Cu jegul sub preş, dar cu burta plină!


Intră acum și în grupul de

Cam acesta pare a fi modul după care s-au cam condus ani la rândul cei din administraţiile locale din judeţul Suceava. Cel puţin asta îmi inspiră mie, de fiecare dată când preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, iese la rampă cu apeluri de genul „haideţi să facem curat”. De altfel, programul lansat de CJ de înfrumuseţare în două săptămâni a localităţilor sună atât de penibil, încât parcă nici nu-ţi mai vine să spui ceva.

Adică, Gheorghe Flutur i-a adunat pe primari şi le-a dat temă acasă să facă un pic de curat prin localităţile lor. Iar primarii, bucuroşi că în sfârşit au înţeles ce au de făcut, au mulţumit şi s-au angajat să depună toate eforturile pentru ca … comunele lor să arate bine.

Dar veţi râde … nu vor arăta. Şi ştiţi de ce? Pentru simplul fapt că în mentalul edililor-şefi nu există ideea de curăţenie permanentă, aşa cum în mod normal ar trebui să fie. Pentru ei, şi nu neapărat pentru cei din zona rurală, curăţenia e poate ultimul lucru la care se gândesc şi din cauza asta Bucovina arată de parcă e ruptă de UE. Bucovina, cea românească, este în momentul de faţă un produs pe care agenţiile de turism nu-l pot vinde din mai multe motive, iar unul dintre ele este acela că cine vine pe aici rămâne de prea multe ori oripilat de cursurile de apă pline de rumeguş, de deşeuri menajere şi de PET-uri de toate culorile şi formele. Bucovina nu mai e de mult o oază de frumuseţe, de seriozitate urbanistică sau de linişte.

Maneliştii, de tot felul, s-au instalat în toate colţurile care aduceau turişti şi când spun manelişti mă refer la cei care nu au înţeles că din tradiţie se fac bani, ci din kitsch-uri pe care le atârnă pe post de souvenir-uri locale pe toate gardurile.
De fapt, totul pleacă de la mentalul local, al celor care trebuie să cheltuiască banul public şi care nu au înţeles şi nici nu vor înţelege mult timp de aici înainte că bucovineanul nu e frate cu praful de pe străzi şi nici soră cu gropile din ele.

Bucovineanului autentic ar trebui să i se pară o jignire atunci când îl pui să-şi măture curtea şi să nu accepte ca cineva să-l înveţe cum trebuie să-şi gospodărească bătătura. Dar pentru că în judeţul Suceava nu prea mai sunt mulţi bucovineni autentici, lucrurile stau cum stau, adică toţi primarii cu ochii pe preşedintele CJ.

Şi ce poate fi mai frumos decât o mângâiere pe creştet din partea domnului Flutur şi o burtă plină cu bucatele băgate pe nemestecate în zilele de Paşti? Mai nimic. Tradiţia pascală în Bucovina ar trebui reconfigurată pentru simplul motiv că nu mai e de mult ce era odată, adică înainte de 1945. Şi poate că şi felul acesta de a face adminstraţie publică, cu jegul sub preş, dar cu burta plină, nu mai e de actualitate!

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de