de tehnologie pentru peste 2.300 de organizații neguvernamentale și creează zi de zi, alături de tineri, învățători și profesori de informatică, experiențe educaționale care să pună accentul pe predarea informaticii aplicate. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro

 

Despre Microsoft
Fondată în 1975, compania Microsoft (NASDAQ “MSFT”) este liderul mondial în software, servicii și soluții ce ajută oamenii și companiile să își atingă pe deplin potențialul.
În România, Microsoft și cei peste 3.000 de parteneri comerciali locali oferă companiilor un set bogat de soluții de mobilitate și creștere a eficienței în afaceri. Totodată, firmele mici și mijlocii au la dispoziție un serviciu de contact specializat la Microsoft România pentru informații suplimentare și consultanță (021 529 7174), iar pe www.microsoft.ro/studiidecaz sunt disponibile exemple de companii românești care folosesc soluții de mobilitate și cloud pentru a-și crește competitivitatea.

 

Despre Microsoft YouthSpark

Anual, peste 10.000 de tineri beneficiază de programele susținute prin Microsoft YouthSpark în România – cum sunt DreamSparkMicrosoft Student PartnersImagine CupInnovation Labs și Opening Opportunities – centrate pe practici de educație non-formală, cu scopul de a crea competențe practice în rândurile beneficiarilor, în parteneriat și în completarea a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional.

 

Despre ANBPR

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) s-a înfiinţat în anul 1990 din dorinţa bibliotecarilor de a-şi exprima şi apăra interesele profesionale în cadrul unei structuri organizate, capabilă să acţioneze ca for de dezbateri profesionale prin care să susţină evoluţia profesiei şi ca structură de reprezentare în relaţia cu factorii de decizie. Asociaţia numără peste 3000 de membri, are filiale judeţene cu distribuţie naţională şi desfăşoară o activitate constantă de la infiinţare. Bibliotecile care susțin activ programul Opening Opportunities sunt Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” – Vâlcea, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” – Bârlad, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” – Iași, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” – Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de