E.ON va realiza un concept de facilitare a investiţiilor în eficienţa clădirilor

Ipotecile de eficienţă energetică ar putea fi răspunsul la dorinţa clienţilor de a-şi reduce costurile. Iniţiativa este sprijinită de Comisia Europeană


Intră acum și în grupul de

Veşti bune pentru proprietarii de imobile din Europa: împreună cu instituţiile financiare europene, E.ON va realiza un concept de facilitare a investiţiilor în eficienţa clădirilor. Proiectul  EeMAP, sprijinit de Comisia Europeană, intenţionează să creeze o „ipotecă de eficienţă energetică”. E.ON este singura companie europeană din domeniul energetic parte a acestei iniţiative care include bănci de renume şi industria imobiliară.

Obţinerea mai uşor a finanţărilor prin intermediul unei ipoteci de eficienţă energetică ar trebui să fie un motiv în plus pentru clienţi pentru a-şi izola mai bine clădirile, pentru a-şi înlocui vechiul sistem de încălzire sau pentru a-şi creşte independenţa energetică prin utilizarea de panouri solare, cu baterii sau stocare virtuală. De asemenea, se intenţionează şi facilitarea achiziţiei de case sau clădiri comerciale deja eficiente energetic prin finanţare preferenţială tot cu ipotecă.

Documentarea întreprinsă de către E.ON în mai multe state europene a urmărit măsura în care clienţii ar fi interesaţi de o „ipotecă de eficienţă energetică” în variantă standard. Rezultatul a fost unul categoric pozitiv, cu un nivel ridicat de atractivitate mai ales în Italia şi în Marea Britanie. În Germania şi Suedia respondenţii au salutat faptul că, pe lângă instrumentele de finanţare existente, li s-a pus la dispoziţie o alternativă sau o ofertă mai cuprinzătoare.

Studiul nostru indică faptul că iată, consumatorii văd care sunt beneficiile unei ipoteci de eficienţă energetică, având trei avantaje: facturi mai mici la electricitate, rate mai mici la ipotecă şi o casă mai caldă, mai confortabilă. Acest produs ar putea, de asemenea, deschide calea spre alte parteneriate noi şi inovatoare între cei care împrumută şi utilităţi”, a spus Marco Marijewycz, Manager de piaţă la E.ON Solutions, compania care a coordonat  studiul despre consumatori.

Luca Bertalot, Coordonator EeMAP şi Secretar General EMF-ECBC, a spus: „Cheia succesului în cazul ipotecii de eficienţă energetică este cererea foarte mare din partea consumatorilor. Studiul despre consumatori  este nu doar încurajator, dată fiind reacţia pozitivă a acestora, ci va fi şi nepreţuit în ceea ce priveşte pregătirile pentru faza pilot a EeMAP, ajutând băncile să înţeleagă ceea ce îşi doresc şi ceea ce nu îşi doresc consumatorii, în aşa fel încât să poată concepe un produs gen ipotecă de eficienţă energetică care să poată veni în întâmpinarea nevoilor pieţei.”

Punctul de pornire al iniţiativei numite Ipoteci de Eficienţă Energetică a fost Uniunea Energetică a UE, a cărei agendă defineşte eficienţa energetică şi a resurselor ca bloc central în vederea implementării obiectivelor politicii energetice şi climatice a UE. Clădirile îşi arogă 40% din totalul consumului de energie şi 36% din emisiile de dioxid de carbon din UE. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor existente ar reduce consumul de energie cu 5-6% şi emisiile de dioxid de carbon cu 5%.

În plus, iniţiativa aduce cu ea posibilităţi de dezvoltare şi angajare în Europa, dat fiind faptul că investiţiile crescute în măsurile de recondiţionare prin eficienţă energetică pot crea locuri suplimentare de muncă în industria construcţiilor. EeMAP este finanţat prin programul Horizon 2020, lansat de Comisia Europeană în vederea sprijinirii cercetării şi inovaţiei.

Faza pilot a EeMAP va începe în data de 14 iunie 2018. Obiectivul schemei pilot este acela de a testa varianta iniţială a produsului de ipotecă de eficienţă energetică la nivel naţional alături de parteneri cheie precum băncile, evaluatorii de proprietăţi, Consiliile Green Building şi companiile de utilităţi energetice. Un grup extins de creditori pionieri, inclusiv bănci renumite, jucători de dimensiuni medii de pe piaţă şi creditori locali specializaţi din Europa şi-au manifestat deja dorinţa de a se implica în faza pilot.

Raportul studiului despre clienţi al E.ON poate fi descărcat aici:

http://energyefficientmortgages.eu/wp-content/uploads/2018/02/EeMAP_D2.7_E.ON_Final.pdf

 Departament Comunicare Corporatistă

E.ON România

 

 

Despre E.ON România

E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului E.ON operează, în prezent, o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 21.650 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri şi desfăşoară activităţi în 20 de judeţe situate în jumătatea de Nord a ţării, având circa 3,1 milioane de clienţi. În ultimii 11 ani, E.ON a investit în România peste 1,4 miliarde de euro.

 


Intră acum și în grupul de