Colegiul Național Petru Rareș Suceava, gazda Reuniunii Transnaționale a Proiectului Erasmus KA2 – CIVIC


Intră acum și în grupul de

Colegiul Național Petru Rareș Suceava a fost gazda primei Reuniuni Transnaționale a Proiectului Erasmus KA2 – CIVIC (Coopération Innovatrice Vers l’Interdisciplinarité Civique), reuniune desfășurată în perioada 7- 14 octombrie  2017.

Această primă întâlnire a constituit debutul parteneriatului strategic între opt școli europene, respectiv Colegiul National „Petru Rareș” Suceava, ISTITUTO TECNICO ECONOMICO STATALE ” JACOPO BAROZZI” din Modena- Italia, Liceo Classico Stabili Trebbiani din Ascoli Piceno – Italia, XV Liceum Ogolnoksztalcace im. Narcyzy Zmichowskiej din Varșovia Warszawam Polonia, Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 2 w Jeleniej Gorze tot din Polonia, Lycée Professionnel Auguste Bouvet din Romans sur Isère, Franța, Escola Secundária de Felgueiras din Portugalia.

S-a discutat agenda previzională a activităților și a mobilităților din cadrul acestui parteneriat care se va derula pâna în iunie 2019, au fost prezentate școlile europene implicate în proiect, sistemele de învățământ, reiterându-se și în acest context rolul și importanța cunoașterii limbii franceze în facilitarea accesului la acest tip de experiență internațională, la consolidarea dimensiunii europene in domeniul educației.

Profesorii din Franța au fost impresionați de activitățile francofone derulate în colegiul sucevean și au apreciat cooperarea cu Inspectoratul județean, reprezentat la activitățile derulate prin domnul Inspector de limbi moderne, prof. dr. Constantin Tiron.

Reuniunea europeană a fost continuată de un modul de formare în vederea recunoașterii și certificării abilităților și competențelor dobândite în context formal, universitar, prin urmare, activitatea a continuat cu formarea profesorilor europeni responsabili de proiect din fiecare instituție parteneră. Această formare a fost facilitată de parteneriatul colegiului sucevean cu Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, prin urmare, doamna director adjunct, prof. Anca Greculeac, responsabila acestui proiect de parteneriat european, mulțumește pentru cooperare și disponibilitate profesorilor din Universitatea Ștefan cel Mare, conf. univ. dr. Adina Colomeischi, conf. univ. dr Laura Bouriaud, conf. univ. dr. Nadia Seredenciuc, conf. univ. dr. Bogdan Popoveniuc, conf. univ.  dr.  Florin Domunco, conf univ.  dr. Anca Măciucă, conferințele susținute suscitând discuții constructive pe temele prezentate.

Succesul reuniunii a fost favorizat și de cooperarea Colegiului Național Petru Rareș cu alte instituții sucevene, Casa Corpului Didactic Suceava, Observatorul Astronomic și Muzeul Bucovinei, în acest context, prof. dr. Petronela Munteanu, membru al echipei de proiect, mulțumește domnului director Emil Ursu pentru facilitarea derulării atelierelor de lucru în cadrul Muzeului de Istorie Suceava.

Parteneriatul constituie o oportunitate de a lucra într-o echipă internațională și de a conecta valorile europene în scopul îmbunătățirii procesului educațional și vizează colaborarea în realizarea unor acţiuni privind cultivarea spiritului civic al elevilor, punerea în valoare a dorinţei lor de a se implica în activități de voluntariat cu impact european. Prin activităţile ce se vor desfăşura se va urmări cu precădere promovarea în rândul tinerilor a educației civice, a importanței participării în cadrul proiectelor și parteneriatelor europene, dezvoltarea dimensiunii civice şi responsabile în ceea ce priveşte impactul cooperării europene, a implicării sociale  asupra dezvoltării societăţii.


Intră acum și în grupul de