Pisatul (pe) in public, noul sport national!


Intră acum și în grupul de

Duminică, 27 septembrie, am mai trăit un moment plin de magie în municipiul Suceava. În intersecţia din zona „Nordic”, la prânz, acolo unde este o staţie de taximetre, la blocul de locuinţe chiar din intersecţie, la primul garaj de la parter, un venerabil domn, cu păr alb pe cap se pişa chiar în stradă. Nesimţiţi am mai văzut eu prin Suceava, numai că de data asta domnul se pişa… din garaj pe stradă. Da, chiar aşa.

Împreună cu un alt tip ne-am oprit sideraţi să ne uităm la ce se petrece. Fără nici o jenă, domnul, văzând că e filat de cetăţeni a tras un pic uşa spre el numai cât să nu se vadă „degetarul” din care scotea urina cu care a binecuvântat audienţa de la acea oră. Peste câteva minute, deranjat probabil de mirosul pe care l-a făcut chiar la uşa propriului garaj, domnul a luat o sticla de „jumate” cu apă şi a udat, aşa un pic, „la oha” spaţiul unde se pişase mai devreme.

Şi nici un muşchi nu i s-a clintit pe faţă. Ştiţi ce m-a deranjat cel mai tare la povestea cu domnul, faptul că drept în …degetarul cu urină l-a durut de reacţia celor din jur, şi, poate că şi faptul că în plină zi nu s-a găsit un flăcău dintre taximetrişti (pe care îi ştiu foarte sensibili când e vorba de jucăriile lor) să îi trântească uşa în nas nesimţitului.

Pe drum, meditând la episod m-am gândit că de fapt ce naiba să îi cer eu celui ce s-a pişat pe o stradă din Suceava când, cu doar o zi mai devreme, cel dintâi stătător al educaţiei, al şcolii din România, recte ministrul PSD al educaţiei, s-a pişat pe judeţul Suceava. Nu exagerez. Însă a făcut-o mult mai rafinat şi mult mai atent la cum şi pe cine împroaşcă. Ecaterina Andronescu, prezentă la Suceava, a vorbit la conferinţa de presă de la sediul partidului despre învăţământ şi despre cât de greu îi este domniei sale să ducă mai departe aşa-zisele greşeli ale guvernării trecute.

Cu o candoare angelică, aflând de la presa locală că la Vultureşti copiii învaţă la etajul unu al unui imobil care la parter are o crâşmă ordinară, Ecaterina Andronescu (ex-Abramburica în mandatul 2000-2004) a răspuns oftând academic: „vai dar câte probleme mai sunt în învăţământul din România!”. Ca şi cum biata femeie aterizase în România din altă ţară şi nu a contribuit cât a fost ministru al învăţământului la dezastrul din educaţia românească. Ca şi cum partidul său, recte PSD, abia acum a aflat că sunt probleme cu şcoala românească şi cu slujitorii acesteia.

Şi ca cireaşa de pe tort să nu lipsească, Andronescu s-a răstit la presa suceveană când a fost întrebată cum se simte ca ministru şi iniţiator al legii măririi cu 50 % a salariilor profesorilor, acum când nu numai că nu le dă banii, dar le scade salariile şi pe unii îi dă afară. Cumva că ea chiar nu are putere acum, dar când a fost să promită banii, a votat cu două mâini. Doar ca electoratul să voteze şi ea să fie unsă ministru. Vreau să vă spun că după conferinţa de presă a ministresei am rămas cu un gust amar în gură, un pic sălciu.

Cât timp în România pişatul, oriunde, oricând şi de faţă cu oricine, va fi sport naţional nu o sa avem nimic şi cu atât mai puţin normalitate, despre care Andronescu Ecaterina vorbeşte ca şi cum ar şti despre ce e vorba.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de