Cajvana a întâmpinat caravana „10 pentru folclor” în frumosul port popular


Intră acum și în grupul de

Miercuri, 14 februarie a.c. , în Cajvana a fost sărbătoare. Copiii, părinții și cadrele didactice și-au scos din lăzile de zestre frumoasele costume populare și s-au adunat la căminul cultural din localitate,  pentru a urmări frumosul program pregătit de o echipă de profesioniști.

Caravana ”10 pentru folclor” a ajuns și la Cajvana, proiectul fiind la cea de a III-a ediție. Cei 10 membri ai echipei sunt Mihaela Bârsan, realizator de emisiuni de folclor, iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, interpretul de muzică populară George Finiş, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava, profesorul Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, şi Iulian Florea, preotul paroh al Bisericii „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, profesoara Loredana Ceică, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Ovidiu Homorodean, interpret de muzică populară, Costinel Leonte, maestru coregraf, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, interpreți de muzică populară, poliinstrumentistul Leonard Zamă, interpret de muzică populară. Echipa de artişti a avut rolul de a promova introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare” din Cajvana.

Proiectul ”10 pentru folclor” este organizat de Televiziunea Intermedia, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava,  primăriile Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Broşteni, Rădăşeni, Arbore, Hănţeşti, Baia, Slatina, Dorna Arini şi Asociaţia ”Plai străbun”. Sponsorii evenimentului sunt: Fly Music Bosanci, Casa de modă Janice, Salonul de înfrumuseţare ”Bellisima”, Depozitul de flori ”Simfonia florilor” şi AVON Suceava.

Pe lângă participarea îndrăgitului interpret, hunedoreanul Ovidiu Homorodean, localnicii avut deosebita plăcere de a urmări dansurile autentice maramureșene prezentate de membrii Ansamblului Folcloric Călineştenii Țării Maramureşului, împreună cu instructorul lor, doamna Măriuca Verdeş, o tânără interpretă a cântecului popular, talentată şi dedicată promovării folclorului în rândul copiilor. Alături de echipă, susține introducerea folclorului și îndrăgitul interpret, profesorul Nicolae Vieru, fiind prezent la Cajvana. De la an la an, tot mai mulţi artişti se alătură proiectului ”10 pentru folclor”, “echipa creşte frumos şi tot mai mulţi artişti doresc să ne sprijine cauza.” a mărturisit cu mândrie prezentatoarea Mihaela Bârsan. De la debutul proiectului ”10 pentru folclor”, după doar 20 de întâlniri-spectacol, organizate în 2016 şi 2017, în judeţul Suceava, aproape 150 de şcoli au introdus opţionalul de folclor. Ea s-a declarat foarte încântată de felul în care au evoluat lucrurile la prima ediţie a evenimentului.

„Cât despre implicarea şi dăruirea tuturor celor care ne-au ajutat să punem în practică această idee, nu voi reuşi să le mulţumesc îndeajuns pentru tot ceea ce au făcut, pentru că ne-au ajutat să punem bazele unui proiect prin care asigurăm promovarea folclorului în rândul elevilor”, a completat Mihaela Bârsan. Aceste rezultate le aparţin, în egală măsură, artiştilor care au acceptat să susţină „această cauză nobilă”, fără a avea vreo pretenţie financiară, primarilor, directorilor de şcoli, elevilor şi părinţilor lor, care, în final, au fost de acord ca în aceste şcoli să existe un opţional de folclor. „Sincer, este mult mai mult decât am sperat, şi pornim la drum foarte motivaţi”, a spus iniţiatoarea proiectului.

Atât membrii echipei “10 pentru folclor” cât și  invitații au fost acompaniați, la “poalele Stejarului Multisecular” pictat cu măiestrie de profesorul Seserman Traian-Ioan,  de instrumentiștii profesioniști ai orchestrei “Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu” iar membrii prestigiosului ansamblu sucevean a încântat ochii publicului cu suite coregrafice de excepţie. Inițiatoarea proiectului a mulțumit în discursul său managerului Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, subliniind susţinerea necondiţionată acordată acestui proiect.

Domnul primar Gheorghe Tomăscu, a primit din partea preşedintelui Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, o diplomă de excelenţă şi un portret semnat de maestrul Mihai Pânzaru PIM, pentru ospitalitatea cu care şi-a primit oaspeţii şi pentru implicarea în proiectul ”10 pentru folclor”.

Și gazdele au demonstrat că folclorul e la el acasă prin dansurile specifice prezentate cu profesionalism de Ansamblul Folcloric “Stejarul” din Cajvana, având ca instructor pe domnul director adjunct Ciotu Iulian, dar și de tinerii interpreți ai cântecului popular din zonă: Știrbu George și surorile Seserman Anastasia și Teodora. Domnul Ciotu Iulian a subliniat faptul că acest optional a existat mereu, copiii fiind pregătiți de mici de către profesoara pentru învățământul primar, Mârza Rahila.

Fiind convins că are o echipă de cadre didactice pe care se poate baza, domnul director coordonator Robu Nicolae, a mulțumit colectivului de cadre didactice pentru faptul că au fost la înălțime, echipei celor 10, dar și invitaților.

La final, echipa „10 pentru folclor” s-a prins în „Hora Unirii”, alături de primarul comunei învecinate Todirești, domnul Avram Vasile, edilul orașului Cajvana, Tomăscu Gheorghe, domnii directori Robu Nicolae și Ciotu Iulian, dar şi de copii, părinți și cadre didactice, care au demonstrat prin ținuta impecabilă că susțin scopul acestui eveniment. Cadrul festiv,  a fost pregătit de comisia cadrelor didactice a Școlii de Arte și Meserii din cadrul liceului gazdă, ornat fiind cu “scorțuri învechite “, iar publicul și invitații au privit încântați exponate tradiționale confecționate de elevii de la SAM, precum și fotografii vechi din colecția personală a doamnei învățătoare, Tomuț Cristina, Consilier Educativ al Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare” din Cajvana.

Urmează ca în luna septembrie a acestui an să fie organizată “Gala de premiere a celor 10 pentru folclor” în cadrul căreia se vor anunţa oficial rezultatele obţinute în urma ediţiei din acest an a acestui proiect de excepție.

Prof.înv.primar Seserman Lidia-Loredana

Responsabilă cu promovarea imaginii

Liceului Tehnologic ”Ștefan cel Mare”, Cajvana

 


Intră acum și în grupul de