De ce abia acum, dle primar?


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, cu foarte mare aplomb, că s-a cam terminat cu autorizațiile de construcție date pe ”ochi frumoși” la nivelul orașului reședință de județ.

bazarul4

Lungu a spus, răspicat, în ultima conferință de presă, că nu mai dă nici un fel de autorizație de construcție până nu face precum Toma necredinciosul, adică nu vede și nu pipăie el situația după ce vizionează direct viitoarea investiție.

Totul a plecat de la informația că la vechea fabrică Mobstrat se află în plină desfășurare de forțe realizarea unui nou centru comercial de tip bazar privat.

Primarul a explicat că nimeni nu a venit la Primărie ca să ceară autorizație pentru așa ceva și că, chiar de ar veni, răspunsul e negativ pentru că nu se mai dau autoirzații până când nu se rezolvă problema traficului rutier în zona comercială a Sucevei.

Mai mult, el a lăsat să se înțeleagă că rezolvarea problemei traficului va fi de lungă durată pentru că ruta ocolitoare a zonei e încă în stare de proiect și nu va exista o soluție miraculoasă peste noapte.

Prima întrebare este dacă Ion Lungu doar pune frână unor noi investiții care ar afecta urbanistic municipiul sau va începe și îndepărtarea construcțiilor realizate pînă acum, și în baza semnăturii sale dată ”ca primarul”, adică fără o verificare făcută în teren.

E interesant de văzut și planul de reamenajare urbanistică a orașului și dacă așa ceva este pe agenda primarului. Nu e normal să spui STOP fără să oferi soluții de dezvoltare, mai ales într-o zonă pe care ai dedicat-o comerțului.

Cea mai importantă problemă a lui Ion Lungu, presantă chiar, e aprobarea noului PUG al Sucevei. Și probabil că știe că lucrurile nu sunt simple deloc și de acolo vine presiunea pusă pe președintele Gheorghe Flutur cu sprijinul cu trecerea Parcului Șipote la primărie, pentru că în alte condiții, nu se poate realiza suficient spațiu verde pe cap de locuitor, astfel încât PUG-ul să capete aviz de la autoritățile de mediu.

Ca și în mandatul 2008-2012, Ion Lungu se bazează pe influența lui Flutur la nivel central, astfel încât situația cu Șipote să fie depășită. În caz contrar, primarul ar fi obligat să găsească spații verzi între blocuri, să scoată asfaltul și pavelele pentru a planta iarbă și tufișuri, crescând astfel metrii pătrați de ”VERDE”.

Altfel, dezvoltarea orașului va fi blocată pentru multă vreme.

Concluzia e că după trei mandate consecutive, în care spune că urbanismul a fost atributul unuia din cei doi viceprimari ai săi, Ion Lungu decide să ia în coordonare directă cel mai complicat domeniu din primărie.

Dacă va ști să îl gestioneze corect va avea numai de câștigat, chiar și electoral. Dacă abordarea va fi greșită, îl poate costa mai mult decât se așteaptă el în momentul de față.

Pentru că ”dezvoltarea” nu așteaptă și ea costă! În avans chiar!

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de