De la borcanul de „uischi” la borcanul cu miere


Intră acum și în grupul de

• Episodul 1: duelul preşedinţilor

Vineri, 6 februarie, zi sfântă lăsată de Cel de Sus la Consiliul Judeţean Suceava. Afară e prima zi cu soare frumos după o iarnă mohorâtă şi rece. Înăuntru, zarvă mare: fetele din compartimentul protocol al CJ au scos, de pe raftul de sus, serviciul de borcane cu gura aurită din care, (ziceau PD-L-iştii în campanie), PSD-iştii, în frunte cu ex-preşedintele Gavril Mîrza, beau „uischi” pe la şedinţe. Le-au spălat, le-au şters şi le-au pregătit frumos în sala Nicolae Labiş. De mult fetele de la protocol nu-şi mai puseseră straie bune şi nu mai scoseseră borcanele la interval. Era semn că avea să se întâmple un lucru mare în CJ. Nici nu gândeau ce avea să urmeze.
Ora 9: conferinţă de presă la PSD Suceava. La microfonele puse în faţa camerelor de luat vederi se aşează maiestuos liderul Gavril Mîrza, alături de doi dintre deputaţii săi. De-a stânga sa stă Ioan Stan, deputat de Fălticeni. De-a dreapta, dar nu neapărat cu convingeri de dreapta în partid însă, nici fan Mircea Geaonă, se aşează Eugen Bejinariu. Pe Bejinariu, se miră şi fetele de la PSD că îl văd prin zonă, în condiţiile în care alegeri încă nu sunt la partid, iar posturile s-au dat deja şi nu mai e rost de ciolan suplimentar. Misterul avea să fie dezlegat mai târziu. Începe Gavril Mîrza, care trage presa o ţîră de urechi că şi-a permis să facă glumiţe pe seama „convocării” pe care preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a făcut-o către parlamentarii PSD şi PD-L din judeţul Suceava, la o şedinţă în care să-şi armonizeze priorităţile pentru bugetul pe 2009. Preşedintele zice un pic răstit că el nu a fost convocat, ci invitat şi că să fie presa un pic mai atentă data viitoare că ar fi nişte nuanţe în textele apărute azi care dor, acolo. Cei prezenţi îl înţeleg şi îl întreabă dacă merge la şedinţă. Şi află că merge. Dar ca invitat.
Ora 10: Presa e adunată ciopor în sala Nicolae Labiş a Consiliului Judeţean. Se aşteaptă momentul în care cei doi mari lideri politici care numai gâturile nu şi le-au luat până acum, pe tot parcursul vieţii lor politice, să se întâlnească faţă în faţă. Vine Flutur. Linişte în sală. Preşedintele are, ca de obicei, mai multe hârtii după el. Se aşează între parlamentarii săi şi aşteaptă venirea delegaţiei PSD-iste. Momentul e tensionat. Se fac glume cu gust amar pentru PD-L-işti. Se rememorează printre dinţi fapte şi ziceri din campania electorală. E încordare. Delegaţia PD-L e destul de numeroasă şi are în componenţa ei şi o femeie. Singura femeie parlamentar din judeţ, pe Sanda-Maria Ardeleanu. E clar că nu se va vorbi necuviincios pentru că doamna nu permite aşa ceva.
Ora 10 şi 10 minute: Gavril Mîrza şi echipa sa (4 de toţi) nu mai vine. Deja încep speculaţiile pe subiect: „Oare întârzie intenţionat?”, „Oare mai vin cei din PSD?”. Uşa se deschide şi apare cel mai mare parlamentar de Suceava. Orest Onofrei. Pe Onofrei şedinţele îl cam lasă rece de obicei, cum la fel de indiferent l-a lăsat faptul că singurul loc rămas liber era în fruntea mesei. Pe care l-a ocupat. Deodată, freamăt la uşă….foşnet de haine de demnitari. Apare delegaţia PSD. Sunt trei, lipsă Nechifor Cătălin, care întârzie (n.n.- la PSD Nechifor e un fel de Onofrei pentru PD-L, adică un pic mai altfel). Dar Nechifor avea să vină până la urmă. Momentul magic e pe cale să se întâmple. Preşedintele Flutur se îndreaptă hotorât spre preşedintele Mîrza. Cei doi se privesc în ochi şi Flutur zâmbeşte. (n.n. – dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine ăsta nu e lucru bun, dar cum nimeni nu mă întreabă…asta e.) Mîrza întinde şi el mâna şi cele două palme se ating. Degetele se strâng dar nu foarte tare, însă bărbăteşte. Magia a avut loc. Mîrza trece mai departe şi începe cu salutul pentru toţi cei prezenţi acolo. Gheorghe Flutur se duce către deputaţii Stan şi Bejinariu. Ce a urmat, veţi afla în scurt timp… (VA URMA)

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de