#10AniAlecart. Prietenie cu mâna pe inimă


Intră acum și în grupul de

4 iunie 2018. Astăzi a fost despre aniversarea Alecart. 10 ani Alecart. 10 ani în care s-a venit și s-a plecat. Și, de fiecare dată, Alecart a fost cu inima și cu brațele deschise.

Cu brațele deschise ne-a primit și Sala de conferințe a Observatorului Astronomic USV, care a devenit parcă neîncăpătoare pentru mulțimea de elevi și studenți dornici să stea de vorbă cu alecartienii, dornici să afle ce se ascunde în spatele jurnalismului cultural (căci li s-a spus că avem invitat de seamă, care va conferenția pe tema avatarurilor acestuia) și dornici să vadă (și să revadă) spectacolul „Cosmic”.

Deschizându-și porțile (sau, mai bine zis, ușile) la Suceava, Săptămâna Alecart a debutat cu conferința susținută de domnul Alexandru Ovidiu Vintilă, scriitor și publicist, redactor-șef al revistei „Bucovina literară”. Deși limitat de timp,  conferențiarul a reușit să țină publicul sucevean (și ieșean, de altfel) ‘cu sufletul la gură’. Vocea lui caldă (și calmă) și informațiile atât de precise au proiectat deja în mințile celor din sală un film documentar despre ceea ce presupune jurnalismul cultural, de la starea ‘embrionară’, până la starea lui actuală. O metamorfoză în timp și despre timp, care a fost puntea spre punctul următor al întâlnirii noastre.

Un moment deosebit: înmânarea Diplomei de excelență a Societății Scriitorilor, semnată de doamna Carmen Veronica Steiciuc, președinte, Clubului de Poezie Alecart, coordonat de domnul profesor Gheorghe Cîrstian.

Avându-i moderatori pe doamna profesoară Nicoleta Munteanu și domnul profesor Emil Munteanu, coordonatorii Alecart din Iași (domnul profesor Emil Munteanu este, de altfel, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului), dezbaterea „Literatură și prietenie în adolescență” a început nu ca o dezbatere, ci, mai degrabă, ca un dialog viu și prietenos între alecartienii suceveni și cei ieșeni.

S-a vorbit (și am vorbit) despre ediția aniversară a revistei Alecart (al 20-lea număr), lansată cu prilejul a 10 ani de colaborare plăcută și constructivă între suceveni și ieșeni. S-a vorbit despre literatură, lectură și prietenia care leagă tânăra generație de scriitori și de critici. S-a vorbit despre bucuria de a citi și de a fi citit. Despre a fi prieten cu cărțile încă de la o vârstă ‘fragedă’.

Într-o lume a vitezei, în care tehnologia avansează aproape insesizabil pe lângă noi, întâlnirile Alecart, de la Filit și de la Festivalul de la Bistrița, ca puncte cardinale, reunesc oamenii. Vechi și noi, noi și vechi. Dacă programa școlară nu ne pune la dispoziție decât scriitori consacrați ‘care au fost’, aceste evenimente aduc în fața noastră oameni vii, ale căror surse de inspirație suntem chiar noi și cotidianul nostru.

Oameni pe care i-am întâlnit și în cadrul serilor Alecart. Nu doar scriitori, cum ar fi poeții Claudiu Komartin (redactor-șef al revistei Poesis internațional) și Andrei Zbîrnea și Viorica Petrovici și Matei Hutopila și Florin Prodan. Ci și actori (de pildă, întâlnirea cu domnul Cosmin Panaite, actor și regizor la Teatrul municipal “Matei Vișniec” din Suceava), și artiști plastici, și publiciști, și activiști culturali. De pildă, Roxana Dumitrache, expert la Comisia Europeană, sau Radu Herjeu, coordonatorul Festivalului LicArt. Oameni care ne fac să trăim cultura pe viu.

Pe viu am trăit și poezia alecartienilor în cadrul spectacolului „Cosmic” (muzeograf operator: domnul Cezar Leșanu), în regia domnului Cosmin Panaite. Oferit de trupa Fabulinus (în distribuție: Luminița Andruh, Felicia Malai și Polya Zubati, admirabile și de această dată), spectacolul de poezie e unic în România. Singurul care se joacă într-un Planetariu, singurul în care te înalți (aș zice la propriu) cu fiecare vers, singurul în care atingi stelele (și prin ele, infinitul), singurul pe care nu te mai saturi să-l vezi și să-l revezi. O dată, de două ori, de o sută de ori.

Ne-am bucurat să fim împreună. Au fost prezenți prieteni dragi ai alecartienilot: doamna Angela Zarojanu, consilier al Primarului, președinta Comisiei de cultură a Consiliului local Suceava, doamna Viorica Petrovici, scriitoare, domnul Constantin Severin, scriitor și artist plastic, domnul Mihai Ștefănoaia, avocat, domnul Florin Tătărușanu, profesor.

A fost prezentă cu sufletul doamna Carmen Veronica Steiciuc, scriitoare, directoarea Teatrului Municipal “Matei Vișniec” Suceava, admiratoare a talentului alecartienilor. Alecartienii le mulțumesc tuturor!

Evenimentul de la Planetariul USV fost memorabil. Pentru noi, pentru ei, pentru toți. Pentru cei care au fost, sunt și vor fi alecartieni. Bucurie vie, poezie vie. Oameni vii, oameni fericiți. Alecart is joy.

Violeta Alina Țibuleac

Redactor Alecart


Intră acum și în grupul de