Fără miză, fără priză … la public!!!


Intră acum și în grupul de

Fără nici un fel de miză evidentă, alegerile europarlamentare din data de 7 iunie vor fi un fel de antrenament cu ceva public a „talibanilor” din cele trei partide mai mari din România, PSD, PNL şi PD-L. Ordinea nu e obligatorie.

De ce spun asta? Pentru că de la o zi la alta devine tot mai evident faptul că pe nici unii dintre liderii naţionali ai celor trei partide nu-i doare deloc de ce şi, mai ales, pe cine vor trimite în Parlamentul European. România, şi politicienii din ea, este mult prea săracă … cu duhul pentru a pricepe că ceea ce se hotărăşte la Bruxelles poate deveni crucial pentru oamenii din ţara asta. Şi PD-L şi PSD şi PNL au făcut un fel de ciorbă de candidaţi, şi mă refer aici la primele 10 locuri, în care au amestecat oameni de valoare, pe care România îi are, cu tot felul de „implementaţi” ad-hoc ce trebuiau să-şi găsească de lucru numai pentru simplul motiv „că-i de-al nostru”.

Campania electorală a început, cel puţin pe hârtie, vinerea trecută, însă în afara unor uşoare fermătături din partea PD-L şi a unor scâncete din partea PSD, la Suceava nu s–a întâmplat mai nimic spectaculos. Aşa cum de altfel ne obişnuisem până acum când era vorba de campanii.

Politicienii noştri nici nu prea au cu ce să ispitească electoratul sucevean, pentru simplul fapt că la câteva luni de la primele alegeri uninominale din România, flăcăii ar trebui să vină şi să ne spună că e momentul să votăm o listă. Că la europarlamentare se votează lista. De-a dreptul penibil. În fond, ne-am cam învăţat ca România să fie în urmă tare şi cu fiţele, dar şi cu normalitatea.

Cât priveşte miza acestor alegeri, ea nu poate fi delimitată decât de dorinţa de victorie pentru Preşedinţia României. Europarlamentarele sunt de fapt un fel de test, la scară naţională şi pe bani publici, a liderilor politici judeţeni, în vederea stabilirii felului în care se va aşeza electoratul pentru marele BÂLCI prezidenţial din toamnă, când Traian Băsescu, zis şi „Să trăiţi bine!”, va veni să sugrume cu personalitatea sa şi bruma de înţelepciune a poporului român.

7 iunie nu înseamnă pentru PD-L, PSD şi PNL nimic mai mult decât o încălzire uşoară pentru toamnă. Va putea însă însemna ceva-ceva, poate chiar o revigorare pentru PRM şi o palmă urâtă dată aşa zisei democraţii din PD-L, de EBA (e vorba de fiica cea mică a preşedintelui României). În rest, dacă va fi cald şi bine, nici 25 % dintre români nu se vor duce la vot. Că nu e nici o miză şi deci, nu e nici un farmec. Aşa că… „Trăiască berea … în care ne-am născut!!!”.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de