Ce mai vrea Steiciuc de la politica suceveană?


Intră acum și în grupul de

Câştigarea preşedinţiei PNL Suceava, cea de la municipiu, de consilierul judeţean Mihai Aurel Steiciuc, poate însemna o mare victorie pentru tabăra acestuia, dar nu neapărat una foarte mare. Şi spun asta pentru că în PNL Suceava spiritele cu siguranţă nu s-au calmat şi nu se vor calma până când nu vor avea loc şi alegerile pentru funcţia de preşedinte la nivelul organizaţiei judeţene.

Cei din PNL Suceava nu prea s-au priceput în a face politică şi de foarte multe ori au lăsat ca lucrurile să se deruleze cu o libertate foarte mare numai de dragul de a scăpa de bătăile de cap inerente unei activităţi de calitate.

Un coleg din breaslă îmi spunea într-o zi, înainte de alegeri, că la PNL Suceava sunt prea mulţi filosofi, prea mulţi intelectuali şi nu prea e cine să facă treabă. Venirea lui Mihai Steiciuc pe post de preşedinte nu ştiu dacă va fi un catalizator pentru organizaţie, dar ştiu însă că e pentru prima dată când Mihai Steiciuc îşi pune cu adevărat pielea la bătaie în acest partid.

El a mai condus partide, e vorba de ApR Suceava, şi a reuşit, la vremea respectivă, să câştige un scor bun la alegerile locale. Istoria în PNL a consilierului judeţean a fost una specială în sensul că modul de a negocia cu partenerii de pe scena politică şi de multe ori intransigenţa principiilor afişate l-au făcut să capete mulţi duşmani. Dar din punct de vedere al modului de a expune problemele şi de a arăta soluţiile, până acum cel puţin, lui Mihai Steiciuc nu i se pot reproşa foarte multe.

Aşa cum spuneam, nu ştiu cine din echipa lui Steiciuc va vrea cu adevărat să facă performanţă sau dacă cei care s-au adunat în jurul său de frica lui Alexandru Băişanu sunt destul de interesaţi să-şi pună „pielea la bătaie” cu PSD şi PD-L. Ştiu că pe noul preşedinte acest lucru nu l-ar deranja foarte tare. Pe mine însă mă deranjează faptul că o serie de nume din actualul Birou Permanent Local sunt, şi ştiu ce spun, reale nulităţi politice, cu serioase valenţe de trădători şi cu un “agresiv” non-combat întipărit în mentalul personal.

Şi atunci mă întreb: cât îl va costa pe Mihai Steiciuc “aroganţa” de a deveni preşedintele PNL Suceava şi ce poate el face cu oamenii pe care-i are la îndemână? Pentru că doar un nebun poate crede că face performanţă cu aceeaşi oameni care fac exact acelaşi lucru ca până acum. PNL Suceava are un nou preşedinte – dar oare va avea un nou lider? Dacă răspunsul la întreabarea din urmă e NU, atunci e trist pentru liberalism şi mai ales pentru ceea ce în Suceava mai înseamnă politică.

Sper însă, pentru binele democraţiei şi al decenţei, că Mihai Aurel Steciuc are în mânecă o carte câştigătoare şi că va face din ea un roman de succes.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de